Κοινή δράση Ελλάδας-Πορτογαλίας στη διπλωματία
Κοινό βηματισμό και δράση στη διπλωματία αποφάσισαν να συντονίσουν, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Πορτογαλίας, Νίκος Κοτζιάς και Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η χωριστή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα, στην Αθήνα, σηματοδοτεί συμβολικά και ουσιαστικά, την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών σε διπλωματικό επίπεδο και, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στέλνει ένα μήνυμα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τις ευρωπαϊκές επιλογές στην ευρύτερη περιοχή μας.
Βασικός στόχος της διπλωματικής συμπόρευσης των δύο χωρών, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, είναι μία Ευρώπη που δεν θα στερείται πλέον οράματος και πρωτοβουλιών και στην εξωτερική πολιτική. Κοινή εξάλλου, όπως επιβεβαιώθηκε, είναι η αντίληψη των δύο χωρών σε όλα τα θέματα που αποσταθεροποιούν την ευρύτερη ευρωπαϊκή γειτονιά.
Πλήρης ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε, όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές, και στο μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, με έμφαση τόσο στην απόρριψη των καταστροφικών για την Ευρώπη μονομερών ενεργειών, όσο και στην κοινή πεποίθηση ότι μόνο η συλλογική δράση και η αλληλεγγύη μπορούν να διαμορφώσουν αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική. Η κοινή στάση στο ζήτημα αυτό υλοποιείται στην πράξη με την δεδηλωμένη πρόθεση της Πορτογαλίας να δεχτεί με μετεγκατάσταση ακόμα περισσότερους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Οι κ.κ. Κοτζιάς και Σίλβα, συζήτησαν, επίσης, την εμβάθυνση και των οικονομικών διπλωματικών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς με την ενίσχυση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και του ρόλου του Med Group για την ειρήνευση, την ασφάλεια και την ευημερία στην λεκάνη της Μεσογείου.
Ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα τις θέσεις της χώρας μας για το Κυπριακό και τις σχέσεις με την Τουρκία και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
Ο κοινός βηματισμός θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε χώρες, όπου Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν παραδοσιακά στενότερες σχέσεις, με την Ελλάδα να είναι φίλη χώρα της Πορτογαλίας στα Βαλκάνια και την Πορτογαλία να είναι φίλη χώρα της Ελλάδας στη Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Ιδιάιτερης σημασίας, από αυτή την συνάντηση Κοτζιά-Σίλβα, είναι και τα άμεσα βήματα που αποφασίστηκαν, όπως η προώθηση πολιτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξυ των πολιτικών διευθυντών και των ευρωπαϊκών διευθυνσεων των δύο υπουργείων Εξωτερικών, καθώς επίσης και η δρομολόγηση, εντός τους 2016, μικτής διυπουργικής επιτροπής για τη διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων, αλλά και την ενίσχυση της εκατέρωθεν ακαδημαϊκής συνεργασίας.