ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο John Lennon και η «μοναδική» Αμερικανίδα τραγουδίστρια που του άρεσε

Ο John Lennon και η «μοναδική» Αμερικανίδα τραγουδίστρια που του άρεσε

Ο John Lennon εμφανίζεται στο Kennedy Center for the Performing Arts στην Ουάσιγκτον, D.C., 20 Ιανουαρίου 1977. 

AP

Από τη στιγμή που τα σκαθάρια αποβιβάστηκαν σε αμερικανικό έδαφος, δεν ηρέμησαν ούτε στιγμή. Κυνηγημένοι από τον Τύπο, τις ορδές έφηβων κοριτσιών αλλά και από Αμερικανούς πολιτικούς φοβισμένους για αυτήν την επαναστατική νέα κουλτούρα της νεολαίας, το ταξίδι των Beatles το 1964 στην Αμερική ήταν ταραχώδες.

Όπως είναι λογικό, το συγκρότημα σύντομα βρέθηκε εξαντλημένο από αυτή τη συνεχή ροή δόξας, που οδήγησε τελικά σε ένα ορισμένο ποσοστό αντιαμερικανικού συναισθήματος μεταξύ των μελών του συγκροτήματος.

Μετά την πρώτη τους περιοδεία στην Αμερική, το συγκρότημα επέστρεψε στο Blighty τον Σεπτέμβριο του 1964, όπου τους ζητήθηκε γρήγορα να σκεφτούν την εμπειρία της περιοδείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μιλώντας στο Playboy το 1964, οι Beatles σκέφτηκαν τη φήμη τους, με τον Τζορτζ Χάρισον να λέει ότι μπορούσε να επισκεφτεί τους περισσότερους δημόσιους χώρους, με την προειδοποίηση ότι «Συνήθως μόνο οι Αμερικανοί είναι αυτοί που θα σε ενοχλούν».

Η συνομιλία που ακολούθησε επικεντρώθηκε πολύ στην προσοχή που είχε συγκεντρώσει το συγκρότημα στην Αμερική και στην έντονη κούραση του να πρέπει να αποκρούει τους θαυμαστές σε κάθε του βήμα.

Προς τιμήν του, ο ΜακΚάρτνεϊ είπε τελικά: «Μερικά από αυτά τα κορίτσια της Αμερικής ήταν υπέροχα», με τον Λένον να προσθέτει γρήγορα, «Όπως η Τζόαν Μπαέζ». Είδωλο του κινήματος της αντικουλτούρας, η Μπαέζ ήταν μέρος της συναρπαστικής νέας γενιάς Αμερικανών τραγουδιστών-τραγουδοποιών τη δεκαετία του 1960. Είχε συναντήσει τους Beatles κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στην Αμερική και φαινόταν να κάνει καλή εντύπωση στο συγκρότημα. «Η Joan Baez είναι καλή, ναι, πολύ καλή», συμφώνησε ο Πολ, με τον Λένον να ανακοινώνει: «Είναι η μόνη που μου αρέσει».

Ο Λένον ήταν πιθανότατα λιγάκι υπερβολικός στους ισχυρισμούς του ότι η Μπαέζ ήταν η μόνη Αμερικανίδα που του άρεσε. Άλλωστε, το συγκρότημα άντλησε αναμφισβήτητη έμπνευση από τον κόσμο της αμερικανικής σόουλ και της μουσικής Motown, στον οποίο κυριαρχούσαν οι γυναίκες τραγουδίστριες.

Με πληροφορίες από: John Lennon on “the only” American girl he liked