ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρώσια: Προβληματισμός στον ΟΗΕ - Χαράσσουν τα επόμενα βήματα Αθήνα και Λευκωσία

Βαρώσια: Προβληματισμός στον ΟΗΕ - Χαράσσουν τα επόμενα βήματα Αθήνα και Λευκωσία
AP Photo/Mary Altaffer

Τη βαθιά ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν οι εξαγγελίες Ερντογάν για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων σε πιθανή επιστροφή στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού εξέφρασε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, κατόπιν ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίκειται η έκδοση ανακοίνωσης εκ μέρους του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφορικά με τις εξελίξεις, τη στιγμή που Αθήνα και Λευκωσία τελούν σε διπλωματικό «συναγερμό» ενώπιον των νέων προκλήσεων της Τουρκίας.

Η ειδική αντιπρόσωπος ενημέρωσε επί σχεδόν δύο ώρες τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις δύο εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες («ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και «Καλές Υπηρεσίες»), καθώς και για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη διαβουλεύεται στο θέμα των Βαρωσίων και η Γραμματεία θα κάνει περαιτέρω ανακοίνωση σύντομα. Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων» ανέφερε σε σύντομη δήλωσή της η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Η Βρετανία κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσχέδιο δήλωσης και αναμένει τις εισηγήσεις των υπόλοιπων μελών, εντούτοις κατά πληροφορίες της Καθημερινής της Κύπρου δεν αντανακλά τις απαιτήσεις της Λευκωσίας και την κρισιμότητα της κατάστασης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προσφύγει ως πρώτο βήμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και παράλληλα εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της, σε στενό συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση και διπλωματία.

Από τον δυναμισμό της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας θα εξαρτηθεί όχι μόνο το αν θα καταφέρει η Τουρκία να προχωρήσει στα νέα τετελεσμένα, αλλά και η αναζωογόνηση της προοπτικής επανέναρξης των συνομιλιών του Κυπριακού που παραμένει ο πρωταρχικός μας στόχος, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται ότι θα κρίνει και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Ο κ. Δένδιας είχε ακολούθως συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, επισημαίνοντας πως είχαν μία εκτενή συζήτηση για τα επόμενα βήματα της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας.

«Σε απόλυτο συντονισμό θα κινηθούμε και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε όλα τα διεθνή fora. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε, νομίζουμε, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανεχθούν την τουρκική παραβατικότητα, την επιβολή τετελεσμένων επί του εδάφους» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Για «διαρκή συντονισμό Λευκωσίας-Αθήνας για το θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσιών και των προσπαθειών της Άγκυρας για δημιουργία νέων τετελεσμένων μετά και τις πρόσφατες απαράδεκτες τουρκικές διακηρύξεις» έκανε ταυτόχρονα λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης.

Η Λευκωσία, με τη στήριξη της Αθήνας, φέρεται να κινείται προς την υποβολή αιτήματος για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ μπροστά στα νέα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια, κατά πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Η έκτακτη συνεδρίαση δύναται να λάβει χώρα ακόμη και την προσεχή εβδομάδα εφόσον υποβληθεί το σχετικό αίτημα.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Ήδη από χθες, Τρίτη, αμέσως μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν - Τατάρ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εν όψει και της σημερινής συζήτησης σε σχέση πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε, παράλληλα, τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ -ο οποίος και εξέδωσε δήλωση καταδίκης των τουρκικών κινήσεων-, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ακολούθησε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και ενώ είχαν ήδη έλθει δηλώσεις καταδίκης εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Επιδιδόμενη σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο μετά τις εξαγγελίες, που σαφώς δεν την αιφνιδίασαν, η κυπριακή διπλωματία έχει παράλληλα προχωρήσει από την πρώτη στιγμή σε ενημέρωση των πρέσβεων των 26 κρατών-μελών της ΕΕ.

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη να θέτουν επί τάπητος κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τις περαιτέρω διπλωματικές ενέργειες Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας στα Βαρώσια.

Από ελληνικής πλευράς, στο πλαίσιο των διπλωματικών διεργασιών, ο Νίκος Δένδιας έχει ενημέρωσει τηλεφωνικώςσχετικά με τις εξελίξεις την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, αναφορικά με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.