ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρώσια: Τα αντίμετρα Αθήνας - Λευκωσίας στην πρόκληση Ερντογάν

Βαρώσια: Τα αντίμετρα Αθήνας - Λευκωσίας στην πρόκληση Ερντογάν
AP Photo/Nedim Enginsoy

Στην κρισιμότερη φάση εισέρχεται το διπλωματικό ντεμαράζ Αθήνας και Λευκωσίας, που με τις κεραίες στραμμένες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ξεδιπλώνουν με τις ενέργειες τους αντίμετρα σε παρασκηνιακό επίπεδο αλλά και σε όλα τα fora, απέναντι στο φιρμάνι Ερντογάν για τα Βαρώσια.


Σαφής επιδίωξη είναι τα καθαρά μηνύματα αποδοκιμασίας που εκπέμφθηκαν και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, να διαλάβουν εν τοις πράγμασι χαρακτηριστικά «εξουδετέρωσης» των προκλητικών εξαγγελιών του Τούρκου Προέδρου. Άλλωστε στο ελληνικό στρατόπεδο, παρά την προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να προσδώσει τον χαρακτήρα του αιφνιδιασμού, η προετοιμασία ήδη έθετε σε τροχιά εγρήγορσης την ευρωπαϊκή και την αμερικανική πλευρά.

Τα σήματα για τον φάκελο της Αμμοχώστου, μαζί τις παρεμβάσεις σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάφεων, πλαισιώνονταν από την συντονισμένη δραστηριότητα των δυο κοινοτήτων της ομογένειας και την από μέρους της αξιοποίηση των απευθείας γραμμών επικοινωνίας. Στη σκιά των εξελίξεων, που θέλησε ο Ταγίπ Ερντογάν, να δρομολογήσει, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης έθεσαν επί τάπητος στην επικοινωνία τους τα επόμενα βήματα, ενώ σε αυτό το φόντο ο Νίκος Δένδιας, ταξιδεύει σε Λευκωσία και Ιερουσαλήμ.

Το ράπισμα Μενέντεζ-Πελόζι

Την προκαταβολική καταδίκη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαδέχτηκε το ράπισμα του «κακού δαίμονα» της τουρκικής διπλωματίας, Μπόμπ Μενέντεζ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, χωρίς περιστροφές ξεκαθάρισε ότι: «Το τελευταίο σχέδιο του Ερντογάν να αναπτύξει την περιοχή (σ.σ. Βαρώσια) και να "πετάξει" όλα όσα προσπάθησαν να επιτύχουν τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα από την αρχή της κατοχής, είναι μια ντροπή και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες».

Ο αρχιτέκτονας των αμερικανικών κυρώσεων, με τις οποίες η Άγκυρα απεβλήθη από το πρόγραμμα των F-35, μιλώντας στο 36ο Συνέδριο Ελληνικής & Κυπριακής Ηγεσίας, σε αυστηρό τόνο είπε ότι θα πρέπει, η Άγκυρα, να καταστεί υπόλογη και διαμήνυσε προς την τουρκική ηγεσία: Σας υπόσχομαι ότι δεν θα μείνω σιωπηλός απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και στην προσπάθεια του Ερντογάν να υπονομεύσει την ευημερία της Κύπρου Θα συνεχίσω να ζητώ λογοδοσία για τις ενέργειες της Τουρκίας

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα μηνύματα της Νάνσι Πελόζι. Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού άφησε αιχμές για την ανοχή που επέδειξαν επί καιρώ οι ΗΠΑ στην τουρκική συμπεριφορά - «καρφώνοντας» τον Ντόναλντ Τράμπ-ανέφερε:

«Η Τουρκία κατέχει στρατηγική θέση αλλά αυτό δεν της δίνει την άδεια να γίνεται καταχρηστική έναντι των άλλων στην περιοχή».

Στην παρέμβαση του μάλιστα, στο 36th Annual Cyprus and Hellenic Leadership Conference, έδειξε με ευκρίνεια στην απέναντι πλευρά, ότι η διπλωματική οχύρωση που χτίζουν Αθήνα και Λευκωσία, μαζί με την ενίσχυση Ε.Ε.-ΗΠΑ, δεν επιτρέψει το άνοιγμα της κερκόπορτας για λύση δυο κρατών, πολλού δε την νομιμοποίησή της, που επιχειρείται μέσω και της προκλητικής απόφασης για τα Βαρώσια: «Οι απόπειρες τους να νομιμοποιήσουν τα παράνομα τετελεσμένα προτείνοντας εναλλακτικές ιδέες, δεν θα εξαπατήσoυν, ούτε θα παραπλανήσουν κανέναν», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Υπενθύμισε μάλιστα ότι: « H βασική αιτία του κυπριακού προβλήματος τείναι η παράνομη εισβολή της Τουρκίας το 1974 και η κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού από τότε». Επανέλαβε δε, ότι: «δεν υπάρχει χώρος για εναλλακτική διευθέτηση, υπάρχει μόνο ένα νομιμοποιημένο πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού και αυτό είναι αυτό που έχει καθιερωθεί από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ».

Το «καμπανάκι» Μπορέλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε σε γραπτή δήλωσή του τις εξαγγελίες Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως η Ένωση είναι προσηλωμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ανάμεσά τους τα ψηφίσματα 550 και 789), οι οποίες δεν πρέπει να παραβιάζονται, κι ότι θεωρεί την τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια.

Ο κ. Μπορέλ κάνει λόγο για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση» όσον αφορά στο status των Βαρωσίων, προσθέτοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και οι προκλήσεις.

Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Βαρώσια εξέφρασε και το Ηνωμένο Βασίλειο δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος τόνισε την προσήλωσή του στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία παραβιάζονται.

Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο.