ΔΕΘ: Oι εξαγγελίες Μητσοτάκη για νέους και μεσαία τάξη - Οι εκπλήξεις και τα μηνύματα
Τις κατεύθυνσεις προς την οποία θα πορευτεί η οικονομία της χώρας την προσεχή διετία παρουσιάζει απόψε το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Ο καμβάς πάνω στον οποίο σχεδιάστηκε το πακέτο των μέτρων για την επανεκκίνηση μεγεθύνθηκε από το αναπτυξιακό άλμα του 16,5% στο ΑΕΠ.
Πρόσθετο χώρο περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ δημιουργεί η αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς επίσης πράσινο φως που άναψαν οι Βρυξέλλες για την απένταξη από τον κατάλογο του ελλείματος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού των 500 εκατομμυρίων ευρώ που καταρτίστηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Εξελίξεις που δεν ξεκλειδώνουν απλώς παροχές, πλέγμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ή δυνατότητες υλοποίησης προγραμματικών δεσμεύσεων. Όλα τα μηνύματα συνηγορούν ότι ανεβάζει το ύψος του αναπτυξιακού μερίσματος, σε μεγαλύτερα, από τις αρχικές εκτιμήσεις, επίπεδα.
Στα δεδομένα των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα εστιάζουν σε τρεις κατηγορίες, με αιχμή τους νέους, μια προτεραιότητα που θα αντανακλάται και με ένα συμβολικό τρόπο μέσω της χωροταξικής σύνθεσης.
Για την πρώτη, κυβερνητική προτεραιότητα στη διάθεση του πρωθυπουργού βρίσκεται μια γκάμα μέτρων με μειωμένα τέλη κινητής τηλεφωνίας, επιδότηση της απασχόλησης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας με μικτό voucher 1.000 ευρώ, και άλλες παρεμβάσεις.
Επιπλέον οι ανακοινώσεις θα εστιάζουν στη μεσαία τάξη αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Φαίνεται ότι προστίθενται οι εκπλήξεις τις οποίες περιλαμβάνει το «καλάθι» που ο πρωθυπουργός θα ανοίξει από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου στην 85η ΔΕΘ.
Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το «μπουκέτο» των μέτρων που θα συνιστούν τα κυβερνητικά αναχώματα κατά του εξωγενούς ντόμινο της ακρίβειας που προκαλεί το πληθωριστικό ράλι.
Ο πρωθυπουργός αφενός θα επαναλάβει, όπως είπε την Παρασκευή σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, κατά τα ειωθότα της ΔΕΘ, την κυβερνητική ανάλυση ότι πρόκειται για ένα παροδικό θέμα.
Αφετέρου θα ξεδιπλώσει μια σειρά παρεμβάσεων με τις οποίες θα επεκτείνεται το κοινωνικό τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και την διεύρυνση των κονδυλίων που διατίθενται για το πετρέλαιο θέρμανσης για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που θα προκύψουν από ένα ενδεχόμενο κύμα αυξήσεων στα καύσιμα. Ακόμη η διατήρηση του συντελεστή 13% στον καφέ.
Κατά τρεις μονάδες περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών η οποία αναμένεται να εξαγγελθεί για το 2022. Μονιμοποιείται επίσης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το στίγμα που ενδεχομένως θα δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον χρόνο κατά τον οποίο θα τύχουν της ίδιας ελάφρυνσης και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Θεωρείται κλειδωμένο το κούρεμα στο τέλος επιτηδεύματος αλλά και στον ΕΝΦΙΑ.
Επιπλέον θα περάσει στην επόμενη φάση η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, για μείωση του εταιρικού φόρου κατά επιπλέον δυο μονάδες, από το 22% (ήταν 24%), στο 20%. Μέτρα που ο ορίζοντας εφαρμογής τους θα εκτείνεται και το 2023. Θα ανακοινωθούν ακόμη κίνητρα συγχώνευσης των επιχειρήσεων με τον φόρο που επιβαρύνει αυτές τις συμφωνίες να πέφτει στο μισό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση των εμβολιασμών ειδικά στην κρίσιμη μάζα των νέων. Προς αυτήν την κατεύθυνση οι πληροφορίες, όπως εγκαίρως έγραφε το CNN Greece, θα εστιάζουν οι προαναφερόμενες παρεμβάσεις, με την εισαγωγή μιας προπληρωμένης κάρτας για νέους κατά τα πρότυπα του Freedom Pass.
Όμως ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί εάν ο πρωθυπουργός θα επιλέξει το βήμα της ΔΕΘ για να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας.
Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ θα κάνει στοχευμένες αναφορές στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για τα έργα υποδομών σε επίπεδο περιφέρειας.