ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Γλασκώβη ο Μητσοτάκης: Παρουσιάζει το ελληνικό σχέδιο για την κλιματική αλλαγή

Στη Γλασκώβη ο Μητσοτάκης: Παρουσιάζει το ελληνικό σχέδιο για την κλιματική αλλαγή
INTIME

Τους πέντε πυλώνες του φιλόδοξου προγράμματος που ξεδιπλώνεται από την ελληνική κυβέρνηση για την πράσινη μετάβαση θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Kλιματική Aλλαγή (COP26) που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη. Η διακήρυξη του πρωθυπουργού άλλωστε προβλέπει την κινητοποίηση πόρων άνω των 25 δισεκατομμυρίων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Το ελληνικό σχέδιο

Στην αιχμή της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώπιον των ηγετών των ισχυρότερων ηγετών του πλανήτη, όπως ο Τζο Μπάιντεν, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Μάριο Ντράγκι, ο Πέδρο Σάντσεθ, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Τζάστιν Τριντό αλλά και με τον Ταγίπ Ερντογάν στο ακροατήριο, θα βρεθούν οι στόχοι του σχεδίου απολιγνιτοποίησης. Θα δώσει έμφαση στο πεδίο της μεγάλης αύξησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και τον υψηλό πήχη που έχει τεθεί σε σχέδια όπως τα ενάλια αιολικά πάρκα.

Το «GR-eco-Islands»

Την ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα διατρέξουν αναφορές που αφορούν στη δημιουργία πράσινων νησιών αλλά και στα πρωτοποριακά προγράμματα που εφαρμόζονται σε αυτά. Όπως για παράδειγμα το «GR-eco-Islands» που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή πολύ σύντομα από τη Χάλκη της Δωδεκανήσου για να καταστούν τα ελληνικά νησιά κλιματικά ουδέτερα, ακόμη και πριν από την ηπειρωτική χώρα.

Η πράσινη ναυτιλία

Ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει και τους άξονες της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει για τη συγκροτημένη μετάβαση στην πράσινη ναυτιλία, για την οποία μάλιστα είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν. «Ελέγχουμε το 50% του εμπορικού στόλου στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, ενθαρρύνω και τους εφοπλιστές μας να βρεθούν στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα της Ναυτιλίας» είχε τονίσει στην τοποθέτησή του στη σύνοδο κορυφής του Middle East Green Initiative στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Σχέδιο καθαρή Μεσόγειος

Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στις ελληνικές δεσμεύσεις για την προστασία των οικοσυστημάτων υπό το πρίσμα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί. Η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων που μολύνουν τη θάλασσα κατά 50% έως το 2030. Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο θα επιδιωχθεί η μείωση των μικροπλαστικών, που βλάπτουν το περιβάλλον, κατά 30%.

Επιπλέον δεν θα επιτρέπει την αλιεία στο 10% των θαλασσών της, με στόχο την καλύτερη προστασία και τόνωση των οικοσυστημάτων της Μεσογείου, η οποία έχει πληγεί από την υπεραλίευση. Επιπλέον θα αναφερθεί στην κατάρτιση ειδικής στρατηγικής για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ώστε ο τουρισμός -που αποτελεί σημαντικό «κινητήρα» της οικονομίας- να μην λειτουργεί εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.

Η συμφωνία με Αίγυπτο

Στην παρέμβαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει επίσης το σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία. Ο πρωθυπουργός έχει αναπτύξει ενδελεχώς σε όλα τα fora την γεωπολιτική διάσταση της συγκεκριμένης συμφωνίας αλλά και την προστιθέμενη αξία της για την ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς ηπείρου, καθώς θα επιτρέψει την είσοδο πολύ φθηνής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά, ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο.

Ταυτόχρονα όπως έχει επισημάνει σε διεθνείς συνομιλητές του: «Μπορούμε να αποτελέσουμε το φυσικό σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για το υδρογόνο. Εάν υπάρξει ενδιαφέρον για εξαγωγή υδρογόνου στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα καλωσορίσει αυτές τις εξαγωγές υδρογόνου και στη συνέχεια θα διασφαλίσει ότι θα μεταφερθούν στην ευρωπαϊκή αγορά».

Οι διμερείς επαφές

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στους ευρύτερους στόχους που πρέπει να τεθούν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Στο περιθώριο της διάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά διμερών επαφών και θα επιστρέψει στην Αθήνα τη Δευτέρα το βράδυ.