ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Το σχέδιο ενίσχυσης των συνόρων και η επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν

Προσφυγικό: Το σχέδιο ενίσχυσης των συνόρων και η επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν
Eπίσκεψή του στα σύνορα στον Έβρο πραγματοποίησαν από κοινού οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εθνικής Αμυνα Νίκος Παναγιωτόπουλος. ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκεται η Αθήνα εν όψει του ενδεχομένου μαζικής εξόδου προσφύγων από το Αφγανιστάν, μετά τη κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

O φράχτης που κατασκευάστηκε στα βόρεια σύνορα της χώρας είναι έτοιμος, ενώ οι συνοριοφύλακες με περιπολίες και θερμικές κάμερες ελέγχουν σπιθαμή προς σπιθαμή τον Έβρο και τα παράνομα περάσματα, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και όλες οι δυνάμεις κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο.

Οι αναλυτές που παρακολουθούν με προσοχή τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν δεν αποκλείουν έκρηξη ροών, όμως δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο τα κυκλώματα να προσπαθήσουν το επόμενο διάστημα να εκμεταλλευτούν το χρόνο καθώς γνωρίζουν ότι λαμβάνονται έκτακτα αυστηρά μέτρα στον Έβρο.

Παράλληλα, η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και το Λιμενικό συζητήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) που έλαβε χώρα στις αρχές της εβδομάδας.

Χρυσοχοΐδης - Παναγιωτόπουλος: Τα σύνορα θα παραμείνουν απαραβίαστα

Μήνυμα πως «τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα», έστειλαν χτες, Παρασκευή, με επίσκεψή που πραγματοποίησαν από κοινού στον Έβρο, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Αποτελεί απόφασή μας - κι αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού που μεταφέρουμε σήμερα εδώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στους τοπικούς φορείς - η υπεράσπιση των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και ότι αυτό που διαπιστώθηκε στα σημεία που επισκέφθηκαν με τον κ. Χρυσοχοΐδη αλλά και σε μήκος όλων των χερσαίων συνόρων είναι «η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας».

Στη «σημαντική αναβάθμιση της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων σε σχέση με 18 μήνες πριν, όταν εξελίχθηκε η κρίση στον Έβρο», αναφέρθηκε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας σχετικά:

«Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας -παρέμβρια και όχι μόνο- ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, που δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων».

Αποκαλυπτικό βίντεο του CNN Greece για την κατάσταση στα σύνορα

Αυξημένες περιπολίες, ενεργοποίηση όλων των τεχνικών μέσων και συνεχείς επιχείρησης αποτροπής εφαρμόζουν εδώ και λίγες μέρες όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στον Έβρο . ασφαλίζοντας τα σύνορα της χώρας σε οποιονδήποτε θα επιχειρήσει την εργαλειοποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν.

Βίντεο που δημοσιεύει το CNN Greece από επιχείρηση στο Σουφλί, όπου κύκλωμα δουλεμπόρων επιχείρησε να περάσει πάνω από 50 άτομα -άγνωστης εθνικότητας- στην Ελλάδα και οι συνοριοφύλακες απέτρεψαν την τελευταία στιγμή τα σχέδια του.

Η επιχείρηση καταγράφει από τις κάμερες νυχτός που δίνουν εικόνα σε επιχειρησιακό κέντρο και έτσι υπάρχει η δυνατότητα του ελέγχου κατά μήκος του ποταμού 24 ώρες το 24ωρο.

Το εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι κοντά στα άτομα που προσπαθούσαν να περάσουν και συγκεκριμένα στη δεξιά πλευρά της εικόνας, υπάρχει -σύμφωνα με μαρτυρίες- Τούρκος στρατοχωροφύλακας όπου τους βοήθησε να αλλάξουν σημείο όταν αντίκρισαν από την ελληνική πλευρά τα περίπολα. Μαζί τους έχουν μια βάρκα για να επιβιβαστούν και να περάσουν το ποτάμι το οποίο αυτή την περίοδο έχει πολύ χαμηλή στάθμη νερού.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν

Σε πολιτικό επίπεδο, θετική χαρακτηρίζεται κατ' αρχήν η ηλεφωνική επικοινωνία που έιχαν το βράδυ της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με βασικό αντικείμενο το προσφυγικό υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν ότι Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγικών πιέσεων.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης.

Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της ΕΕ και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία, όπως επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Ερντογάν: Η συμφωνία με την ΕΕ δεν καταργεί τις διεθνείς υποχρεώσεις

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, με τον Ερντογάν να τονίζει ότι η πίεση στο προσφυγικό έχει ήδη φτάσει σε υψηλά επίπεδα, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για όλους.

Ανέφερε ότι η Άγκυρα «αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει ειλικρινά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου» και υποστήριξε ότι ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ασφαλούς τρίτης χώρας (σ.σ. χαρακτηρισμός τον οποίο απέδωσε στην Τουρκία προ εβδομάδων η Ελλάδα) δεν καταργεί τις διεθνείς υποχρεώσεις και ότι αναμένει ειλικρινή συνεργασία σε αυτό το θέμα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για αντιμετώπιση του προσφυγικού με βάση την κατανόηση και τα αμοιβαία συμφέροντα, και επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη ομαλής μετάβασης της εξουσίας στο Αφγανιστάν με σχηματισμό κυβέρνησης «χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, εκφράζοντας την ποικιλομορφία του αφγανικού λαού».

Ο πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε ότι εάν δεν μπορεί να λειτουργήσει μια μεταβατική περίοδος στο Αφγανιστάν, η πίεση στο προσφυγικό, «το οποίο έχει ήδη φτάσει σε υψηλά επίπεδα», θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για όλους.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει τον αφγανικό λαό τόσο εντός του Αφγανιστάν, όσο και στις γειτονικές χώρες, ιδίως το Ιράν. Όπως είπε, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στο Αφγανιστάν και το Ιράν, ένα νέο προσφυγικό κύμα είναι αναπόφευκτο.

Επεσήμαν, τέλος, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε επαφή με το Ιράν για αυτό το ζήτημα και έχει λάβει πρόσθετα μέτρα φύλαξης στα σύνορα της με το Ιράν.

Προηγουμένως πάντως και μιλώντας σε συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο κ. Ερντογάν επέικρινε την Ευρωπαϊκή ΈΝωση επειδή «σφραγίζει σκληρά» τα σύνορά της.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους Ευρωπαίους φίλους μας το γεγονός ότι η Ευρώπη, που έχει γίνει το κέντρο έλξης εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν μπορεί να μείνει έξω από το (προσφυγικό) πρόβλημα, σφραγίζοντας σκληρά τα σύνορά της για να προστατεύσει την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της» ανέφερε και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι με τη στάση της αυτή παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και αποστρέφεται τις ανθρωπιστικές αξίες.