Το προσφυγικό «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Το προσφυγικό αναδεικνύεται τελικώς ως το «παράλληλο πρόγραμμα» που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να δείξει τις κοινωνικές της ευαισθησίες συγχρόνως με την εφαρμογή του Μνημονίου.
Την εβδομάδα που έρχεται το μεταναστευτικό κυριαρχεί στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο του μήνα στην Λέσβο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Τσίπρας και Σουλτς θα έχουν κατ΄ ιδίαν συνάντηση το πρωί της Τετάρτης, ενώ την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν θα υποδεχτούν οικογένειες προσφύγων που πρόκειται να μετεγκατασταθούν εκεί. Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα και με όσα ανέφερε από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση για τις προσφυγικές ροές στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού εμφανίζεται αποφασισμένος-λένε συνεργάτες του-να αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο και να καταγραφεί ως μία δύναμη στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης που αναδεικνύει τις αξίες του ανθρωπισμού. Κατά την συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ είχε αφήσει αιχμές για τον ρόλο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως για παράδειγμα της Ουγγαρίας.
Όπως μάλιστα έγινε γνωστό κατά την μίνι Σύνοδο Κορυφής την προηγούμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε έντονους διαλόγους για τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έψεξε τον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Ορμπάν, για τους χειρισμούς της χώρας του στο προσφυγικό και μάλιστα φέρεται να τού είπε: «Δεν θα μού κουνάς εσύ το δάχτυλο γιατί δεν έχετε κάνει τίποτα για το θέμα», ενώ συγχρόνως απάντησε καυστικά και στον πρωθυπουργό της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς που μιλούσε για επαναπροωθήσεις: «Δηλαδή θέλετε να τούς ζητάμε και χαρτιά την ώρα που πνίγονται;» Στο πλαίσιο της διαχείρισης του φλέγοντος ζητήματος του προσφυγικού την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει συσκέψεις με την συμμετοχή κοινωνικών φορέων και δήμων που θα μπορούσαν με τις υποδομές τους να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ ο Γιάννης Μουζάλας θα συμμετάσχει σε εκδήλωση που θα γίνει στο Γαλάτσι ακριβώς για την ενθάρρυνση του εθελοντισμού σε θέματα αρωγής των προσφύγων.
Παράλληλα βέβαια, η αγωνία της κυβέρνησης για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων κορυφώνεται. Ο χρόνος πιέζει και η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ούτως ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 2 δις ευρώ, πριν από τις 9 Νοεμβρίου, ως τμήμα της πρώτης δόσης του περασμένου Αυγούστου. Δύο είναι τα θέματα που εκκρεμούν και για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σαφείς απαντήσεις. Το πρώτο αφορά την επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το Μαξίμου προτίθεται εντός της επόμενης εβδομάδας να ανακοινώσει ποια θα είναι τα ισοδύναμα που θα καλύψουν το κενό των 400 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να εισπραχθούν από την επιβολή του ΦΠΑ για το 2015 και 2016.
Το κυρίαρχο ζήτημα ωστόσο επικεντρώνεται στην διεύρυνση των κριτηρίων για την υπαγωγή στον Νόμο Κατσέλη όσων νοικοκυριών έχουν κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι από την στιγμή που το οικονομικό επιτελείο εμφανιστεί συνεπές ως προς τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του θα ξεκινήσει και η πολιτική διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πάντως, οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει στο θέμα των πλειστηριασμών κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και κατά την συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί το απόγευμα της Τρίτης