ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπορέλ: Οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας «περνούν» από το Κυπριακό

Μπορέλ: Οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας «περνούν» από το Κυπριακό
Johanna Geron/Pool Photo via AP

Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και η Ένωση θα παρακολουθήσει στενά την κατάσταση στην Κύπρο επιδιώκοντας να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στη Γενεύη, δηλώνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Ιουνίου, κατά την οποία θα τεθεί επί τάπητος το πλέγμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι συζητήθηκε το ζήτημα της Τουρκίας εν όψει της Συνόδου Κορυφής, και σημείωσε επίσης πως ο ίδιος είχε συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια, πριν μεταβεί στο Λίβανο.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν είχε συμμετάσχει τελικώς στο Φόρουμ της Αττάλειας εξαιτίας της παρουσίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στην επίσημη τελετή έναρξης της εκδήλωσης με κεντρικό ομιλητή τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σήμερα, Δευτέρα, στους δημοσιογράφους από το Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίασαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, ο κ. Μπορέλ επισήμανε ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις επηρεάζονται από το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα παρακολουθήσει προσεκτικά την κατάσταση στην Κύπρο, προσπαθώντας να δοθεί ώθηση στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στη Γενεύη.

«Πιστεύω ότι αυτή είναι καλή ευκαιρία να γίνει προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό» ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Από ελληνικής πλευράς στη συνεδρίαση του Συμβουλίου μετείχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος δήλωσε προσερχόμενος στις εργασίες πως επρόκειτο να επαναλάβει ενώπιον των ομολόγων του την «πολύ σαφή και δεδηλωμένη άποψη» της Αθήνας για την Άγκυρα.

Στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης για την Τουρκία και τις ευρωτουρκικές σχέσεις στο Λουξεβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, ότι κάτωθι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την ΕΕ.

  • Οι τουρκικές δράσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
  • Η κλιμακούμενη σε ένταση και επιθετικότητα ρητορική εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με ενδεχόμενες γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Η τουρκική βάση drone στις κατεχόμενες περιοχές, που θα ενισχύσει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Το Κυπριακό τέθηκε σήμερα επί τάπητος και κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο Κάιρο, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει πως δεν νοείται λύση πέραν του δεσμευτικού πλαίσιου, που θέτουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ .

Δηλαδή μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, λύση συμβατή και με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος της ΕΕ, ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος, ειδικά όταν συνοδεύονται και από απειλές περί ανοίγματος των Βαρωσίων και εγκατάστασης βάσης για drones στα κατεχόμενα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου

Τη χαραγμένη από την 25η Μαρτίου γραμμή της διττής προσέγγισης έναντι της Τουρκίας -θετική ατζέντα υπό την προϋπόθεση της αποχής της από μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά- αναμένεται να αποτυπώσει εκ νέου το προσχέδιο συπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, όπως αυτό διέρρευσε στον Τύπο την περασμένη εβδομάδα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο», εκφράζεται αντίθετα «λύπη» για το γεγονός ότι η Άτυπη Πενταμερής της Γενεύης «δεν άνοιξε το δρόμο για επίσημες διαπραγματεύσεις» στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά στην έναρξη εργασιών σε τεχνικό επίπεδο «προς εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης» ΕΕ-Τουρκίας.

Βάσει του προσχεδίου συμπερασμάτων που είδε το φως της δημοσιότητας -και το οποίο επιδέχεται τροποποιήσεων-, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι είναι «προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπυξη μίας αμοιβαία επωφελούς σχέσης συνεργασίας με την Τουρκία».

Επαναδιατυπώνεται η ετοιμότητα της ΕΕ «εμπλακεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο προς ενίσχυση της συνεργασίας σε μία σειρά από πεδία κοινού ενδιαφέροντος, υπό την αιρεσιμότητα που διατυπώθηκε τον Μάρτιο και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Αναφορά γίνεται, επίσης, στην προεργασία που λαμβάνει χώρα για «διάλογο υψηλού επιπέδου με την Τουρκία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα».

Ως προς το Κυπριακό, επισημαίνεται επιπλέον πως «η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της διαδικασίας» και παράλληλα τονίζεται ότι η απόλυτη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του Συβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σχετικά με το κράτος Δικαίου και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει πως παραμένουν «ζωτική ανησυχία» για την ΕΕ, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την πρόταση της Επιτροπής για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας.

Διαβάστε αναλυτικά:

ΕΕ: «Μία από τα ίδια» το προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία