Ελληνογαλλική συμφωνία - Μητσοτάκης: Στο πλευρό μας η μοναδική πυρηνική δύναμη της Ευρώπης
Ανανεώθηκε:
«Πρόκειται για μία συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.
«Τα εθνική πλεονεκτήματα είναι σε όλους σαφή. Προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα για στρατιωτική συνδρομή εάν κάποιος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί ποιον με casus beli στην Aνατολική Mεσόγειο», συνέχισε.
Ακόμη, μίλησε και για τρεις υπερσύχρονες φρεγάτες Βelharra, λέγοντας πως «ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια».
«Τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει επίσης συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, οι σχέσεις με το Ισραήλ καθώς και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την «ευρωατλαντική διάσταση της συμφωνίας, αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου» καθώς «η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με την γαλλογερμανική συμφωνία του Άαχεν».
«Ταυτόχρονα συγκροτείται μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση στη Μεσόγειο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη της ισχυρής αυτοδύναμης ευρωπαϊκής παρουσίας του αύριο.
«Συμμερίζομαι την άποψη Μακρόν ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό κομμάτι, που συμβαίνουν γύρω μας» υπογράμμισε ακόμα Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας της Ελλάδος - Γαλλίας.
«Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την τιμή, σημαντικός ο χρόνος παράδοσης των φρεγατών»
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως όλοι οι πολίτες πιστεύει πως έχουν αντιληφθεί την τεράστια σημασία της συμφωνίας με τη Γαλλία.
«Σε περίπτωση επίθεση θα έχουμε τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας. Την μόνη πυρηνική δύναμη και την μόνη χώρα της Ένωσης που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.
Η τιμή των φρεγατών έφτασε πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς. «Διαπραγματευτήκαμε σκληρά», είπε και συνέχισε λέγοντας πως και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.
«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να την χρηματοδοτεί» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει «ούτε όμως και οικονομία χωρίς ισχυρή άμυνα και εξωτερική πολιτική να την στηρίζει».
Ακόμη αποκάλυψε πως «η νέα φρεγάτα θα πλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας μέσα στο 2025. Εκεί που κάποιοι άπλωναν κόκκινα χαλιά και έκαναν τελετές για τους Σαλαμινομάχους».
«Δρομολογούνται εξοπλιστικά και για τον στρατό ξηράς»
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι «ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και στο στρατό ξηράς καθώς η χώρα μας έχει εγκαταλείψει το ανόητο δόγμα του «θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες χωρίς να εξοπλιζόμαστε. Η πρώτη νέα φρεγάτα θα πλεύσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025, εκεί που κάποιοι συνοδοιπόροι σας έκαναν τελετές κιτς υπέρ των Σαλαμινομάχων, προσκυνώντας τα νερά, γιατί καλό είναι να κρινόμαστε αλλά να μην ξεχνιόμαστε».
«Η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς», είπε με νόημα.
«Η επιτυχία δεν είναι μόνος της κυβέρνησης αλλά της χώρας. Πρόκειται για μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», είπε ακόμη.
Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, κάλεσε τον ίδιο και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσουν την στάση τους.
«Μην κάνετε το ίδιο λάθος που κάνατε στην συμφωνία με την Αίγυπτο, μην μας πείτε πάλι ότι θέλατε αλλά δεν προκάνατε και μην οχυρωθείτε πίσω από το αμήχανο παρόν που ψηφίσατε στην συμφωνία με τα ΗΑΕ», είπε χαρακτηριστικά.
«Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες»
Αναρωτήθηκε τι ακριβώς έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ και από το ναι, πήγε στο ίσως και μετά στο όχι και εμφανίστηκε στην Βουλή ως εθνική εξαίρεση.
Αναφερόμενος στους δυο λόγους που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις σε μια εθνική συνθήκη δεν μπορούν να προστεθούν και πως ο όρος Επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και τρίτον η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κατρούγκαλο λέγοντας πως σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι μηδενίζει πλεονεκτήματα που αποκτά η χώρα για πρώτη φορά.
«Για πρώτη φορά μια ισχυρή σύμμαχος βρίσκεται δίπλα στην πατρίδα μας εν όπλοις. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες. Πραγματικά κρίμα», είπε ακόμη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια από τις Συνόδους Κορυφής που συμμετείχε ο κ. Τσίπρας και διαβάζοντας τα συμπεράσματα γινόταν αναφορά στην συνδρομή της ΕΕ στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. «Πόση υποκρισία κ. Τσίπρα;», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο τον οποίο όπως είπε επικαλείται συχνά ο ΣΥΡΙΖΑ τελευταία υπενθύμισε ότι το ίδιο κόμμα τον ήθελε στην φυλακή για την Novartis.
«Δεν θα πρέπει να λείψει κανένα όνομα βουλευτή»
«Πρόκειται για μια ασπίδα προστασίας της ακεραιότητάς μας από χώρες που στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι είναι χώρες – σύμμαχοί μας», είπε αναφερόμενος στην συμφωνία, ενώ έκανε αναφορά και στο ΚΙΝΑΛ που θα υπερψηφίσει τη συμφωνία.
Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μιλάει κανένα κόμμα αλλά μόνο η πατρίδα, τόνισε o πρωθυπουργός. «Την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί ανοικτά την κυριαρχία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης. Ο καθένας και η καμία πρέπει να αντιμετωπίσει την ψήφο του ως την δική του ατομική υπογραφή που θωρακίζει την Ελλάδα.
Αυτές οι υπογραφές θα μείνουν για πάντα στην μνήμη όλων των Ελλήνων και θα είναι ένας κατάλογος πατριωτικού χρέους και δεν θα πρέπει να λείψει κανένα όνομα βουλευτή. Η ευθύνη θα είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.