ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εξαφανισμένο είδος η Λεπτομύτα - Το αινιγματικό πουλί που ζούσε στη Θράκη

Εξαφανισμένο είδος η Λεπτομύτα - Το αινιγματικό πουλί που ζούσε στη Θράκη

Λεπτομύτα

UNSPLASH

Επίσημα εξαφανισμένο είδος είναι η Λεπτομύτα (Numenius tenuirostris), ένα πτηνό που κάποτε διαβιούσε στους υγροτόπους της Θράκης, σύμφωνα με νέα έρευνα που επικαλείται ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

Το αινιγματικό αυτό είδος εκτιμάται πως αναπαραγόταν στην δυτική Σιβηρία, όπου έχουν εντοπιστεί οι μοναδικές φωλιές και ξεχειμώνιαζε στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, η τελευταία φωτογραφικά τεκμηριωμένη καταγραφή έγινε στο Μαρόκο το 1995.

Παρά την σπανιότητα του, το είδος είχε καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην Ελλάδα, κυρίως κατά τις μεταναστευτικές περιόδους της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Συνολικά, το είδος έχει καταγραφεί στην χώρα σε 104 διαφορετικές περιπτώσεις.

Οι υγρότοποι της Θράκης φαίνεται ότι αποτελούσαν τις πιο σημαντικές περιοχές για το είδος.

Μάλιστα, ένα σμήνος με 250 Λεπτομύτες που παρατηρήθηκε στις 4 Απριλίου 1981 στο Δέλτα του Έβρου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μετρήσεις παγκοσμίως (Handrinos and Akriotis 1997). Η τελευταία καταγραφή (χωρίς όμως φωτογραφική τεκμηρίωση) στην Ελλάδα έγινε τον Μάιο του 1999 στο Μεσολόγγι.

Στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλουμένων ειδών της Ελλάδας η Λεπτομύτα είχε πρόσφατα αξιολογηθεί ως Κρισίμως Κινδυνεύον (Πιθανά Εξαφανισμένο) είδος. Μετά τις νέες εξελίξεις, το είδος ανακηρυχθεί επίσημα ως Εξαφανισμένο (ΕΧ) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επίσημη ανακήρυξη, η Λεπτομύτα θα είναι το τρίτο είδος (μετά την Μεγάλη Άλκα και τον Στρειδοφάγο των Καναρίων) που εξαφανίζεται μετά το 1500 στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, Βόρειας Αφρικής και Δυτικής Ασίας (που ορίζεται ως Δυτική Παλαιαρκτική).

Οι αιτίες εξαφάνισης

Η πιο πιθανή αιτία για την κατάρρευση των πληθυσμών του είδους θεωρείται η απώλεια/υποβάθμιση του βιοτόπου του λόγω της μετατροπής των περιοχών όπου φώλιαζε, διερχόταν ή διαχείμαζε σε αγροτική γη.

Σύμφωνα με τη μελέτη , η Λεπτομύτα ήταν ήδη στα πρόθυρα της εξαφάνισης το 1995 και έτσι, ένα Διεθνές Σχέδιο Δράσης για το είδος που συντάχτηκε το 1996 ήταν σχεδόν αδύνατο να αποτρέψει την εξαφάνιση της.