ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μέλλον της ΔΕΘ: Αλλάζει πρόσωπο στον έναν αιώνα ζωής

Το μέλλον της ΔΕΘ: Αλλάζει πρόσωπο στον έναν αιώνα ζωής

Μια νέα έκθεση θα αντικρύσουν -καλώς εχόντων των πραγμάτων- οι επισκέπτες της ΔΕΘ το 2026, έναν αιώνα μετά τα πρώτα εγκαίνιά της.

Τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το φιλόδοξο -και ταυτόχρονα εντυπωσιακό- σχέδιο ανάπλασης του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Το πρώτο βήμα έγινε νωρίτερα φέτος, καθώς ολοκληρώθηκε ο σχετικός Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός με νικήτρια τη σχεδιαστική πρόταση που υπέβαλε η ομάδα των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα).

Η εν λόγω πρόταση, όπως ανέφερε η Helexpo στη σχετική ανακοίνωση για την ανάδειξη του νικητή, διαθέτει μια δυνατή κεντρική ιδέα που προσδίδει ταυτότητα στο έργο. Δημιουργεί συνέχειες - οπτικές και κίνησης- με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, αλλά και μεταξύ των κτηρίων εντός του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου. H ιδέα δε των χαρακτηριστικών κυκλικών στεγάστρων που προτείνει είναι εξόχως εκφραστική και δημιουργεί ιδιαίτερες μορφές, χωρίς όμως να παρακωλύεται η λειτουργικότητα. Μοιάζοντας με «νησιά» που επιπλέουν στη «θάλασσα» του τοπίου, οι εκθεσιακοί χώροι και το συνεδριακό κέντρο εξυπηρετούν με τη θέση και το σχήμα τους την αποτελεσματική διαχείριση των αναγκών κατοίκων, τουριστών, εκθετών, επισκεπτών και διοργανωτών. Την ίδια στιγμή, ο χαρακτήρας του νησιού παραπέμπει σε ανοιχτά σύνορα, χωρική διαφάνεια και προσβασιμότητα.

Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων κάτω από τα στέγαστρα με εκπληκτική θέα στο πάρκο και τη θάλασσα. Παράλληλα, τα βιοκλιματικά high-tech στέγαστρα ενσωματώνουν πολλές διαφορετικές χρήσεις, όπως χρήση του βρόχινου νερού, ηλιακά ενεργειακά συστήματα, κλιματισμό κ.ά., εξυπηρετώντας τον επιθυμητό βιοκλιματικό χαρακτήρα των εκθεσιακών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τη ΔΕΘ, το πράσινο μπορεί και διαχέεται ανάμεσα στα κτήρια, δίνοντας την εντύπωση μεγάλων περιπτέρων μέσα σε πάρκο. Η χωροθέτηση των κτηρίων μάλιστα σέβεται και αναδεικνύει τους ιστορικούς άξονες της Θεσσαλονίκης και επιτρέπει στο αστικό πάρκο να λάβει τέτοια μορφή και ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος άξονας πρασίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση -αλλά και οι υπόλοιπες 14 που διαγωνίστηκαν- θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο πλαίσιο της φετινής Έκθεσης με πλήρη ανάπτυξη φωτογραφικού υλικού αλλά και μακετών ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει και ειδική τελετή βράβευσης των τριών προτάσεων που διακρίθηκαν.

Σημειώνεται πως το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα των Lina Ghotmeh Architecture (Γαλλία), Vogt Paysage + Urbanisme (Γαλλία), LAN (Γαλλία), LOT (Ελλάδα), Tractebel Engineering (Γαλλία), Systematica (Ιταλία) και το τρίτο βραβείο στην ομάδα των UNStudio (Ολλανδία), Schema4 (Ελλάδα), OKRA Landschapsarchitecten (Ολλανδία).

Αντίστοιχα, στο πορτφόλιο των έργων των Sauerbruch Hutton, του επικεφαλής αρχιτεκτονικού γραφείου της νικήτριας ομάδας, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Experimenta, Science Center (Heilbronn, 2019) και το M9 Museum Quarter (Venice Mestre, 2018).

Τα επόμενα βήματα

Έχοντας πλέον καταλήξει στην πρόταση για το μέλλον της ΔΕΘ, το επόμενο βήμα είναι η υλοποίησή της, ώστε η Έκθεση να πάρει τη νέα της μορφή το συντομότερο δυνατό. Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Κυριάκος Ποζρικίδης, σύντομα αρχίζουν οι συζητήσεις για την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης της προμελέτης, με το αρχιτεκτονικό γραφείο που επικράτησε στον διαγωνισμό.

Στόχος, σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα είναι οι εργασίες για το νέο εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης να εκκινήσουν μετά τη γενική έκθεση του 2023 κι αυτό να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026, στην επέτειο των 100 ετών από την 1η ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, οι βασικές μελέτες που πρέπει να γίνουν για το έργο είναι τρεις: η προμελέτη, που είναι και η πιο χρονοβόρα, η οριστική μελέτη, που αποτελεί ουσιαστικά μια επικαιροποίηση και η μελέτη κατασκευής. «Ευελπιστούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τρεις βασικές μελέτες, ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν μετά τη ΔΕΘ του 2023. Στόχος μας παραμένει το νέο εκθεσιακό κέντρο να είναι έτοιμο το 2026, στην επέτειο των 100 ετών», δήλωσε σχετικά ο ίδιος.