Κορωνοϊός: Αρχίζει η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στα νοσοκομεία
Στη «φαρέτρα» των όπλων έναντι της Covid-19 μπαίνουν από αύριο, Παρασκευή, τα μονοκλωνικά αντισώματα, καθώς αρχίζει η χορήγησή τους σε νοσοκομειακό περιβάλλον για νοσούντες από κορωνοϊό που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
Από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα συνταγογράφησης για τους ιατρούς, όπως γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας.
Η διάθεση θα αρχίσει αρχικά σε 10 νοσοκομεία στην Ελλάδα, εκ των οποίων το «Σωτηρία» και το «Σισμανόγλειο» στην Αττική, «και ανάλογα με το πώς θα προχωρήσουμε, μπορεί να ανοίξουν και άλλα νοσοκομεία ώστε να είναι κοντά στους ασθενείς», όπως επισήμανε η κ. Γκάγκα.
Πενταμελής ομάδα ιατρών θα αξιολογεί τα αιτήματα που υποβάλλονται προς χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση που έχει επιδοθεί.
«Ξεκινάμε με τα νοσοκομεία που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία. Έχουμε άλλο ένα μέτρο στη φαρέτρα μας -αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως «καλύτερα να προλαβαίνουμε παρά να παρεμβαίνουμε».
Πρόκειται να υπάρξει αργότερα εντός της ημέρας αναλυτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ως προς τα κριτήρια.
Σε ποιους ασθενείς χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα
Όπως είναι ήδη γνωστό η προτεραιοποίηση αφορά σε ανοσοκατεσταλμένους, ασθενείς που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία, μεταμοσχευμένους και εγκύους στο τρίτο τρίμηνο.
Εξάλλου, όπως έχει αναφέρει πρόσφατα σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι της COVID-19 ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας βαρύτητας και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές.
Πρόκειται, όπως εξήγησε, «για ασθενείς που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω, υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα».
Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, είχε υπογραμμίσει ο πρύτανης, είναι ένα αντίσωμα (πρωτεΐνη) που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (αντιγόνο) του ιού SARS-CoV-2.
«Πολλά διαφορετικά μονοκλωνικά αντισώματα διερευνώνται για την αντιμετώπιση της COVID-19. Κάθε μονοκλωνικό αντίσωμα προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 σε διαφορετική θέση.
Η σύνδεση δεν επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Η θεραπεία με εξουδετερωτικά μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να παρέχει άμεση, παθητική ανοσία και μπορεί να περιορίσει την εξέλιξη της νόσου COVID-19 και τις επιπλοκές της».
Στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, η παρηγορητική χρήση μη εγκεκριμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση της COVID-19 και για τα οποία έχει εκδοθεί επιστημονική γνώμη της Επιτροπής Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Μ.Α.), είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομαδικού προγράμματος πρώιμης πρόσβασης, και όπως έχει γνωστοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου αναμένονται οι πρώτες 2000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Η χορήγηση των αντισωμάτων, πρέπει να γίνεται σε διάστημα μικρότερο του δεκαημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.