ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακή κρίση: «Ζυγίζει» η ΕΕ την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου - Οι ελληνικές θέσεις

Ενεργειακή κρίση: «Ζυγίζει» η ΕΕ την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου - Οι ελληνικές θέσεις
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Virginia Mayo

Τη δυνατότητα εισαγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, υπογράμμισε σήμερα, Τρίτη, στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

Ενώπιον των ομολόγων του ο Γ.Αμυράς υποστήριξε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες τη θέση υπέρ κοινών προμηθειών και στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου, σημειώνοντας πως η ενεργειακή κρίση πως «ως πανευρωπαϊκό πρόβλημα χρειάζεται και πανευρωπαϊκή απάντηση».

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε, παράλληλα, την ιδιαίτερη ενεργειακή σημασία της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτικό κόμβο τροφοδοσίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά με τα βήματα της πρόσφατης Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.

Διαβάστε επίσης

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ενέργεια: Τον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ συζητήθηκε η αύξηση του κόστους ενέργειας, η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και το ζήτημα της ασφάλειας εφοδιασμού σε φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Αμυράς στην παρέμβασή του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει πλήρως την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, οι συνέπειες της οποίας είναι ήδη αισθητές, και στηρίζει σθεναρά τις σχετικές προσπάθειες της ΕΕ. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει την υποχρέωση απέναντι στους πολίτες για προσιτές τιμές, ένα ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα και μια ανταγωνιστική, στο παγκόσμιο πλαίσιο, οικονομία».

Ο Γ. Αμυράς παρουσίασε τα άμεσα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών και αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις ύψους 470 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας.

Επισήμανε ότι η εργαλειοθήκη που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Οκτωβρίου είναι στη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι περιλαμβάνει πολλά από τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι βραχυπρόθεσμα δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ, και πως εναπόκειται στα κράτη-μέλη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την ελληνική πρόταση για έναν προσωρινό μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, αξιοποιώντας κεφάλαια από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ.

«Στην ΕΕ πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, καθώς αυτοί οι δύο τομείς αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις των προσπαθειών μας για μια οικονομία απαλλαγμένη από τις εκπομπές άνθρακα, ανθεκτική και οικονομικά αποδοτική. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρξει καλύτερη σύνδεση μεταξύ της τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές και του μέσου κόστους παραγωγής» επισήμανε.

«Η ανάθεση στον ACER του καθήκοντος να μελετήσει και να διατυπώσει συστάσεις σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του υφιστάμενου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να προωθήσουμε ταχύτερα την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας ως βασικού εργαλείου ευελιξίας για την ανθεκτικότητα του ενεργειακού μας συστήματος» σημείωσε ο κ. Αμυρας.

Για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ, ο κ. Αμυράς ανέφερε πως «πρέπει να διασφαλιστεί μία πιο προβλέψιμη τιμή άνθρακα και να αποφευχθούν οι ακραίες διακυμάνσεις της».

Τέλος, σημείωσε τη σημασία της αποθήκευσης φυσικού αερίου όχι μόνο για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και για τη διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου σε λογικά επίπεδα, υπογραμμίζοντας την προστιθέμενη αξία της σχεδιαζόμενης υπόγειας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα.

Αξιολογούνται τα συν και τα πλην κοινής αγοράς αγορά φυσικού αερίου

Την ανάγκη να αξιολογηθούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πρότασης για κοινή αγορά φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ, υπογράμμισε από πλευράς της η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον από το Λουξεμβούργο.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν» είπε η επίτροπος Ενέργειας, όπως για παράδειγμα ποιος θα πληρώσει για το κόστος προμήθειας και αποθήκευσης του φυσικού αερίου και πώς θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο στις διάφορες περιοχές.

«Προς το παρόν εξετάζουμε και αυτήν την ιδέα, μεταξύ άλλων» προσέθεσε η ίδια και σημείωσε ότι θα πρέπει να ακούσουμε από τους υπουργούς Ενέργειας ποιες χώρες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο σχέδιο, σε εθελοντική βάση. Τόνισε, επίσης, ότι οποιαδήποτε κοινή αγορά αερίου από χώρες της ΕΕ, δεν θα αντικαταστήσει την προμήθεια αερίου από ιδιωτικές εταιρείες.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως εθνικά μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων καταναλωτών, στη βάση της «εργαλειοθήκης» που πρότεινε η Επιτροπή.

Επίσης, οι υπουργοί συζήτησαν πιθανά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της λειτουργίας της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, των εθελοντικών κοινών αγορών φυσικού αερίου και αποθήκευσης σε επίπεδο ΕΕ.

Ορισμένα κράτη-μέλη υπογράμμισαν ότι οι κλιματικές πολιτικές και η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι μέρος της λύσης και όχι η αιτία της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Επέμειναν ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση και η ολοκλήρωση ενεργειακών συστημάτων παραμένουν βασικές για την αύξηση της ανθεκτικότητας των ενεργειακών συστημάτων της ΕΕ.

Επιπλέον, οι υπουργοί Ενέργειας αναμένουν τις αξιολογήσεις και τις μελέτες για τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων (ETS) της ΕΕ.

Ειδικότερα, αναμένεται η προκαταρκτική έκθεση του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) για την κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η προκαταρκτική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) στα μέσα Νοεμβρίου για την ακεραιότητα της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα.

Αρκετοί υπουργοί κάλεσαν την Επιτροπή να αποσαφηνίσει τον ρόλο του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση της ΕΕ για βιώσιμη χρηματοδότηση.

Οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν να κάνουν απολογισμό σχετικά με την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας τον Δεκέμβριο. Το Συμβούλιο Ενέργειας θα προετοιμάσει το έδαφος για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα επανέλθουν στο θέμα των τιμών της ενέργειας.