ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Η πανδημία στο επίκεντρο της Σύναξης της Ιεραρχίας - «Παρών» και ο Τσιόδρας

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Η πανδημία στο επίκεντρο της Σύναξης της Ιεραρχίας - «Παρών» και ο Τσιόδρας
Μήνυμα Βαρθολομαίου σε όσους αντιτίθενται στη χρήση μασκας, τον εμβολιασμό και τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την έναρξη των εργασιών της Σύναξης της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου κήρυξε, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Στη Σύναξη, που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη, στην Πόλη, μετέχουν περίπου 130 ιεράρχες από ολόκληρη την Οικουμένη, και θα συζητηθούν η πανδημία του κορωνοϊού και σημαντικά εκκλησιαστικά και κοινωνικά ζητήματα.

Στην ομιλία του, αμέσως μετά την ακολουθία που τελέστηκε κατά την έναρξη των εργασιών της Συνάξεως, ο κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη δύσκολη περίοδο που διανύει η ανθρωπότητα, κατά τα τελευταία δύο χρόνια, εξ αιτίας των συνεπειών της πανδημίας, σημειώνοντας με έμφαση μεταξύ άλλων:

«Πέραν όμως των νομοθετικών πιέσεων τας οποίας εδέχθη κατά τόπους και κατά καιρούς η Εκκλησία εξ αφορμής της πανδημίας, ήλθομεν αντιμέτωποι και με τάσεις, προσεγγίσεις και ερμηνείας, διδασκαλίας και διακηρύξεις ωρισμένων, κληρικών τε και λαικών, οίτινες δεν αντιμετώπισαν την κρίσιν με νηφαλιότητα, σοφίαν και λογικήν, εμπιστευόμενοι την γνώμην και την απόφασιν της Εκκλησίας, της οποίας η φωνή εκφράζεται συνοδικώς.

»Μετά πολλής θλίψεως διαπιστώνομεν ότι η κρίσις εργαλειοποιήθη από τον δημαγωγικόν λαικισμόν, την συνωμοσιολογίαν, τας θρησκοληπτικάς και μεταφυσικάς τάσεις και εδημιούργησε μείζονα προβλήματα εις το ποίμνιον, εν μέρος του οποίου, ως μη ώφελε, δηλητηριάζεται υπό αλλοτρίων φωνών και δι᾽ αυτό, επί παραδείγματι, εναντιούται εις την χρήσιν της μάσκας, εις τον εμβολιασμόν και εις την αποδοχήν οιουδήποτε μέτρου διά τον περιορισμόν της εξαπλώσεως του ιού.

»Εν τω πλαισίω τούτω και, διά να είμεθα ειλικρινείς, η κρίσις ανέδειξε μίαν ποιμαντικήν και θεολογικήν ένδειαν, εδημιούργησε δε και την ανάγκην αναζητήσεως ερμηνευτικών κριτηρίων, επί τη βάσει των οποίων η Θεολογία και η επίσημος διοικούσα Εκκλησία θα αξιολογήσουν, θα αποτιμήσουν και θα ερμηνεύσουν την στάσιν και τας αποφάσεις αυτών περί της πανδημίας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο για φονταμενταλισμό που έκανε την εμφάνισή του, χαρακτηρίζοντας τη δράση των φονταμενταλιστών αντιεκκλησιαστική:

«Συν τοις άλλοις, όμως, ενεφανίσθη και μία μορφή φονταμενταλισμού, όρος ο οποίος χρησιμοποιείται κατ᾽ εξοχήν διά την θρησκείαν και την πίστιν, κυρίως εις τον χώρον της επιστήμης αλλά και γενικώς από τον σύγχρονον τεχνοκρατούμενον πολιτισμόν. Βεβαίως, ημείς γνωρίζομεν τους φονταμενταλιστάς της θρησκείας, των οποίων την αντιεκκλησιαστικήν δράσιν βιώνομεν κατά καιρούς, εξ αφορμής διαφόρων σημαντικών γεγονότων της ζωής της Εκκλησίας, ως επί παραδείγματι συνέβη κατά την σύγκλησιν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου».

Στέλνοντας μήνυμα σε όσους εκφράζουν εντός της Εκκλησίας ακραίες απόψεις που εμμένουν στο γράμμα και όχι στο πνεύμα των Ιερών Κανόνων, αλλά και στους εκφραστές της απολυτότητας της επιστήμης, προσέθεσε:

«Υπενθυμίζομεν αδελφικώς, ότι ο σύγχρονος - αντιφατικός κατ᾽ ουσίαν - όρος «εκκλησιαστικός φονταμενταλισμός» δηλοί την εν ονόματι του Χριστού, τη επικλήσει των δογμάτων και τη εμμονή εις το γράμμα και όχι εις το πνεύμα των Ιερών Κανόνων απόρριψιν του ορθού και θεολογικού λόγου και την αντιμετώπισιν με καχυποψίαν της νεωτερικότητος και οιασδήποτε μορφής προόδου και πολιτισμού.

»Όμως, δεν πρέπει να λησμονώμεν ότι υπάρχουν και οι κοσμικοί, ήτοι οι θύραθεν φονταμενταλισταί, πολλοί εκ των οποίων ανεδείχθησαν ως τοιούτοι κατά το τρέχον διάστημα της πανδημίας. Ούτοι, έχοντες το αυτό μετά του θρησκευτικού φονταμενταλισμού υπόβαθρον, την προσκόλλησιν δηλαδή, εις την λογικήν απόδειξιν των ιατρικών και ερευνητικών δεδομένων, εμμένουν εις την απολυτότητα της επιστήμης: είναι οι λεγόμενοι «σκληροπυρηνικοί του ορθού λόγου», οι οποίοι τελικώς συρρικνώνουν την πολυπλοκότητα της υποστάσεως του ανθρώπου μόνον εις την βιολογικήν αυτού διάστασιν, ουδόλως δίδοντες χώρον εις τον λόγον της Εκκλησίας και της θεολογίας αυτής, μη επιτρέποντες διάλογον της επιστήμης μετά του λόγου της πίστεως, ουδέ και την μελέτην άλλων υπαρξιακών διαστάσεων του ανθρωπίνου όντος».

Στις εργασίες της Σύναξης της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου παρών ήταν και ο Σωτήρης Τσίοδρας, ο οποίος χειροθετήθηκε «Αρχων Οφφικιάλιος» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Βαλουκλή. Η χειροθέτηση με το ειδικό παράσημο έγινε την παραμονή της εορτής της Ινδίκτου, της εκκλησιαστικής πρωτοχρονιάς, μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού.