Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την κράτηση του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας
Ανανεώθηκε:
Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη.
Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας, τον Δεκαπενταύγουστο, με τις τουρκικές αρχές να προχωρούν στην κράτησή του.
Όπως καταγγέλλει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, ο κ. Βαρυθυμιάδης κρατήθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και δεν του επετράπη η είσοδος στην Τουρκία.
«Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα προκειμένου να παραστεί, ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην αυριανή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος!
Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθησαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι, μεταξύ αυτών και η Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Μαρία Αντωνιάδου.
Γίνονται κινήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο απαράδεκτο και προσβλητικό πρόβλημα που δημιούργησαν οι Τουρκικές Αρχές» αναφέρει η Ομοσπονδία στο Facebook.
«Δεν μπορούν να μας κάνουν να υποφέρουμε, οι πρόγονοί μας πέρασαν πολύ χειρότερα» δήλωσε σε σύντομη επικοινωνία που είχε με το Newsbomb.gr o κ. Βαρυθυμιάδης.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί αρχές Ιουνίου, όταν Ελληνίδα ακαδημαϊκός του ΕΚΠΑ κρατήθηκε για σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, καθώς οι τουρκικές αρχές της απαγόρεψαν την είσοδο.
Η Διδάκτωρ Λαογραφίας στο ΕΚΠΑ, Μυροφόρα Ευσταθιάδου, μαζί με τον 15χρονο γιο της, αναγκάστηκε να περάσει 43 ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου καθώς οι τουρκικές αρχές την έκριναν ανεπιθύμητη.
Στη μαρτυρία της στο OPEN περιέγραψε πολύωρες ανακρίσεις σε ένα κελί χωρίς φως, με τους άνδρες της τουρκικής ασφάλειας να προσπαθούν να τους εξαντλήσουν, ενώ λίγο πριν της κατασχέσουν το κινητό πρόλαβε να ενημερώσει τον σύζυγό της.