Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ενέργεια: Τον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ανανεώθηκε:
Την ιδιαίτερη ενεργειακή σημασία της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτικό κόμβο τροφοδοσίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας επίσης ως προς την τρέχουσα ενεργειακή κρίση πως «ως πανευρωπαϊκό πρόβλημα χρειάζεται και πανευρωπαϊκή απάντηση».
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του αναφορικά με την τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και για τη δυνατότητα να λειτουργήσει υπό προϋποθέσεις η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας για την ΕΕ.
Επρόκειτο για μία συζήτηση με θετική ανταπόκριση εκ μέρους των Ευρωπαίων ομολόγων του, όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμη ώστε να καταδειχθεί πως η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορά μόνον στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά έχει και ευρύτερη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πέραν των πρωτοβουλιών και μέτρων που έχει αναλάβει κάθε χώρα, όπως και η Ελλάδα, χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή αντίδραση στο ζήτημα.
Επ' αυτού σημείωσε πως η Ελλάδα έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούν τα κράτη-μέλη να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο, όπως συνέβη και με τις αγορές εμβολίων, ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική τους ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου. Ειδικά μάλιστα για την Ελλάδα ανέφερε τους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Κοινή προμήθεια φυσικού αερίου: Ευρωπαϊκή απάντηση για την ενέργεια
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει σειρά παρεμβάσεων προς υποστήριξη των καταναλωτών έναντι των αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις έχουν υπάρξει και για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Πρόκειται για πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθήκη που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίσουν τα κράτη-μέλη αυτή την κρίση, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει όμως πως απαιτούνται και πανευρωπαϊκές απαντήσεις.
Και στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από την Κομισιόν «πολύ σύντομα να κάνει μία αξιολόγηση του συνολικού τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να εντοπίσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να διορθώσουμε και τις απότομες αυξήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας όπως αυτές που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες».
Ως προς την ελληνική θέση, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει σειρά προτάσεων με άξονα τη δυνατότητα να ενισχύσει η ΕΕ την αποθήκευση φυσικού αερίου, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο απόθεμα και να χρειάζεται να αγοράζουμε λιγότερη ποσότητα φυσικού αερίου από τις αγορές, οι οποίες είναι πιο μεταβλητές σε γρήγορες διακυμάνσεις τιμών.
Αλλά και τη δυνατότητα μελλοντικά «να αγοράζουμε φυσικό αέριο ως Ευρωπαϊκή Ένωση, όσα κράτη-μέλη τουλάχιστον το επιθυμούν, όπως ακριβώς κάναμε και με τις αγορές των εμβολίων, έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους μεγάλους προμηθευτές του φυσικού αερίου».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του αναφορικά με την τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, αναφερόμενος στη δυνατότητα να λειτουργήσει υπό προϋποθέσεις η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας ενέργειας για την ΕΕ.
«Νομίζω ότι η συζήτηση αυτή ήταν χρήσιμη τουλάχιστον για τους ομολόγους μου για να για να αναδείξουμε ότι αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ένωσης, αλλά έχουν και μία ιδιαίτερη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε.
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες εάν επιλέξει τον δρόμο της πρόκλησης
Σχετικά με τη θέση των άλλων ηγετών στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου σε ό,τι αφορά την ενέργεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η ανταπόκριση ήταν αναμενόμενα θετική».
«Σε μία εποχή, που η Ευρώπη προβληματίζεται για την αγορά φυσικού αερίου, δεν θα μπορούσε να μην κοιτάζει την γειτονιά μας. Αυτό που κάνουμε με την Αίγυπτο δεν αφορά στην ενεργειακή αυτονομία μόνον της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο είναι επίσης πολύ σημαντική» ανέφερε.
«Η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια»
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως ήταν κοινός τόπος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι η πράσινη μετάβαση, την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Ελλάδα, δρομολογούν δεν είναι υπεύθυνη για την αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας.
«Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα θα έχουμε για πιο φθηνή ενέργεια από τον ήλιο τον άνεμο το νερό» δήλωσε.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια, γεγονός που απηχθεί και τη θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, όπως είπε, πέραν του ότι σαφώς η χώρα ανήκει σε εξαιρετικά σεισμογενή ζώνη.
Ειδικά για την πυρηνική ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως υπάρχουν τα προφανή μειονεκτήματα, αλλά και το πλεονέκτημα της μη εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, και γνωστοποίησε πως συντάσσεται με την πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών στο ότι έχει θέση στο μείγμα παραγωγής ενέργειας -ξακαθαρίζοντας και πάλι πως «αυτό δεν αφορά καθόλου την Ελλάδα».
Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου, «ωστόσο, στον φυσικό σχηματισμό της Καβάλας ήδη δρομολογούνται κινήσεις εκχώρησης, προκειμένου να διασφαλισθεί εκεί ο συγκεκριμένος χώρος».