Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Να μην επιτρέψουμε να μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά
Ανανεώθηκε:
Την γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ανέδειξε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπογράμμισε ότι τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στο φυσικό αέριο, η Αίγυπτος, με την οποία η χώρα μας υπέγραψε συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, μπορεί να γίνει η γέφυρα της Αφρικής με την Ευρώπη, καθώς μπορεί να εξάγει ηλεκτρική πράσινη ενέργεια σε χαμηλές τιμές και να τη μεταφέρει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Το θέμα αυτό με αφορμή την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου- Κύπρου που έλαβε χώρα στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και νωρίτερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου ενημέρωσε αναλυτικά για τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν.
Στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη τη σημασία όχι μόνο των προμηθειών, αλλά και των δυνατοτήτων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Επιπλέον οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη «να μελετηθεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας προκειμένου να εξεταστεί τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν για να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε απότομες μεταβολές τιμών».
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει απ'το χέρι μας για να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά», υπογράμμισε.
Το ενεργειακό στη Σύνοδο των «27»
Με τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση να κυριαρχεί στην ατζέντα των «27» στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ότι οι τιμές στην ενέργεια είναι η συνέπεια ενός μεγάλου γεωπολιτικού παιχνιδίου με ισχυρή εξωτερική διάσταση.
«Σήμερα έχουμε ένα μεγάλο γεωπολιτικό ζήτημα, που είναι οι τιμές στην ενέργεια, οι οποίες έχουν σοβαρές κοινωνικές συνέπειες» επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι «οι τιμές στην ενέργεια είναι οι συνέπειες ενός μεγάλου γεωπολιτικού παιχνιδιού με ισχυρή εξωτερική διάσταση».
Αναφερόμενος στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ που έλαβε χώρα προ της έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε σχετικά:
«Είχαμε συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας για να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τη στρατηγική πυξίδα, που θα είναι στην ατζέντα του επόμενου Συμβουλίου των υπουργών. Έγινε μια έντονη συζήτηση για το πώς θα ολοκληρωθεί η δημιουργία αυτής της στρατηγικής πυξίδας, έτσι ώστε η ΕΕ να ενεργεί καλύτερα ως πάροχος ενέργειας. Να χρησιμοποιούμε όλες τις δυνάμεις μας και να δαπανούμε καλύτερα στην άμυνα και να είμαστε ισχυρότερος εταίρος» ανέφερε.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Εργαζόμαστε σκληρά επί σειράς μέτρων
Από πλευράς της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε σχετικά με το ζήτημα των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια πως «η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν τους πολίτες να το αντιμετωπίσουν».
«Ως Κομισιόν έχουμε αποφασίσει μια σειρά μέτρων που αφορούν στις τιμές ενέργειας, τις τιμές στο ηλεκτρικό για να στηρίξουμε τους καταναλωτές» ανέφερε συμπληρώνοντας πως «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική πρέπει να είναι οι μαζική επένδυση σε καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια».
Την ίδια στιγμή, η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σημειώθηκε σχετικά με την ενεργειακή κρίση πως το ζήτημα των αυξήσεων στις τιμές πρέπει να διαφοροποιηθεί από τη μακροπρόθεσμη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
«Θεωρώ ότι πρέπει να αντιδράσουμε με ψυχραιμία. Εμείς στη Γερμανία αυτό θα κάνουμε σε κάθε περίπτωση» δήλωσε προσερχόμενη στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Με θέση για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες
Την ανάγκη παρεμβάσεων εκ μέρους της Κομισιόν ενώπιον της ενεργειακής κρίσης υπογράμμισε από πλευράς του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κοινή προμήθεια φυσικού αερίου εκ μέρους της ΕΕ, ενώ παράλληλα σημείωσε πως θα ενημερώσει τους ομολόγους του ως προς τη δυνατότητα να διαμορφωθεί η Ανατολική Μεσόγειος σε μία εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Υπογράμμισε, ωστόσο, πως είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ένα πιο διαρθρωτικό επίπεδο, με παρεμβάσεις που μπορούν να δρομολογηθούν, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ενδεικτικά, αναφέρω τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Δήλωσε, επίσης, ότι θα ενημερώσει ενημερώσει τους ομολόγους του και για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία -όπως είπε- μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ