ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για δικαιοσύνη και διαφθορά

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για δικαιοσύνη και διαφθορά

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή με αφορμή τα ζητήματα της δικαιοσύνης και η οποία επεκτάθηκε σε όλα τα ζητήματα είχαμε στην αποψινή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Συγκριμένα, επίθεση στην αντιπολίτευση και εκτεταμένες αναφορές στα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα της δικαιοσύνης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. Επιπλέον ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την σύσταση εξεταστική επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την κατάσταση στη δικαιοσύνη έκανε «λόγο για το σύστημα παραθεσμικής εξουσίας που όχι μόνο δεν εκάμφθη αλλά θέριεψε την περίοδο της κρίσης.

Η Νέα Δημοκρατία νομίζει πως θα κερδίσει θόρυβο. Δεν πρόκειται για αφέλεια, πρόκειται για θράσος και αλαζονεία. Μέσα στη βιασύνη και την αλαζονεία σας μόνοι σας ανοίγετε το κουτί της Πανδώρας. Προκαλείται την τύχη σας, γιατί θα ειπωθούν πολλά. Θέλω να εξηγήσω την αντίληψη μας για μια ανεξάρτητη και ισχυρή και προστατευμένη δικαστική εξουσία. Οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη δεν είναι μόνο πολιτικές αλλά και παρεμβάσεις από την οικονομική ελίτ.

Όσο και αν πολιτικοί επιχειρηματίες και λειτουργοί της δικαιοσύνης λένε το κλισέ πως έχουν εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνης, όλοι γνωρίζουν και διαισθάνονται πως η δικαιοσύνη είναι ένας βαθύτατος ταλαιπωρημένος θεσμός.

Πολυνομία και κακονομία που δεν είναι αποτελέσματα ανικανότητας αλλά είναι αποτελέσματα μιας βαθιάς γνώσης του τρόπου που λειτουργεί το νομικό σύστημα. Αποτέλεσμα μιας βαθιάς μελέτης των νομομαθών πολιτικών του συστήματος εξουσίας που θέλησαν να «ανοίξουν » τις τρύπες του συστήματος. Είναι μια μελετημένη τεχνολογία εξουσίας».

Όσον αφορά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου ο πρωθυπουργός έκανε λόγο όχι για παρέμβαση αλλά για αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

«Μιλήσατε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη επικαλούμενοι μία συζήτηση του κ. Παπαγγελόπουλου με την κ. Τσατάνη. Για την εν λόγω υπόθεση διεξάγεται πειθαρχική έρευνα για παραλείψεις που οδήγησαν στο αρχείο τρεις σημαντικές υποθέσεις. Ποιος ζήτησε να γίνει η συνάντηση. Ο Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας; Πως έφτασε αυτή η υπόθεση στην Τσατάνη, και αφαιρέθηκαν από τον εισαγγελέα διαφθοράς προκειμένου να φτάσουν στην Τσατάνη.
Για το ζήτημα Βγενόπουλου έχει διαμαρτυρηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου. Έχουμε συγκεκριμένες καταγγελλίες που οφείλουν να διερευνηθούν. Στελέχη και της σημερινής αντιπολίτευσης ζητούν διερεύνηση σε βάθος. Καταθέτω την επιστολή του κ. Τσιρώνη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που κάνει συγκεκριμένες αναφορές και του κ. Σηφουνάκη προς τη σημερινή πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αν μη τι άλλο αξίζουν μία επίσημη απάντηση».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτεταμένα σε διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης οι οποίες για τον ίδιο συνιστούν παραδείγματα παρέμβασης στη δικαιοσύνη.

«Θέλει πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη σας θυμίζω τι σημαίνει αντισυνταγματική και με τη βούλα παρέμβαση. Με τον νόμο 4024/2011, ΟΣΚ τερματίστηκαν οι διώξεις για μισθολογικές υπερβάσεις. Απαλλαγή διοικήσεων όλων των τοπικών αυτοδιοικήσεων. Δεν συνιστά δωροδοκία η υλική παροχή για ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη τραπεζών για την επαναγορά ομολόγων, ανεστάλησαν οι διώξεις διοικητικών συμβουλίων δημόσιων επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται, απαλλαγή ΛΑΡΚΟ για πώληση περιουσιακών στοιχείων, σταμάτησαν οι διώξεις για τα δ.σ. των αγροτικών συνεταιρισμών.

Καταργήθηκε ουσιαστικά το αρθρο 263 του ποινικού κώδικα που προέβλεπε πως στελέχη δημοσίων ή δημοτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση δωροληψίας ή άλλων αδικημάτων τιμωρούνται με κακουργηματικού χαρακτήρα ποινές,
Με την κατηγορία αυτή ήταν υπόδικη στελέχη επιχειρήσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που λάβαιναν χρηματοδοτήσεις από το δημόσιο.

Τα στελέχη θα τιμωρούνται με χαμηλότερες ποινές και αφού ίσχυσε για λίγες μέρες καταργήθηκε με το αιτιολογικό πως ψηφίστηκε κατά λάθος. Η ύπαρξη του νόμου για μερικές μέρες έδινε το δικαίωμα στους κατηγορούμενους να δικάζονται με το ευνοϊκότερο καθεστώς.

Εκτός από τη χώρα χρεοκοπήσατε και τα κόμματα σας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τα χρέη της ΝΔ είναι πάνω από 210 εκατ. ευρώ. Τα 197 αφορούν δάνεια από τράπεζες που έχουν ληφθεί με την έωλη εξασφάλιση των κρατικών χρηματοδοτήσεων".

Η τελευταία παρέμβαση σκόπευε στον έλεγχο του ίδιου του εκλογικού αποτελέσματος. Ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο με τροπολογία του κ. Αθανασίου λίγο πριν τις εκλογές. Έλεγε η ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η αιφνιδιαστική τροποποίηση ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές δημιουργεί ερωτηματικά. Η καθιέρωση δύο σταυρών αντί για έναν δημιούργησε την υπόνοια για άτυπες συμμαχίες και να διευκολύνει την εκλογή ορισμένου υποψηφίου έστω και ως αναπληρωματικού μέλους. Αυτή η παρέμβαση εξυπηρέτησε ποια άραγε σκοπιμότητα»;

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα επιδιώξει την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε αυτό που αποκάλεσε το «σκάνδαλο των σκανδάλων» την υπόθεση της Siemens. «H πρώτη κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει τον συμβιβασμό από τη Βουλή και υποχώρησαν. Όμως η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν είχε τέτοιες αναστολές. Έτσι επιχειρήθηκε να ξεπλυθεί τόσο το πολιτικό προσωπικό όσο και η ίδια η εταρεία. Το ποσό που πλήρωσε η γερμανική εταιρεία ήταν μόλις 200 εκατ. ευρώ όταν η εξεταστική επιτροπή υπολόγισε τη ζημιά στα 2 δισ.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να συστήσει επιτροπή διεκδικώντας επαναδιαπραγμάτευση με τη Siemens. «Σας καλώ κ. Μητσοτάκη να συμμετάσχετε. Άλλωστε οι σχέσεις σας με πρόσωπα της συγκεκριμένης εταιρίας μπορεί να φανούν χρήσιμες», είπε χαρακτηριστικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παραιτηθείτε και πάμε σε εκλογές

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας τον πρωθυπουργό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τόσο στο θέμα της οικονομίας όσο και στο προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να δώσει τη λύση , όπως είπε ο ελληνικός λαός. Στην ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά ο Πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν αντέχει τη συνεννόηση και πως οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή.

«Δεν μπορείτε να λειτουργήσετε σε κλίμα συνεννόησης. Δεν αντέχετε τη συνεννόηση. Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε. Να φύγετε πριν σπρώξετε τη χώρα στην καταστροφή. Οδηγήσατε τη χώρα τρείς φορές σε εκλογές χωρίς να υπάρχει εθνικός λόγος. Τώρα υπάρχει. Ας δώσει τη λύση ο λαός. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσής σας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως «ο χειρότερος τέως Πρωθυπουργός που είχε η Ελλάδα».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως σε μια δημοκρατική χώρα η λειτουργία της δικαιοσύνης δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης της Βουλής καθώς όλοι σέβονται τη διάκριση των εξουσιών και την απόλυτη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. «Η σημερινή Ελλάδα του κ. Τσίπρα απέχει πολύ από το να είναι μια κανονική δημοκρατία», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν είστε κατήγορος, είστε κατηγορούμενος για τα μεγαλύτερα ψέματα που έχει πει Πρωθυπουργός. Παραλάβατε κράτος και παραδίδετε κράτος ανομίας και περιορισμένης κυριαρχίας. Παριστάνετε ότι διαπραγματεύεστε και διαλύετε τη χώρα. Προδώσατε τις ελπίδες όσων σας πίστεψαν. Είστε ο βασικός υπεύθυνος για την κατάσταση που βρίσκετε σήμερα η χώρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό πως πήρε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συζήτηση για να μεταθέσει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου.

Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να γίνει συζήτηση για την ανεργία, τη φτωχοποίηση, το προσφυγικό αλλά επιθυμεί να κατασκευάσει εχθρούς. «Δεν αντέχει ο κ. Τσίπρας τη συζήτηση για την πραγματική κατάσταση της χώρας γιατί έχει πει τα μεγαλύτερα ψέματα. Τον νοιάζει πως θα μείνει στην εξουσία με κάθε τρόπο και κάθε μέσο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εξαπολύοντας επίθεση στον Πρωθυπουργό τον οποίο και κατηγόρησε πως εμπεδώνει την αίσθηση της απόλυτης αβεβαιότητας.

«Η μεσαία τάξη βιώνει μια φοροκαταιγίδα, η δική σας Ελλάδα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας με δραματικούς τόνους την κατάσταση στη χώρα με το προσφυγικό. «Το τελευταίο σας καταφύγιο είναι η σκηνοθεσία μας σαπουνόπερας. Είστε μια κυβέρνηση υπό κατάρρευση και για αυτό θελετε να δημιουργήσετε κλίμα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Για να ξεφύγετε από τη λάσπη της Ειδομένης πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα της διαπλοκής» τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό πως απαξιώνει τους θεσμούς, υπονομεύει την πολυφωνία της ενημέρωσης, και παρεμβαίνει ωμά στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. «Δεν σας φοβόμαστε , η Ελλάδα θα μείνει ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα όσα και αν έχετε στο μυαλό σας και δεν θα καταπατήσετε το σύνταγμα. Οσα πρωτοσέλιδα και αν παραγγείλετε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως η ΝΔ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει ως στόχο την άλωση του κράτους χτίζοντας τη δική της διαπλοκή.

«Μέσα σε ένα χρόνο υιοθετήσατε όλες τις κακές συνήθειες της μεταπολίτευσης. Αποδειχτήκατε πιο παλιός από το παλιό. Οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, φτωχοποιήσατε τη μεσαία τάξη, η χώρα έχει καταντήσει σκιά του εαυτού της. Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που μαζέψατε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μαθήματα ήθους και εντιμότητας στην παράταξη του Κώστα Καραμανλή δεν μπορείτε εσείς να δώσατε» δήλωσε χαρακτηριστικά κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για λαϊκισμό και μυστικά παζάρια με επιχειρηματίες.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε τον Πρωθυπουργό πως προχώρησε σε προσλήψεις πολιτικών του φίλων κάνοντας λόγο για «ψευτοαριστερά της μετριότητας και της ήσσονος προσπάθειας» η οποία, όπως είπε « δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για ηθικό πλεονέκτημα». Απαντώντας στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός για τις περιβόητες λίστες ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε λιγότερα χρήματα από υποθέσεις φοροδιαφυγής από όσες η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως έκανε «κοπτοραπτική» στις δηλώσεις του Μπόργιανς σχετικά με τη δική του λίστα.

Αναφερόμενος στα της δικαιοσύνης ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για προσπάθειες ασφυκτικού πολιτικού ελέγχου από την κυβέρνηση ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου.
«Παρενέβη ή δεν παρενέβη ο κ .Παπαγγελόπουλος στο έργο της δικαιοσύνης. Ζήτησε ή δεν ζήτησε να επιστραφεί η δικογραφία που είχε δοθεί νόμιμα; Με ποια αρμοδιότητα επικοινωνούσε; Που ακούστηκε αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης να εισβάλλει σε σύσκεψη δικαστών για να δει αν κάνουν καλά τη δουλειά τους; Δεν υπάρχει θέμα με το ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν και διοικητής της ΕΥΠ;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ενώ στήριξε τον Γιώργο Κουμουτσάκο στη διαμάχη του με την Ολγα Γεροβασίλη.

«Κάποιος γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών. Διαρρέει ένα τμήμα σε ένα έντυπο. Παράνομα το έντυπο το δημοσιεύει και μετά έρχεται το κράτος να το αναδείξει πολιτικά. Αυτό είναι παρακράτος. Και έρχεστε και μιλάτε για διαφάνεια . Θα έπρεπε να ντρέπεστε» τόνισε ενώ παρουσίασε και συμφωνητικό της ΝΕΡΙΤ με την εταιρία Μαυρίκου.
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τους βουλευτές τόνισε πως οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε τρία μέτρα, τη συνταγματική αναθεώρηση και τον τερματισμό των παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει την αρμοδιότητα για τις τηλεοπτικές άδειες στο ΕΣΡ.

«Να υιοθετήσετε αυτές της πρωτοβουλίες. Το θεσμικό ροκάνισμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση δεν έχει τί να πει, όλο το αφήγημά σας ανετράπη και απογυμνώθηκε η κυβέρνηση . Έχετε παραιτηθεί από την επίλυση των προβλημάτων, το κράτος είναι ανύπαρκτο, Ελληνίδες και Έλληνες αισθάνονται ασφυξία και αγανάκτηση. Στο Βορά κλειστά σύνορα, η ντροπή της Ειδομένης, το κράτος απών, φόροι παντού, ανεργία , Δεν μπορείτε να λειτουργήσετε σε κλίμα συνεννόησης. Δεν αντέχετε τη συνεννόηση. Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε. Να φύγετε πριν σπρώξετε τη χώρα στην καταστροφή. Οδηγήσατε τη χώρα 3 φορές σε εκλογές χωρίς να υπάρχει εθνικός λόγος. Τώρα υπάρχει. Ας δώσει τη λύση ο λαός. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε δεν περίμενα ότι θα το έλεγα αυτό αλλά το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσής σας. Θα είστε ο χειρότερος τέως Πρωθυπουργός που είχε η Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Παραίτηση της κυβέρνησης και νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή ζήτησε η Γεννηματά

Παραίτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ζήτησε η Φώφη Γεννηματά επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας την πρόταση της για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, που η ίδια την έχει κατά καιρούς χαρακτηρίσει ως εθνικού σκοπού.

«Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα έξω από την κρίση, παραιτηθείτε για να δώσει τη λύση αυτή η Βουλή για το συμφέρον της χώρας», ανέφερε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην ομιλία της που ήταν ένα δριμύ κατηγορώ απέναντι στον πρωθυπουργό.

Απόντος του Αλέξη Τσίπρα, η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιχείρηση αντιπερισπασμού σε μια απόπειρα να βγει από τα αδιέξοδα της και απευθυνόμενη προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα είπε πως συμπεριφέρεται ως αρχηγός κόμματος αντιπολίτευσης. «Διαπιστώνω κρούσματα αμνησίας στα στελέχη σας και εσείς δεν μπορείτε να υποδύεστε τον αρχάγγελο κάθαρσης, ο βασιλιάς είναι γυμνός», είπε.

Στήριξε πάντως, την πρόταση Τσίπρα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις δανειακές συμβάσεις των τραπεζών με κόμματα με μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί την πρόταση του κόμματος της για διερεύνηση όλων όσων συνέβησαν στην ελληνική οικονομία από το 2002 έως σήμερα.

Στ. Θεοδωράκης Πρωθυπουργός τους λαϊκισμού ο Τσίπρας

Βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση ότι με τους χειρισμούς της η κατάσταση στη Δικαιοσύνη αλλά και σε ζητήματα διαπλοκής «που διαρκώς χειροτερεύει», επέρριψε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα και στα όσα είπε για τις 13 υποθέσεις χειραγώγησης της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ο επικεφαλής του Ποταμιού υιοθέτησε την πρόκληση της Φώφης Γεννηματά προς την κυβέρνηση, να καταργήσει με ένα νόμο και με ένα άρθρο τους νόμους αυτούς, προκαλώντας συζητήσεις και ποικόλα σχόλια.
«Πόσο καιρό θα επικαλείστε αυτό το άλλοθι κύριοι της κυβέρνησης και πόσο καιρό ακόμη θα παίζετε κρυφτούλι με τα προβλήματα της χώρας;», διερωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή τα όσα καταλόγισε ο πρωθυπουργός στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «πρωθυπουργό του λαϊκισμού», ενώ αναφερόμενος στην κ. Θάνου και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι ενώνουν δύο συστήματα που έχουν στηθεί εδώ και χρόνια. «Στόχος αυτών των συστημάτων είναι η χειραγώγηση των λειτουργών της δικαιοσύνης.
Αυτή η ανίερη συμμαχία δείχνει και τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ του παλιού και του νέου παλιού», είπε.
Χαρακτήρισε ντροπή για την δικαιοσύνη την αποφυλάκιση Ρουπακιά, κάνοντας λόγο για «κραυγαλέα διαπίστωση των προβλημάτων που αποτελεί η δικαιοσύνη και των τολμηρών αποφάσεων που αδυνατεί να πάρει η κυβέρνηση».
Συμφώνησε πάντως, με τη σύσταση εξεταστικής που πρότεινε η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι απαιτείται ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα, τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και τις προεκλογικές δαπάνες.

Δ. Κουτσούμπας: Σικέ η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Διμέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντας σικέ την αντιπαράθεσή τους γύρω από ζήτημα της διαφθοράς, καθώς υπηρετεί μόνο προπαγανδιστικούς σκοπούς.
Διαβάστε επίσης
Με άλλα λόγια, ο ένας βγάζει τα «βρόμικα» του άλλου στη φόρα, ως μέσο προώθησης των δικών του συμφερόντων», υποστήριξε και πρόσθεσε πως αυτό που επιβεβαίωσε η συζήτηση στη Βουλή είναι ότι τα διάφορα σκάνδαλα αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής που φορτώνει με νέα βάρη το λαό.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εκτίμησε ότι στο όνομα της καταπολέμησής της διαφθοράς, της διαπλοκής, επιχειρούνται αναδιαρθρώσεις στον κρατικό τομέα που θα διευκολύνουν τη δραστηριότητα των καπιταλιστών, των μεγάλων επιχειρηματιών. Ανέφερε ακόμη, πως «η σύγκρουση που γίνεται, με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πέρα από άλλες πλευρές, έχει να κάνει και με τον έλεγχο κρίσιμων θέσεων και μηχανισμών στον χώρο της δικαιοσύνης».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έστρεψε ακόμη τα πυρά του κατά του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων ότι την ίδια ώρα που εστιάζουν τις παρεμβάσεις τους σε ζητήματα διαφθοράς, αξιοκρατίας, φαυλοκρατίας, κομματοκρατίας δίνουν όρκους πίστης στο σύστημα και την εξουσία του.

Καμμένος: Θα στηρίξω μέχρι τέλους τον Τσίπρα

Με την φράση «τα αιτήματα ενίοτε γίνονται αποδεκτά» ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σχολίασε την αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση παραίτηση της κυβέρνησης.

Επιπλέον, δήλωσε ότι «θα στηρίξω μέχρι τέλους» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «γιατί ούτε σπίτι πήρε από τον Χριστοφοράκο, ούτε συνέταιρος της διαπλοκής ήταν».
Παράλληλα ο κ. Καμμένος απευθύνθηκε στον πρόεδρος της ΝΔ λέγοντως πως «όταν ήσασταν στη Βοστώνη τον Οκτώβριο του 1993 ο πατέρας σας, ο Κώστας Μητσοτάκης, μίλησε στο ΣΕΦ και κατήγγειλε ότι ανατράπηκε από μία ανίερη συμμαχία συμφερόντων που δεν ήθελαν να πουληθεί ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ. Χιλιάδες κόσμου τότε είχε ένα σύνθημα: "αλήτη, προδότη Σαμαρά".
«Η Ν.Δ. μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αντ. Σαμαρά από μαχητής εναντίον της διαφθοράς και της διαπλοκής, έγινε συνέταιρος» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι «ο κ. Σαμαράς έδωσε άφεση αμαρτιών στην διαπλοκή». «Αλλάξατε τη Ν.Δ. και την κάνατε δικηγόρο της διαπλοκής», υπογράμμισε. «Επιτίθεστε σε αυτούς που χτυπούν την διαπλοκή και τα συμφέροντα, και θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτός δεν είναι ο ρόλος της Ν.Δ.», είπε.

Β. Λεβέντης: Συζήτηση για τη διαπλοκή για να «κρυφτεί» η φοροκαταιγίδα

«Παραμονή φόρων και βαρών, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να φανεί ότι πατάσσεται η διαπλοκή», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στη Βουλή για τις εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Διαβάστε επίσης

Στην ομιλία του ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι ένα σάπιο καθεστώς και εδώ αγωνίζεστε να μας πείσετε ότι όλα είναι αγγελικά πλασμένα»,
«Γιατί έγινα ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός; Ανακάλυψα το φάρμακο της φυματίωσης; Το πνεύμα ενότητας έκανε τον λαό να με θέλει. Εγκλωβισμένοι είναι οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης. Αυτά είναι παλαιοκομματικά και ο λαός τα κατακρίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι νέο κόμμα, όλο το ΠΑΣΟΚ μέσα είναι» είπε.
Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, της καταλόγισε ότι από «αντιμνημονιακή έγινε μνημονιακή και το αντίστροφο». Συμπλήρωσε επίσης ότι εκείνος είχε σταθερή θέση υπέρ της Ελλάδας στην Ευρώπη. Επανέλαβε παράλληλα την πρότασή του για «κυβέρνηση 240 εδρών», προκειμένου όπως είπε, «να δουν οι ξένοι μια κυβέρνηση σοβαρή και να έρθουν επενδύσεις». Καταλήγοντας, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ