ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανία - Χάικο Μάας: Συμφέρει την ΕΕ νέα συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό

Γερμανία - Χάικο Μάας: Συμφέρει την ΕΕ νέα συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό
Johanna Geron/Pool Photo via AP

Στην επικαιροποίηση της συμφωνίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό καλεί ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 24-25 Ιουνίου, όπου και θα τεθεί επί τάπητος το πλέγμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ο Χάικος Μάας χαρακτηρίζει συμφέρουσα για την Ευρωπαϊκή Ένωση την επικαιροποίηση της συμφωνίας -έναντι περαιτέρω χρηματοδότησης.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, o Χάικο Μάας αναφέρει πως η πρόοδος της Τουρκίας ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου είναι αποφασιστικής σημασίας για την εμβάθυνση των σχέσεών της με την ΕΕ, εκτιμώντας παράλληλα πως και η Άγκυρα αναγνωρίζει πλέον ότι την συμφέρουν οι καλές σχέσεις με την ΕΕ.

«Αυτή την στιγμή οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σχετικά εποικοδομητικές. Θεωρώ ότι και η Τουρκία αναγνώρισε ότι την συμφέρει να διατηρεί καλές σχέσεις με την ΕΕ. Για την εμβάθυνση των σχέσεων αυτών είναι αποφασιστικής σημασίας το να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου στην Τουρκία» δήλωσε ο Μάας.

Και προσέθεσε πως αυτό ζητείται από πολλούς στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και σε ζητήματα όπως η επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης ή η απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

Πάντως, μόλις προ ημερών, στη συνάντησή του με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του SPD Νιλς Σμιντ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε αναφερθεί στην ιδιαίτερα «χλιαρή» στάση της Γερμανίας αναφορικά με την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με τη σειρά της αποθαρρύνει την Τουρκία στην παραβατική της συμπεριφορά.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι για την Ελλάδα, η τουρκική απειλή αποτελεί «υπαρξιακή πρόκληση» και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Διαβάστε αναλυτικά:

Ελληνοτουρκικά: Εβδομάδα διπλωματικής κινητικότητας με επίκεντρο την ΕΕ

Σχετικά με τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στη συνέντευξή του στην Welt ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης.

«Παρ' όλες τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε με την τουρκική κυβέρνηση, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ότι η χώρα επωμίστηκε για μας ένα όχι αμελητέο βάρος στο προσφυγικό. Στην χώρα αυτή ζουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, αλλά και από άλλες χώρες της περιοχής. Θεωρώ ότι στην ΕΕ έχουμε συμφέρον να μετεξελιχθεί και να συνεχιστεί η συμφωνία στο μεταναστευτικό με την Τουρκία» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη νέα οικονομική στήριξη από την ΕΕ προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες, ο Χάικο Μάας απέφυγε μεν να μιλήσει για συγκεκριμένα ποσά, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς χρήματα.

«Η Τουρκία αναλαμβάνει αυξημένο κόστος, το οποίο εξοικονομούν άλλοι. Σε τελική ανάλυση πρόκειται για την περίθαλψη εκατομμυρίων ανθρώπων» δήλωσε.

Αναφερόμενος, τέλος, στην επικείμενη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη -στην οποία η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί-, ο Χάικο Μάας σημείωσε ότι οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από τη χώρα, προσθέτοντας ότι όλοι όσοι έδωσαν σχετικές υποσχέσεις την τελευταία φορά στο Βερολίνο, δεν τις τήρησαν.

«Αλλά αν οι Λίβυοι θέλουν να καθορίσουν και πάλι οι ίδιοι την μοίρα της χώρας τους, τότε θα πρέπει οι ξένες δυνάμεις να αποχωρήσουν» επισήμανε.

Μακρόν, Μέρκελ και στο βάθος ΗΠΑ

Ενδεικτικός για το κλίμα που υπάρχει, πάντως, στους κόλπους της ΕΕ στο θέμα της Τουρκίας ήταν ο διάλογος που είχαν, την περασμένη Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανούελ Μακρόν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Μακρόν τόνισε πως σε ό,τι αφορά την Τουρκία «το θέμα είναι κυρίως τα συμφέροντα των κρατών - μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και η στρατηγική μας θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Λιβύη ή στον Καύκασο».

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως «η ΕΕ βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία και την Ρωσία» και πρόσθεσε σχετικά με το διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας:

«Και οι δύο συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλης πρόκλησης: από τη μία πλευρά είναι οι διαφορετικές απόψεις και από την άλλη εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον, αν θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε κάποια συγκεκριμένα θέματα, όπως η μετανάστευση, το μέλλον της Λιβύης, το μέλλον της Συρίας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι συμφωνεί με την κυρία Μέρκελ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί σε σχέση με τους όρους που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο.

Στην πρόσφατη ωστόσο Σύνοδο της ΕΕ με τις ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, οι Βρυξέλλες συμφώνησαν με την Ουάσινγκτον για την ανάγκη να εργαστούν για «βιώσιμη αποκλιμάκωση» στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως η οδός της επίλυσης των διαφορών είναι ο διάλογος και το Διεθνές Δίκαιο -και ζητούμενο αποτελεί μία σχέση συνεργασίας με μία δημοκρατική Τουρκία.

Με τη δήλωση αυτή ΕΕ και Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν κοινή γραμμή έναντι της Τουρκίας στη βάση τεσσάρων αξόνων:

1- Αποκλιμάκωση της έντασης με διάρκεια (βιώσιμη αποκλιμάκωση)

2- Ειλικρινή διάλογος

3- Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο

4- Δημοκρατική Τουρκία

Το προσχέδιο Συμπερασμάτων

Το πνεύμα της συνάντησης Μέρκελ-Μακρόν, δηλαδή τη συνέχιση της χαραγμένης από την 25η Μαρτίου γραμμή της διττής προσέγγισης έναντι της Τουρκίας -θετική ατζέντα υπό την προϋπόθεση της αποχής της από μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά- αποτυπώνει και το προσχέδιο συπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης , όπως αυτό διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα στον Τύπο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο», εκφράζεται αντίθετα «λύπη» για το γεγονός ότι η Άτυπη Πενταμερής της Γενεύης «δεν άνοιξε το δρόμο για επίσημες διαπραγματεύσεις» στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά στην έναρξη εργασιών σε τεχνικό επίπεδο «προς εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης» ΕΕ-Τουρκίας.

Βάσει του προσχεδίου συμπερασμάτων που είδε το φως της δημοσιότητας -και το οποίο επιδέχεται τροποποιήσεων-, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι είναι «προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπυξη μίας αμοιβαία επωφελούς σχέσης συνεργασίας με την Τουρκία».

Επαναδιατυπώνεται η ετοιμότητα της ΕΕ «εμπλακεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο προς ενίσχυση της συνεργασίας σε μία σειρά από πεδία κοινού ενδιαφέροντος, υπό την αιρεσιμότητα που διατυπώθηκε τον Μάρτιο και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Αναφορά γίνεται, επίσης, στην προεργασία που λαμβάνει χώρα για «διάλογο υψηλού επιπέδου με την Τουρκία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα».

Ως προς το Κυπριακό, επισημαίνεται επιπλέον πως «η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της διαδικασίας» και παράλληλα τονίζεται ότι η απόλυτη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του Συβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σχετικά με το κράτος Δικαίου και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει πως παραμένουν «ζωτική ανησυχία» για την ΕΕ, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την πρόταση της Επιτροπής για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας.

Διαβάστε αναλυτικά:

Ελληνοτουρκικά: Εβδομάδα διπλωματικής κινητικότητας με επίκεντρο την ΕΕ

ΕΕ: «Μία από τα ίδια» το προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία