Συνεχίζεται η «μάχη» κατά του κορωνοϊού:Οι αποδείξεις συνέπειας και η δυσαρέσκεια για τις προβλέψεις
Ανανεώθηκε:
Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου ζητά από τους πολίτες συνέπεια στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων, δείχνει το ίδιο τον «δρόμο» με την υλοποίηση των δικών της δεσμεύσεων.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις των 4.000 προσλήψεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και η προαναγγελία του πρωθυπουργού με τον διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, αποτελούν σημαντικά κομμάτια στο πάζλ του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021 ( Ε.Σ.Κ.Π.).
Η οδηγία Μητσοτάκη
«…Δίνει συνέχεια στο πρόγραμμα δράσης που επέλεξε ο λαός στις εκλογές του 2019, αξιοποιώντας γόνιμα μία θητεία 18 μηνών. Ταυτόχρονα, όμως, διαμορφώνει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας στο αμέσως επόμενο διάστημα. ώστε να τεθεί και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του που συνόδευε τον κυβερνητικό οδικό χάρτη για το τρέχον έτος ο οποίος παραδόθηκε στους υπουργούς τον Δεκέμβριο του 2020.
Με βάση το Ε.Σ.Κ.Π. το 34% των πόρων θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές στοχεύσεις και 10.736 νέες προσλήψεις αποκλειστικά σε υπηρεσίες της δημόσιας Υγείας, Παιδείας και Ασφάλειας.
Οι προσλήψεις των νοσηλευτών είναι τμήμα του μεγαλεπήβολου σχεδίου για τη δημιουργία του νέου ΕΣΥ που αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχήματα της γαλάζιας διακυβέρνησης:
«Το δικαίωμα, ωστόσο, στην εργασία και στην εκπαίδευση θα πλαισιωθεί και από το ιερό δικαίωμα στην Υγεία. Γι’ αυτό και ως ειδικός στόχος τίθεται η ολοκλήρωση του νέου ΕΣΥ με αιχμή την αποκατάσταση ενός ολοκληρωμένου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας», ήταν η ρητή οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του.
Η «πληγή» των αναπληρωτών
Πέντε μήνες αργότερα, ο πρωθυπουργός ενεργοποιεί και την κυβερνητική παρέμβαση για την κάλυψη των κενών θέσεων στην εκπαίδευση, ζήτημα που χρονίζει και για το οποίο δέχτηκε και πριν από τις εκλογές του 2019 αρκετή κριτική:
«Έπειτα από 12 χρόνια θα αρχίσει σταδιακά να κλείνει αυτή η πληγή αναπληρωτών νηπιαγωγών, δασκάλων, καθηγητών, που καλύπτουν όμως ουσιαστικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες Έπειτα από 12 χρόνια θα αρχίσει σταδιακά να κλείνει αυτή η πληγή αναπληρωτών νηπιαγωγών, δασκάλων, καθηγητών, που καλύπτουν όμως ουσιαστικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους παιδαγωγούς και τα στελέχη της διεύθυνσης που τον φιλοξένησαν στο ψηφιακό μάθημα του νηπιαγωγείου Πάχνης στην περιοχή της Ξάνθης.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως υπενθύμιζαν την έντονη κριτική που έχει δεχθεί προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η Νέα Δημοκρατία, τόσο προεκλογικά όσο και μετά τις κάλπες του Ιουλίου του 2019, αναφορικά με τις προγραμματικές θέσεις στο ζήτημα της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο.
Φρεσκάριζαν μάλιστα την πολιτική μνήμη με την επανάληψη της ξεκάθαρης θέσης του πρωθυπουργού στο ντιμπέιτ που είχαν με τον σοσιαλιστή, Ισπανό ομόλογό του, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών:
«Στο μυαλό μου η διάκριση, για παράδειγμα, μεταξύ μεγάλου και ενός μικρού κράτους δεν έχει σημασία. Θέλουμε ένα αποτελεσματικό κράτος και αν αυτό το κράτος πρέπει να είναι παρόν σε μια εποχή που διαταράσσεται αυτό που αποκαλούμε κανονικότητα, θα πρέπει να είναι παρόν».
Η δυσαρέσκεια
Στο πεδίο της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε κατάσταση επαυξημένης λειτουργίας επιζητώντας την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φαινόμενων χαλάρωσης στη χρήση των μασκών από πλευράς πολιτών αλλά και καταστρατήγησης των μέτρων που αφορούν στην τήρηση των αποστάσεων αλλά και καταστρατήγησης τους με τη χρήση των εσωτερικών χώρων σε καφέ και εστιατόρια.
Στην τακτική σύσκεψη για την Covid-19 που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει ακόμη μια επισκόπηση των επικαιροποιημένων δεδομένων και της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου.
Τα μηνύματα επαγρύπνησης έχουν εκπεμφθεί στο ανώτατο επίπεδο και εντατικοποιούνται και δια των δημόσιων παρεμβάσεων των κυβερνητικών στελεχών.
Ωστόσο, δεν παραβλέπεται η έκφραση της κυβερνητικής δυσαρέσκειας για τις τοποθετήσεις μερίδας των επιστημόνων αναφορικά με την πορεία που θα διαγράψει η πανδημία:
«Ας κάνουν λίγο κράτει με τις προβλέψεις οι επιδημιολόγοι και ας κοιτάνε τις τάσεις. Οι τάσεις αυτή τη στιγμή είναι πτωτικές, έχουμε μια μείωση της τάξης του 30% σε εβδομαδιαία βάση στα κρούσματα, μια μείωση της τάξης του 25% σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, μια σημαντική αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ», είπε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος στην συνέντευξη του στον REAL FM.
Πρώτο «τείχος» για υποχρεωτικά εμβόλια
Στο μωσαϊκό πάντως της συζήτησης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, προστέθηκε από την Τρίτη μια νέα ψηφίδα, με την απόφαση του αρχηγού της Πυροσβεστικής, Στέφανου Κολοκούρη.
Ο κ. Κολοκούρης, που έχει διατελέσει και επικεφαλής της ΕΜΑΚ, δίνει διορία στα στελέχη του επίλεκτου σώματος της ΠΟΥ για να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19.
Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση που είδε το φως της δημοσιότητας:
«Στους υπαλλήλους που δεν έχουν προβεί ή προγραμματίσει θα δοθεί χρονικό διάστημα για να προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους σε αντίθετη περίπτωση θα δρομολογηθεί η αντικατάσταση από άλλους υπαλλήλους της Πυροσβεστικής».
Κυβερνητικά στελέχη πάντως αποσύνδεαν τη συγκεκριμένη απόφαση από τον διάλογο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων όπως των υγειονομικών, που ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει:
«Θεωρώ ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων εργαζόμενων - ειδικά των υγειονομικών- πρέπει να ανοίξει. Φέτος ή του χρόνου ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε ένα δεύτερο εμβόλιο. Τότε θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι δεν θέλει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση τώρα, αλλά αργότερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο να ολοκληρωθεί.