Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η ελληνική προετοιμασία και το αμερικανικό «χτύπημα» πριν από τα κρίσιμα ραντεβού
Το αυστηρό φιρμάνι της αμερικανικής διπλωματίας προς την Άγκυρα για την ατζέντα στο ραντεβού του Τζο Μπάιντεν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως είναι παρά μόνον η αρχή στο χαλί που στρώνει η Ουάσιγκτον στην τουρκική ηγεσία κατά την προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Στο ερώτημα «τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία του Ερντογάν;» που συνέστησε τον πυρήνα των εξηγήσεων που αναζήτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, προσδίδει ειδικό βάρος η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Μια κίνηση που είναι ξεκάθαρο ότι στρέφει πάνω της τις ελληνικές κεραίες οι οποίες κατέγραψαν με ενδιαφέρον τα διαμειβόμενα στην εσωτερική… «ανάκριση» του Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος στα επίμονα ερωτήματα του Μπόμπ Μενέντεζ, ήταν ξεκάθαρος ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανοίξει όλη τη «βεντάλια» των τουρκικών προκλήσεων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου: την παράνομη τουρκο-λιβυκή συμφωνία Ερντογάν – Σάρατζ, τη συνεχιζόμενη πειρατεία στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη.
«Μοιραζόμαστε αυτές τις ανησυχίες. Τις έχουμε θέσει απευθείας στην Τουρκία και μπορώ να πω με σιγουριά ότι όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δει τον Πρόεδρο Ερντογάν, αυτά (τα θέματα) θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας», ήταν η ρητή τοποθέτηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στον αντίποδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητούσε διαπραγματευτικά χαρτιά εκτοξεύοντας κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας για το μεταναστευτικό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Αυτοί που τους εγκαταλείπουν στο Μεσόγειο και το Αιγαίο, αυτοί που τους χαϊδεύουν την πλάτη, η ιστορία δεν θα τους συγχωρέσει ποτέ».
Η ελληνική απάντηση ήρθε δια στόματος Νότη Μηταράκη, με τον υπουργό Μετάναστευσης και Ασύλου να δηλώνει:
«Τόσο η ελληνική αστυνομία όσο και η ελληνική ακτοφυλακή έχουν άριστες επιδόσεις στην προστασία των ανθρώπινων ζωών στα σύνορα και στο Αιγαίο».
Η Κομισιόν, όμως, ζητά από την Άγκυρα αποτελέσματα στην αποτροπή των παράτυπων αναχωρήσεων και στις επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα:«Η Τουρκία χρειάζεται να δείξει με σταθερούς τρόπους ότι τηρεί τη δήλωση», ανέφερε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, η Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον.
Την ίδια στιγμή ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, συνεπικουρούμενος από τον ομογάλακτο του Μαρκ Ρούμπιο, δημιουργούσε ακόμη ένα πεδίο προβληματισμού για την Άγκυρα. Οι δυο συντηρητικοί γερουσιαστές που πρωτοστάτησαν στον East Med Act, εισάγουν μια νέα νομοθεσία που αλλάζει επίπεδο στην ελληνοαμερικανική συνεργασία. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό.
Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της Ελλάδας στο European Recapitalization Incentive Program. Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη χώρα για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026.
Επιπλέον, ζητά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στην Ελλάδα τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.
Οι τουρκικές κεραίες είναι στραμμένες προς την Αραβική Χερσόνησο και τον νέο κύκλο επαφών της ελληνικής διπλωματίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Οι σχέσεις μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μία στρατηγική σχέση. Μία σχέση μακράς πνοής, που σημαίνει πολλά και για τις δύο χώρες», ήταν το σήμα που εξέπεμψε ο Νίκος Δένδιας από το Αμπού Ντάμπι.
Τα στενά περιθώρια ελιγμών στο ευρωπαϊκό επίπεδο, υπενθύμισε στην Άγκυρα και η Λευκωσία:
«Οποιαδήποτε θετική απόφαση της ΕΕ για την Τουρκία, προϋποθέτει τη σύμφωνα γνώμη της Λευκωσίας», τόνισε εμφατικά ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, επανέλαβε ότι η Άγκυρα πρέπει να απόσχει από τις προκλητικές ενέργειες τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και από τα Βαρώσια.
Τον τουρκικό εκνευρισμό επιδεινώνουν και οι διαδοχικές συνεκπαιδεύσεις των των ελληνικών με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Το υψηλό επίπεδο στη διαλειτουργικότητα και στην εκτέλεση απαιτητικών σεναρίων αποτυπώνεται και στις εντυπωσιακές εικόνες της Άσκησης Κένταυρος 2021 που πραγματοποιήθηκε στο Πετροχώρι της Ξάνθης.