ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμμένος: Το θερμό επεισόδιο με την Τουρκία είναι δεδομένο - Άριστη η συμφωνία με τη Γαλλία

Καμμένος: Το θερμό επεισόδιο με την Τουρκία είναι δεδομένο - Άριστη η συμφωνία με τη Γαλλία
ΙΝΤΙΜΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ως δεδομένο παρουσίασε το ενδεχόμενο να υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος, αν και μίλησε με θερμά λόγια για την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία, προειδοποίησε ότι «τις πρώτες ώρες (σ.σ. ενός θερμού επεισοδίου) θα είμαστε μόνοι μας».

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο και στο παρελθόν «υπήρξαν στιγμές που ήμασταν πολύ κοντά σε σύγκρουση με την Τουρκία» για την οποία σημείωσε ότι «έχει φύγει από τη Δύση».

Έκανε, δε, ειδική αναφορά στα τουρκικά αλιευτικά που κάνουν βόλτες στο Αιγαίο σημειώνοντας ότι η Τουρκία «κάνει μεγάλη μάχη με τα αλιευτικά σε περιοχή ασκήσεως των υποβρυχίων μας με 60 – 70 αλιευτικά. Θα θελήσει θερμό επεισόδιο επειδή πιέζεται για να οδηγήσει την Ελλάδα στη Χάγη».

«Το Αιγαίο το έχει κλειδώσει το Πολεμικό Ναυτικό ανεξάρτητα των μέσων και το έχει αποδείξει εγώ ξέρω ότι 5,5 χρόνια που ήμουν υπουργός δεν πέρασε ποτέ ούτε ένα ψαράδικο χωρίς να παρέμβει το λιμενικό σώμα καταρχήν και στη συνέχεια το ΠΝ. Ούτε έρευνες τους αφήσαμε να κάνουνε, ούτε προκλήσεις» συμπλήρωσε για το θέμα αυτό.
Με αφορμή, μάλιστα, την παρουσία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είπε ότι στη δικιά του θητεία ως υπουργός «μίλαγα με τον κ. Ακάρ εγώ είχα το κινητό του τηλέφωνο κι είχε εκείνος το δικό μου και θα σας θυμίσω πώς έγινε και η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Όταν υπήρχε κρίση ή έβαζα τον Αποστολάκη να μιλήσει με τον αρχηγό του επιτελείου ή σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό μιλούσα κι εγώ με τον Ακάρ».

Υπήρχε πχ, «ένα συμβάν μετά την απελευθέρωση των στρατιωτικών μας που συλλάβαμε Τούρκους στον Έβρο και μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με τον Ακάρ τους παραδώσαμε στη γέφυρα». «Δεν μπορείς να κλείσεις τα κανάλια επικοινωνίας, αλλά και παράλληλα το να κάνεις διερευνητικές την ωρα που παραβιάζουν την κυριαρχία σου δεν είναι σωστό» παρατήρησε ο Πάνος Καμμένος.

Η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία

Ο πρώην υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε «άριστη» την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία εξηγώντας ότι «πρώτα απ’ όλα η Ελλάδα δέχεται την εισήγηση του ανώτατου ναυτικού συμβουλίου που είχε επιλέξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τη μετατροπή του στόλου μας με νέες φρεγάτες και το συνδυασμό αεροναυτικών δυνάμεων, δηλαδή την επικοινωνία των πλοίων με τα αεροσκάφη και τα δορυφορικά συστήματα όπως το πρόγραμμα Ήλιος… που είναι πολύ διαφορετικό σύστημα και δεν μπλοκάρεται...».

Μιλώντας, μάλιστα, για τις φρεγάτες Belh@rra εξήγησε ότι «δεν είναι απλά πλοία, είναι ψηφιακά κέντρα διοίκησης. Οι πύραυλοι που χρησιμοποιούν τα πλοία αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το σύστημα των Rafale των δορυφορικών συστημάτων του Ήλιου και έχουν δυνατότητα προάσπισης μεγαλύτερων περιοχών. «Το Πολεμικό Ναυτικό είχε περιοχή ευθύνης συγκεκριμένη, με την ΑΟΖ να επεκτείνεται στα νότια περίπου στη μέση, αυτό σημαίνει ότι τα πλοία πρέπει να είναι αντίστοιχα για να εξυπηρετήσουν εθνικούς και συμμαχικούς σκοπούς» εξήγησε.

Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε, επίσης, ότι η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία είχε υπογραφεί από τον Ιούνιο του 2018 «γι’ αυτό ήρθε εδώ το Σαρλ ντε Γκωλ αν θυμάστε. Δεν προχώρησε όμως η προμήθεια των δύο φρεγατών. Είχαμε συμφωνήσει τα 2 δισ. που θα δίναμε ως μέρος των 6 δισ. που έπρεπε να επιστρέψει η ΕΕ προς την Ελλάδα από τα ομόλογα, το μερίδιο της Γαλλίας θα το κρατούσε η ίδια η Γαλλία. Η Γαλλία συμφώνησε να κρατήσει τα χρήματα, αλλά η Γερμάνια στο Eurogroup έθεσε βέτο».

«Ήμουν το "αναγκαίο κακό" για τον Τσίπρα»

Ο πρώην υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στην 5ετη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την οποία είπε ότι «έχει σημασία να ψηφιστεί» για να συμπληρώσει πως «όταν τη χειριζόμουν δεν υπεγράφη, τότε γιατί υπήρχαν αντιδράσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο είπε ότι «είχαμε άριστη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα, εγώ ήμουν το ‘αναγκαίο κακό’ όπως είπε. Εγώ θεωρώ ότι ήταν αναγκαίο καλό οι ΑΝΕΛ, γιατί σταματήσαμε το κακό… Φανταστείτε να υπήρχε στρατόπεδο Άρης Βελουχιώτης όπως είχε προτείνει ο κ. Ήσυχος, οι σχέσεις με την εκκλησία, άλλα νομοσχέδια και η συνθήκη των Πρεσπών για την οποία έφυγα από την πολιτική, κι από την κυβέρνηση». Αναρωτήθηκε, μάλιστα, για τη συμφωνία των Πρεσπών «πώς να ρίξω την κυβέρνηση με τους βουλευτές μου που είχαν όλοι αγοραστεί; Οι βουλευτές μου περάσανε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ»