Κυβέρνηση: Οι στόχοι, οι «κόκκινες κάρτες» και τα επόμενα βήματα
Ο πρωθυπουργός και με τη συνέντευξη τύπου έβαλε στις ράγες της ΔΕΘ την πολιτική επανεκκίνηση, μετά την πολύμηνη μάχη με την πανδημία που ακόμη σοβεί, αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού που τραυμάτισαν την κυβερνητική κυριαρχία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε με ευκρινή τρόπο αλλά και εξίσου εμφατικά μηνύματα τα σημεία στον ορίζοντα προς τα οποία είναι χαραγμένη η προγραμματική ρότα της κυβέρνησης του, δίνοντας τους ορίζοντα δεκαετίας πριν από την κατηγορηματική αποστροφή για τις πρόωρες εκλογές: «Έχω πει πολλές φορές -και θα το επαναλάβω- ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Για αυτό μίλησα για διετία. Και επειδή προφανώς προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές για αυτό και θέλω να σχεδιάζουμε -εφόσον μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός- το μέλλον της Πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας, όπως σας είπα και εχθές. Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει αυτή η συζήτηση για πρόωρες εκλογές πόσο μάλλον για μια Κυβέρνηση η οποία πια έχει περάσει το μισό του συνταγματικού της χρόνου από τότε που εκλέχθηκε, όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις».
Στο πρόωρο ντιμπέιτ ωστόσο για τις πολιτικές παραμέτρους που θα κρίνουν την επόμενη ημέρα της νέας τετραετίας και στο φόντο των αβεβαιοτήτων που δημιουργεί η απλή αναλογική, ο πρωθυπουργός έβαλε τον πήχη στην αυτοδυναμία: Επειδή είμαι πάρα πολύ καθαρός σε αυτά τα οποία λέω και θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, θα συγκριθεί πάλι η επιλογή μιας Παράταξης η οποία λέει στον ελληνικό λαό ότι και διπλές να είναι οι κάλπες εγώ ζητώ αυτοδύναμη διακυβέρνηση, γιατί πιστεύω ότι κυβέρνησα καλά αυτό το διάστημα, με μία άλλη επιλογή που δεν έχω καταλάβει ποια είναι, της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν φαντάζομαι ότι πολλοί Έλληνες θέλουν να ζήσουν ξανά αυτά που έγιναν το 2015».
Το τέλος της συναίνεσης
Στον στίβο της προσεχούς διετίας πάντως ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι μετά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Αποστολάκη εκλείπουν τα όποια ερείσματα συναίνεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ταυτοχρόνως έδειξε ότι σε αυτήν την διαδρομή τα κυβερνητικά προτάγματα στοχεύουν σε δυο κοινωνικές ομάδες, όπως είναι η μεσαία τάξη και η νεολαία. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις που όπως σταθερά εκπέμπεται από την κυβέρνηση αποτέλεσαν την «Ιφιγένεια» στην μνημονιακή φοροεπιδρομή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτούς απευθύνεται κατά πρωτεύοντα λόγο η απονομή του μερίσματος ανάπτυξης που επιτυγχάνει η ελληνική οικονομία, αποκρυσταλλώθηκε σε πρώτο χρόνο με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα εξειδικευτεί τα προσεχή 24ωρα από τους συναρμόδιους υπουργούς. Μια κοινωνική ομάδα που αποτέλεσε προεκλογικά την προωθητική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας προς την αυτοδυναμία.
«Το τι έκανε ο κ. Τσίπρας για τη μεσαία τάξη το θυμάται η μεσαία τάξη πάρα πολύ καλά. Δεσμεύτηκα προεκλογικά να επιστρέψω στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο κ. Τσίπρας και αυτό κάνω. Μείωση φόρου στα ακίνητα, μείωση φόρου στις επιχειρήσεις, μείωση εργοδοτικών εισφορών, κατάργηση εισφορά αλληλεγγύης, κατάργηση της γονικής παροχής. Ποιον αφορούν όλα αυτά; Τη μεσαία τάξη αφορούν. Για αυτό και το διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης έχει αυξηθεί. Το σχήμα των επιστρεπτέων προκαταβολών τη μεσαία τάξη επιβράβευσε. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, μεσαία τάξη είναι σήμερα στη χώρα μας», είπε χθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η υποχρεωτικότητα και οι νέοι
Συναφές με αυτήν τη στρατηγική είναι σύμφωνα με παρατηρητές και το προσωρινό - όπως ερμηνεύεται - φρένο του πρωθυπουργού στη διεύρυνση της περιμέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, καθώς πρόκειται για μια επιλογή διατηρεί σε ελεγχόμενα επίπεδα το θερμόμετρο της κοινωνικής πίεσης. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας δεν βρίσκεται στις άμεσες προθέσεις του, χωρίς να το αποκλείει θέτοντας την ενδεχόμενη αλλαγή στάσης υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας.
Ανοίγοντας πάντως της βεντάλια των στοχευμένων μέτρων για τους νέους ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλιμακώνει μια επίθεση προσέλκυσης της συγκεκριμένης ομάδας στην οποία η κυβέρνηση μεθοδικά επιδιώκει την διεύρυνση της απήχησής της. Όπως έγκαιρα είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, το νέο διαγενεακό συμβόλαιο με τις πολιτικές υπέρ των νέων, δεν τίθεται ρητορικά υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει έναν μεγάλο κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια, όπου θα συζητήσει με τη νεολαία, αλλαγές καθώς και προσθήκες σε ένα σύνολο σχεδόν 90 πολιτικών στις οποίες έχει καταλήξει η κυβερνητική προετοιμασία.