ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννης: Θα κατέβω ξανά υποψήφιος για δήμαρχος - Τα σχέδια για τις γειτονιές της Αθήνας

Μπακογιάννης: Θα κατέβω ξανά υποψήφιος για δήμαρχος - Τα σχέδια για τις γειτονιές της Αθήνας
ΙΝΤΙΜΕ

«Θα είμαι πάλι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, θα διεκδικήσω την εμπιστοσύνη των Αθηναίων για άλλη μια φορά» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας πως από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για το δήμο είχε πει ότι η πόλη θέλει τουλάχιστον δύο θητείες.

«Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το υλοποιούμε βήμα - βήμα. Πιστεύω ότι σε 2,5 χρόνια οι Αθηναίοι θα έχουν δει αυτό το πρόγραμμα να παίρνει σάρκα και οστά και θέλω να το τελειώσω» πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων, μιλώντας στο Mega.

«Είμαι στην αυτοδιοίκηση εδώ και 10-11 χρόνια και παραμένω ερωτευμένος με την αυτοδιοίκηση, για τρεις βασικούς λόγους. 1ον, στην αυτοδιοίκηση μετράει το αποτέλεσμα, 2ον, στην αυτοδιοίκηση μπορείς να υπερβαίνεις κόμματα, ιδεολογίες, ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό. Μπορείς να κάνεις κοινωνικές συμμαχίες και εμένα αυτό μου πάει και 3ον, η αυτοδιοίκηση είναι μέσα στην πραγματική ζωή, δίπλα στον άνθρωπο» σημείωσε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Για το ενδεχόμενο δικής του συμμετοχής στην κεντρική πολιτική σκηνή βάσει του «μοντέλου Μακρόν», τόνισε ότι «η πολιτική δεν ασκείται ούτε σε θερμοκήπια, ούτε σε εργαστήρια. Οφείλει να υπακούει στους νόμους των κοινωνικών αναγκών και των κοινωνικών “θέλω”».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε την τύχη να έχουμε μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό, η οποία έχει πάρα πολλά ακόμα να δώσει σ’ αυτή τη χώρα. Νομίζω ότι όλοι μας, ακόμα και όσοι δεν την έχουν ψηφίσει, θέλουν να πετύχει αυτή η κυβέρνηση» σημείωσε.

Για τον εμβολιασμό

«Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι μας, πέρα και πάνω από κόμματα, παρατάξεις και σκοπιμότητες, οφείλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα: Ο εμβολιασμός είναι προστασία των ανθρώπων γύρω μας και είναι και προστασία για μας. Είναι ένα σπουδαίο δώρο της επιστήμης, άρα είναι η ελευθερία μας» ήταν το μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

«Είχα το πρώτο 24ωρο κάποια δέκατα και μια κακουχία, αλλά τώρα είμαι καλά» ανέφερε για τη δική του εμπειρία με το εμβόλιο της Astrazeneca ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Το ήθος της πολιτικής, προοπτικά γίνεται και ήθος της κοινωνίας» απάντησε ο δήμαρχος Αθηναίων για τα όσα έγραψαν για αυτόν στο Διαδίκτυο. «Αυτό σημαίνει ότι όλοι εμείς που είμαστε στα κοινά και συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο, οφείλουμε να καταθέτουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Που σημαίνει να αντιστεκόμαστε στις σειρήνες του εύκολου εντυπωσιασμού και να προσπαθούμε να βρίσκουμε όλοι μαζί κοινούς τόπους συνεργασίας, συνεννόησης και συναίνεσης. Εμείς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε πράξη στο δήμο Αθηναίων» πρόσθεσε ο Κώστας Μπακογιάννης.

«Ναι, πιστεύω ότι κερδίσαμε πάρα πολλά. Κάναμε βήματα μπροστά αλλά κάναμε και βήματα πίσω. Αυτό που κρατάω είναι το “νοιάξιμο”, την αλληλεγγύη» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, φέρνοντας το παράδειγμα του Πολυδύναμου Κέντρο Αστέγων που έγινε μέσα στην καραντίνα και κατάφερε να φέρει την αλλαγή στο ζήτημα των αστέγων, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του δήμου Αθηναίων με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ για τους τοξικοεξαρτημένους, βοηθώντας τους να βρίσκουν καταφύγιο σε κάποια δομή και «κερδίσουν το δικαίωμα στη ζωή». «Προφανώς και δεν τελειώσαμε με το πρόβλημα των ναρκωτικών στην πόλη. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα και το ξαναβλέπουμε τώρα που μπαίνουμε ξανά στην κανονικότητα. Όμως, επιτέλους, έχουμε κάνει βήματα» συμπλήρωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Επίσης, ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για το πρόγραμμα καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, σημειώνοντας ότι αξίζουν συγχαρητήρια οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί και πως η Αθήνα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι, πέτυχε το αντίθετο μέσα στην πανδημία και το lockdown: αντί να βρομίσει, καθάρισε.

«Ο Μεγάλος Περίπατος είναι ένα κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού»

Για τον «Μεγάλο Περίπατο» και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την εφαρμογή του, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει συζητηθεί όσο κανένα, «αλλά έχει μελετηθεί νομίζω όσο κανένα». «Εμείς σήμερα ξέρουμε κάποια πράγματα: ότι η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί και ότι οι περιβαλλοντικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ, όχι λόγω καραντίνας, αλλά γιατί βλέπουμε μια σημαντική μείωση στο CO2 στην περιοχή».

«Το τρίτο που ξέρουμε είναι ότι η πόλη μπορεί να αποκτήσει δημόσιο χώρο. Να απελευθερώσει δημόσιο χώρο. Έχω βαρεθεί να ακούω ότι η Αθήνα είναι μια τσιμεντούπολη. Τώρα που τα έχουμε αυτά τα τρία, μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση που είναι διαπλάτυνση πεζοδρομίων και πράσινο. Αυτό χρειάζεται η πόλη και αυτό θα γίνει στην Ερμού, στο Σύνταγμα, στη Βασ. Όλγας και στην Πανεπιστημίου. Όπου το έχουμε κάνει στην Αθήνα, έχει πάει καλά.

«Ο Μεγάλος Περίπατος είναι ένα κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού» υπογράμμισε ο Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας ότι το προσεχές διάστημα θα σηματοποιηθούν όλοι οι μικροί περίπατοι που υπάρχουν στην πόλη.

Τα σχέδιά του για τις γειτονιές της Αθήνας

Παράλληλα, αποκάλυψε τα έργα που θα γίνουν σε αρκετές εμβληματικές περιοχές της πρωτεύουσας, όπως η λεωφόρος Αλεξάνδρας, η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Λυκαβηττός και ο λόφος του Στρέφη.

«Η Διπλή Ανάπλαση προχωρά κανονικά, είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας που είναι να δημοπρατήσουμε το γήπεδο εντός του έτους. Τα Προσφυγικά είναι ξεχωριστό έργο, για το οποίο ελπίζω να έχουμε νέα σύντομα» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης για τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και τη «μετακόμιση» του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό.

Για την Ακαδημία Πλάτωνος τόνισε ότι υπάρχει προγραμματική συμφωνία με το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία έχει περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. «Τρία είναι τα στοιχεία του σχεδιασμού: α) ανάπλαση του πάρκου, β) οι αναγκαίες αρχαιολογικές εκσκαφές και γ) αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Μουσείο της πόλης των Αθηνών. «Και έτσι ο “Μπίθουλας” της Μαντάμ Σουσού μπορεί να πάρει μπρος και να προσελκύσει επισκέπτες» πρόσθεσε ο κ. Μπακογιάννης.

Αναφορικά με όσα ακούγονται για την ανάπλαση του λόφου του Στρέφη ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι προχωρά σε ανάπλαση του λόφου με στόχο την επανασύνδεσή του με τη γειτονιά. «Μας λένε κάποιοι ότι το ιδιωτικοποιούμε γιατί στο πλαίσιο του προγράμματος “Υιοθέτησε την πόλη σου” εξασφαλίσαμε ένα εκατομμύριο ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο κάναμε και την Ομόνοια, που δεν ιδιωτικοποιήθηκε, με τον ίδιο τρόπο κάνουμε πάρκα» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε και στο Λυκαβηττό και την ανάπλαση που πρέπει να γίνει. «Στο Λυκαβηττό εμείς θέλουμε να ανεβαίνετε. Θέλουμε να ξανανοίξει το θέατρο τις πόρτες του» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι μια γενιά Αθηναίων το έχει στερηθεί.

«Τώρα περνάει από την ΕΤΑΔ στο δήμο Αθηναίων, που σημαίνει ότι θα το έχει ο δήμος, γιατί μέχρι τώρα είχε το 90% του λόφου, αλλά όχι το πάρκινγκ και το θέατρο, για να μπορέσουμε να κάνουμε το έργο» πρόσθεσε ο Κώστας Μπακογιάννης.

«Αυστηρότεροι κριτές τα παιδιά μου»

Ακόμη, μίλησε για την κριτική που δέχεται από τη μητέρα του, πρώην δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

«Οι πάντες μου ασκούν κριτική. Εννοείται ότι μου ασκεί εποικοδομητική κριτική και πάρα πολύ καλά κάνει» ανέφερε για την κριτική που δέχεται από τη μητέρα του.

«Τίποτα δεν συγκρίνεται με την κριτική που μου ασκούν τα παιδιά μου, που είναι οι πιο αυστηροί κριτές» συμπλήρωσε ο Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Αν ακούσετε την κόρη μου τη Δανάη να μου μιλάει για τα πεζοδρόμια, καταλαβαίνετε τι ζω κάθε βράδυ».

Παράλληλα, ανέφερε ότι δύο στους πέντε κατοίκους της πόλης την εγκατέλειψαν από το 2000. «Πριν την κρίση της πανδημίας, πριν την οικονομική κρίση, πριν την προσφυγική κρίση, είχαμε μια αστική κρίση μέσα στην Αθήνα» σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να αλλάξει η Αθήνα ώστε να μπορέσει να προσελκύσει ξανά νέες οικογένειες.

«Αυτό σημαίνει παιδική χαρά, βρεφονηπιακός, νηπιαγωγείο, σχολείο, πεζοδρόμιο, πράσινο. Αυτά δεν είναι εύκολα, ούτε θα γίνουν από τη μια ημέρα στην άλλη. Θέλουν πολύ χρόνο, προσπάθεια και αποφασιστικότητα» πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας πως «η Αθήνα μπορεί, πρέπει και της αξίζει».