Ελληνογαλλική συμφωνία: Η ώρα των πολιτικών αρχηγών - Live η συζήτηση στη Βουλή
Ανανεώθηκε:
Με ονομαστική ψηφοφορία κυρώνεται σήμερα από τη Βουλή η αμυντική Συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας η οποία εγκρίθηκε με ευρύτερη πλειοψηφία από τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, την Τρίτη.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων.
Δείτε live εικόνα:
Ο Μακάριος Λαζαρίδης από τη ΝΔ επεσήμανε πως η συμφωνία «μας καθιστά εθνικά υπερήφανους» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για μεμψίμοιρη στάση που βασίζεται σε μικροκομματικά κριτήρια.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ o Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστήριξε ότι η συμφωνία δεν καλύπτει τη βασική ανάγκη για αρωγή από τη Γαλλία στη χώρα μας, σε περίπτωση παραβίασης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι η συμφωνία αποτελεί ένα θετικό βήμα με ισχυρά πλεονεκτήματα αλλά και σημαντικά μειονεκτήματα που πρέπει να διορθωθούν.
«Δεν υπηρετεί το λαό και την άμυνα της χώρας», είπε από το ΚΚΕ ο Γιώργος Μαρίνος.
Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για μια ιστορική συμφωνία και μια ιστορική συμφωνία. Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τα πλεονέκτηματα της συμφωνίας με τη Γαλλία ενώ καταφέρθηκε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε εδώ όλη την πρωτολογία του κ. Μητσοτάκη.
Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα της Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για μια κακή συμφωνία λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα την ψηφίσει.
Δείτε εδώ την πρωτολογία του κ. Τσίπρας.
Ακολουθούν οι ομιλίες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου και του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη.
Εάν θελήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν την δυνατότητα και δευτερολογιών.
Μετά τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει και ένας επιπλέον κύκλος ομιλητών βουλευτών, ένας από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα τοποθετηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Το απόγευμα η ονομαστική ψηφοφορία
Αργά το απόγευμα αναμένεται η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ΔτΠ ζήτησε η συζήτηση να οργανωθεί σε περισσότερους κύκλους ομιλητών - βουλευτών προκειμένου να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές να τοποθετηθούν επί της Συμφωνίας. Θέμα που αναμένεται να θέσει και σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια.
Η Κύρωση της Συμφωνίας με την Γαλλία εισάγεται στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.
Απορρίφθηκε η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα διεύρυνσης του αριθμού των ομιλητών, προτείνοντας μάλιστα, τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του συγκεκριμένου αιτήματος με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να κάνει λόγο για διαδικαστικές σκιαμαχίες, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός λόγου.
Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τασούλας επεσήμανε ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης ελήφθη με δημοκρατικές διαδικασίες στη χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε πως με δική του πρωτοβουλία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας. Το επίμαχο άρθρο άρθρο 27, παράγραφος 2 του Συντάγματος, αναφέρει πως από την στιγμή που νόμος προβλέπει διαμονή ή διέλευση ξένης στρατιωτικής δύναμης στην ελληνική επικράτεια, αυτός υποχρεωτικά πρέπει να ψηφιστεί με την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151.