ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες εάν επιλέξει τον δρόμο της πρόκλησης

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες εάν επιλέξει τον δρόμο της πρόκλησης
Φωτογραφία αρχείου John Thys, Pool Photo via AP

Μήνυμα στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το Συμβούλιο εξέφρασε την στήριξή του στις χώρες-μέλη για το ζήτημα της προστασίας των συνόρων, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των προκλήσεων εκ μέρους της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων -ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή τις προκλητικότητας- και τόνισε ότι «νομίζω γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της».

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πέραν των πρωτοβουλιών και μέτρων που έχει αναλάβει κάθε χώρα, όπως και η Ελλάδα, χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή αντίδραση στο ζήτημα.

Επ' αυτού σημείωσε πως η Ελλάδα έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούν τα κράτη-μέλη να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο, όπως συνέβη και με τις αγορές εμβολίων, ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική τους ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του αναφορικά με την τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και για τη δυνατότητα να λειτουργήσει υπό προϋποθέσεις η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτικό κόμβο ενέργειας για την ΕΕ -σε μία συζήτηση, όπως επισήμανε, που ήταν χρήσιμη για να αναδειχθεί ότι όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά έχουν και ευρύτερη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μηνύματα προς την Τουρκία

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Σύνοδο Κορυφής απασχόλησε το ζήτημα του μεταναστευτικού και εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως ανέφερε, μετά από παρεμβάσεις του ιδίου το τελικό κείμενο συμπερασμάτων είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική εκδοχή.

«Υπάρχει ρητή αναφορά, επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας του 2016, κάτι που δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε, ακόμη, ότι υπάρχει ρητή αναφορά και για μη αποδοχή εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκποπούς -κάτι που αφορά και την Τουρκία και την περίπτωση Λευκορωσίας, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη, ότι εκφράστηκε με απόλυτη σαφήνεια η «αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη εξωτερικών συνόρων και ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι το Ευρωπαικό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές στο νομικό οικοδόμημα της ΕΕ και συγκεκριμένα μέτρα και χρηματοδότηση ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα».

Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα και Κύπρος ενημέρωσαν το Συμβούλιο για τις εξελίξεις, σημειώνοντας:

«Το τι γίνεται στη δική μας γειτονιά αποκτά πλέον και σημαντική ενεργειακή διάσταση για την ΕΕ. Τα συμπεράσματα του προηγούμενου Συμβουλίου ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων -ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή τις προκλητικότητας. Νομίζω γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαικού Συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις εάν συνεχίσει την προκλητικότητα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σχετικά με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι πλέον σαφές για όλους ότι γίνεται «μία πολύ επικίνδυνη συνήθεια».

«Όταν αντιμετωπίσαμε πέρυσι κρίση στον Έβρο είχαμε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί θεώρησαν πως ίσως αυτό ήταν μεμονωμένο γεγονός, η συστηματική εργαλειοποίηση μεταναστών για την επίτευξη άλλων πολιτικών γεωπολιτικών στόχων, όμως βλέπουμε τώρα με αυτό που γίνεται στη Λευκορωσία ότι μπορεί να γίνει μία πολύ επικίνδυνη συνήθεια χωρών που θέλουν με αυτό τον τρόπο να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ».

Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε πως υπάρχει μία σοβαρή μετατόπιση στο Συμβούλιο για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. «Αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότεροι πως η αδυναμία φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων συντείνει στην υπονόμευση της ζώνης του Σένγκεν» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Παρατηρώ ως εκ τούτου μια ολοένα και μεγαλύτερη εναρμόνιση χωρών με τις δικές μας θέσεις, καθώς η Ελλάδα ήταν η πρώτη που υπέστη αυτήν την υβριδική απειλή» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ενεργειακή κρίση και Ανατολική Μεσόγειος

Ως προς την ενεργειακή κρίση ο πρωθυπουργός επισήμανε από τις Βρυξέλλες ότι ως πανευρωπαϊκό πρόβλημα χρειάζεται και πανευρωπαϊκή απάντηση».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει σειρά παρεμβάσεων προς υποστήριξη των καταναλωτών έναντι των αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις έχουν υπάρξει και για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθήκη που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίσουν τα κράτη-μέλη αυτή την κρίση, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει όμως πως απαιτούνται και πανευρωπαϊκές απαντήσεις.

Και χαρακτήρισε πολύ θετικός το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από την Κομισιόν «πολύ σύντομα να κάνει μία αξιολόγηση του συνολικού τρόπου λειτουργίας της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, να εντοπίσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να διορθώσουμε και τις απότομες αυξήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας όπως αυτές που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες».

Ως προς την ελληνική θέση, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει σειρά προτάσεων με άξονα τη δυνατότητα να ενισχύσει η ΕΕ την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο απόθεμα και να χρειάζεται να αγοράζουμε λιγότερη ποσότητα φυσικού αερίου από τις αγορές, οι οποίες είναι πιο μεταβλητές σε γρήγορες διακυμάνσεις τιμών.

Αλλά και τη δυνατότητα μελλοντικά «να αγοράζουμε φυσικό αέριο ως Ευρωπαϊκή Ένωση, όσα κράτη-μέλη τουλάχιστον το επιθυμούν, όπως ακριβώς κάναμε και με τις αγορές των εμβολίων, έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους μεγάλους προμηθευτές του φυσικού αερίου».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωση τους ομολόγους του αναφορικά με την τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, αναφερόμενος στη δυνατότητα να λειτουργήσει υπό προϋποθέσεις η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας ενέργειας για την ΕΕ.

«Οπότε νομίζω ότι η συζήτηση αυτή ήταν χρήσιμη τουλάχιστον για τους ομολόγους μου για να για να αναδείξουμε ότι αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ένωσης, αλλά έχουν και μία ιδιαίτερη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε.

Σχετικά με τη θέση των άλλων ηγετών στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου σε ό,τι αφορά την ενέργεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η ανταπόκριση ήταν αναμενόμενα θετική».

«Σε μία εποχή, που η Ευρώπη προβληματίζεται για την αγορά φυσικού αερίου, δεν θα μπορούσε να μην κοιτάζει την γειτονιά μας. Αυτό που κάνουμε με την Αίγυπτο δεν αφορά στην ενεργειακή αυτονομία μόνον της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο είναι επίσης πολύ σημαντική» ανέφερε.

Ακόμη, σημείωσε πως ήταν κοινός τόπος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι η πράσινη μετάβαση, την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Ελλάδα, δρομολογούν δεν είναι υπεύθυνη για την αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα θα έχουμε για πιο φθηνή ενέργεια από τον ήλιο τον άνεμο το νερό» δήλωσε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια, γεγονός που απηχθεί και τη θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, όπως είπε, πέραν του ότι σαφώς η χώρα ανήκει σε εξαιρετικά σεισμογενή ζώνη.

Ειδικά για την πυρηνική ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως υπάρχουν τα προφανή μειονεκτήματα, αλλά και το πλεονέκτημα της μη εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, και γνωστοποίησε πως συντάσσεται με την πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών στο ότι έχει θέση στο μείγμα παραγωγής ενέργειας -ξακαθαρίζοντας και πάλι πως «αυτό δεν αφορά καθόλου την Ελλάδα».

Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου, «ωστόσο, στον φυσικό σχηματισμό της Καβάλας ήδη δρομολογούνται κινήσεις εκχώρησης, προκειμένου να διασφαλισθεί εκεί ο συγκεκριμένος χώρος».

Πανδημία: Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής για την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε πως «είναι σαφές ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη με τον ιό και εδώ στην Ελλάδα πρέπει να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό».

«Έχουμε στη διάθεση μας το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό, το εμβόλιο» τόνισε και προσέθεσε:

«Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει όσους ακόμη δυσπιστούν σχετικά με το εμβόλιο. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πειθούς των συμπολιτών μας. Εάν χρειαστεί να το πούμε 1.000 φορές. Έχουμε μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Όμως η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν, έχουμε λάβει μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουμε έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους παρακολούθησης της πανδημίας, σημειώνοντας όμως πως σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στον εμβολιασμό. Απηύθυνε, επίσης, έκκληση προς όσους αφορά να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά και προς όσους το υποδείξουν οι γιατροί να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ανασκόπηση ελληνογερμανικών σχέσεων στην επίσκεψη Μέρκελ

«Με την Άνγκελα Μέρκελ θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δηλώνοντας πολύ ικανοποιημένος που η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα πριν τη λήξη της θητείας της.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για την ευθυκρισία με την οποία κινείται· η διαμόρφωση συναινέσεων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό όσων θέλουν να παίξουν έναν ενεργό ρόλο στο Συμβούλιο. Η ίδια έχει πει κάποιες στιγμές ζήτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες, είναι όμως εκείνη που στην κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πολωνία και Κράτος Δικαίου

Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα της Πολωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Κομισιόν «έχει μία βεντάλια επιλογών» και πως «οι 25 από τις 27 χώρες [εννοώντας την ίδια την Πολωνία και την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν] εκφράσαμε την εμπιστοσύνη μας προς την Επιτροπή να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα»

«Η Ελλάδα τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του απόλυτου σεβασμού των ευρωπαικών Συνθηκών και του ρόλου της Κομισιόν ως θεματοφύλακα της ευρωπαικής νομιμότητας, ενθαρρύνοντας την Επιτροπή να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να επιλύσει μία δυσάρεστη κατάσταση» είπε ο πρωθυπουργός.

«Συμφωνήσαμε ότι η συζήτηση θα πρέπει να γίνει σε καλό κλίμα χωρίς αμοιβαίες κατηγορίες, αλλά χωρίς σε καμία περίπτωση να απεμπολίσει η Κομισιόν τα νομικά εργαλεία που έχει στην κατοχή της προ επίλυση του προβλήματος» συμπλήρωσε.