«Σήμα κινδύνου» από Μητσοτάκη: Τα κρούσματα αυξάνονται, στόχος η ανοσία κατά 75% έως το φθινόπωρο
Ανανεώθηκε:
Με τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις σε νησιά, αλλά και για τη διασκέδαση να βρίσκονται σε ισχύ ήδη από σήμερα, στην κυβέρνηση εξακολουθεί να επικρατεί προβληματισμός λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία εξαπλώνεται γρήγορα και αναμένεται να επικρατήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη εντός των επόμενων εβδομάδων. Για σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων της τάξης του 75% έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα. Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας.
Υπό το πρίσμα αυτό, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίστηκε από τα συναρμόδια υπουργεία με αντικείμενο τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της Covid-19.
«Όπως ξέρετε, η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Είναι της τάξης του 75%. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα. Θέλω να τονίσω ότι τα πιο πολλά, αλλά όχι όλα, αφορούν κυρίως νέες ηλικίες. Από τη διερεύνηση που κάνει ο ΕΟΔΥ αλλά και η Πολιτική Προστασία προκύπτει ότι σχετίζονται -όπως τα περιμέναμε- κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Παρατηρούμε ότι και σε άλλες χώρες πού εντοπίζεται μία αύξηση κρουσμάτων, λόγω του εμβολιασμού, προς το παρόν, τουλάχιστον αυτή δεν μεταφράζεται σε κάποια σοβαρή επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Ωστόσο, όσο ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων παραμένουν ανεμβολίαστοι, ειδικά των μεγαλύτερων ηλικιών, τόσο η μετάλλαξη Δέλτα θα απειλεί ευθέως την υγεία τους».
Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα, για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι, όπως είπε: «Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα».
Τόνισε πως η τακτική διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική, λέγοντας πως πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας, πρωτίστως όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, σημείωσε πως έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού.
Όπως είπε, το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και τους θανάτους λόγω COVID-19 στις κρίσιμες ηλικίες 60 έως 80 ετών. Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% -επαναλαμβάνω το 99%- των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Είναι πραγματικά κρίμα.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε εκείνες τις περιοχές που έχουν χαμηλότερο μερίδιο του εθνικού μέσου όρου, λέγοντας πως υπάρχουν, δυστυχώς, αρκετές τέτοιες περιοχές και θα χρειαστούμε τη βοήθεια, την πιο ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να πάμε στο επίπεδο της μικροκλίμακας του κάθε Δήμου, ώστε να εντοπίσουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να εμβολιαστούν. Θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας και σε ζητήματα ελέγχων, ειδικά σε καταστήματα στα οποία είναι πιο “επιρρεπή” -για να το πω έτσι ευγενικά- σε μία διασκέδαση, η οποία είναι συνυφασμένη με την πιο γρήγορη εξάπλωση του ιού, είπε.
Κλείνοντας, είπε ότι ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη δική σας συνδρομή θα οργανώσουμε και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη.
Τέλος, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διαθεσιμότητας εμβολίων και ο κάθε πολίτης μπορεί πολύ γρήγορα να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο επιθυμεί, καθώς το ζήτημα, -το οποίο μας ταλαιπώρησε για αρκετούς μήνες να μην έχουμε αρκετά εμβόλια όπως είπε-, έχει πια ουσιαστικά αντιμετωπιστεί.
Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες -που έχουν ήδη ανακοινωθεί- στις 15 Ιουλίου.
«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν, θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.
Πελώνη: Μόνη λύση ο εμβολιασμός
Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τη σημασία του εμβολιασμού, τονίζοντας πως η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί προβληματισμό.
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και σαφές: Το εμβόλιο σώζει ζωές», τόνισε η κ. Πελώνη, λέγοντας πως τις τελευταίες μέρες ανακόπηκε η καθοδική πορεία των κρουσμάτων που διαπιστώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες και πως η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί προβληματισμό.
Όπως είπε, ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των ολοκληρωμένων εμβολιασμών έναντι του νέου στελέχους, είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ αναφέρθηκε στον κίνδυνο που ελλοχεύει για τους μη εμβολιασμένους.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο γίνονται από σήμερα οι μετακινήσεις ενηλίκων προς τα νησιά, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.
«Αποτελεσματική απάντηση στη νέα μετάλλαξη αποτελεί μόνο ο εμβολιασμός, καθώς οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν και τα στατιστικά στοιχεία πιστοποιούν ότι οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς, ενώ οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Μόνη λύση για την αποφυγή εξάρσεων ο εμβολιασμός», συμπλήρωσε, λέγοντας πως τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ των εμβολίων: Στην ηλικιακή ομάδα 60-80 ετών στο σύνολο των διασωληνωμένων των τελευταίων τριών μηνών, το 99,08% ήταν ανεμβολίαστοι. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα στο σύνολο των θανόντων των τριών τελευταίων μηνών, το 99,02% ήταν ανεμβολίαστοι.