ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση δεν απέτρεψε την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία

Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση δεν απέτρεψε την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί δεν απέτρεψε την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Γερμανία, στην Τουρκία, επέρριψε με σημερινές του δηλώσεις, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στον ρ/σ "Στο Κόκκινο", ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η προμήθεια εξοπλισμού στην Τουρκία, στην σημερινή συγκυρία, όπου η αναθεωρητική στρατηγική της έχει ιδιαίτερα επιθετικό χαρακτήρα, είναι αντίθετη στην Κοινή Θέση της ΕΕ 2008/944. Αυτή ναι μεν δεν είναι νομικά δεσμευτική, καλεί όμως τα Κράτη Μέλη να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί́ να χρησιμοποιηθεί για επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση. Η διαφοροποίηση από την προγραμματική αυτή κατεύθυνση δείχνει πόσο δρόμο έχουμε ακόμη μέχρι την διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής.

Ανέφερε ακόμη ότι τα παραπάνω θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για μια προοδευτική κυβέρνηση, όπως η Ισπανική, στην εφαρμογή μιας πολιτικής αρχών και πρόσθεσε ότι λογική είναι, συνεπώς, η κριτική που ασκήθηκε, αν και είχε συχνά ιδεολογικοπολιτική προκατάληψη, σε σχέση, π.χ. με ανάλογες κριτικές προς την καγκελάριο Μέρκελ για τις γερμανικές προμήθειες.

Στην συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι υπάρχουν «σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για την μη ανάληψη των αναγκαίων διπλωματικών πρωτοβουλιών για την αποτροπή παρόμοιων προμηθειών. Συγκεκριμένα, πέρσι τον Οκτώβριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό με την οποία έθετε το ζήτημα. Ούτε όμως σοβαρή προετοιμασία είχε προηγηθεί της αποστολής της επιστολής, ούτε ακολούθησαν άλλες διπλωματικές κινήσεις. Βαριά ευθύνη έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνάντησε έκτοτε επανειλημμένα τον Ισπανό ομόλογό του διμερώς και στο πλαίσιο των Med-9 και δεν φρόντισε να ασκήσει τις αναγκαίες πιέσεις για την αποφυγή των δυσμενών εξελίξεων».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «οι τελευταίες διπλωματικές κινήσεις στη γειτονική χώρα, όπως η επίσκεψη εκεί του Πρίγκιπα διαδόχου των ΗΑΕ, η για πρώτη φορά συνομιλία Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν από το 2013, οι επαφές του τελευταίου με τον Πρόεδρο Μπάιντεν δείχνουν πόσο εξωραϊσμένη και για εσωτερική κατανάλωση είναι η κυβερνητική αφήγηση για πλήρη απομόνωση της Τουρκίας και για άρδην μεταβολή των στρατηγικών σχεδιασμών».