ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Γκάγκα: Πέντε εντατικολόγοι από την Αθήνα μετακινούνται στο «Παπανικολάου»

Κορωνοϊός - Γκάγκα: Πέντε εντατικολόγοι από την Αθήνα μετακινούνται στο «Παπανικολάου»
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Πέντε εντατικολόγοι από νοσοκομεία των Αθηνών μετακινούνται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενισχύσουν την φροντίδα των περιστατικών κορωνοϊού, με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, και σε συνεννόηση με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.

Ακρως ανησυχητική είναι η επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται στη Θεσσαλονίκη με το σύστημα υγείας να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση λόγω της έκαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού.Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με πέντε ιδιωτικές κλινικές, μία στη Θεσσαλονίκη και τέσσερις στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών.

Παράλληλα αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων του κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, τα νέα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 7.000 ενώ επιβαρυμένοι αναμένεται να είναι και οι υπόλοιποι «σκληροί» επιδημιολογικοί δείκτες. Όπως είπε στο CNN Greece, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος επιβεβαίωσε τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, γενικά η πορεία και την ερχόμενη βδομάδα θα είναι αυξητική. Εκτίμησε μάλιστα ότι μία επιβράδυνση θα αρχίσει από την μεθεπόμενη Δευτέρα, δηλαδή σε 10 περίπου μέρες, οπότε αναμένει να έχουν λειτουργήσει τα μέτρα.

«Θα είμαστε πολύ τυχεροί εάν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων από τις αρχές Δεκεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ απεικονίζουν με ακρίβεια την κατάσταση, καθώς σε τρεις περιοχές της χώρας τα ποσοστά θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα (25-31 Οκτωβρίου) ξεπέρασαν το 2%, ενώ 18 περιοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με θετικότητα άνω του 1% για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, η θετικότητα χτυπάει «κόκκινο» σε Κιλκίς, Λάρισα και Μαγνησία με 2,26%, 2,12% και 2,07% αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, δύο νησιά, η Πάρος (1,42%) και η Θάσος (1,02%) παρουσιάζουν ανησυχητικά ευρήματα, ενώ και η Φωκίδα που μέχρι πρότινος κινούνταν σε χαμηλά επίπεδα έφτασε στο 1,17%.

17 περιφερειακές ενότητες σε «βαθύ κόκκινο»

Από τις 50 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα οι 27 βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο, δηλαδή σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, με μόνη εξαίρεση τη Φλώρινα που βρίσκεται στο «πορτοκαλί» και από αυτές, οι 17 είναι οι πιο επιβαρυμένες και βρίσκονται ουσιαστικά σε «βαθύ κόκκινο»:

Αυτές είναι: Το Άγιο Όρος, η Λάρισα, η Μαγνησία, το Κιλκίς, η Ημαθία, ο Έβρος, η Πιερία, η Πέλλα, η Ξάνθη, η Δράμα, η Αρκαδία, η Θεσσαλονίκη, η Μεσσηνία, οι Σέρρες, τα Τρίκαλα, η Αχαϊα, η Καβάλα.