Μετά το άνοιγμα: Τα ερωτήματα για τη νέα συγκυρία
Ανανεώθηκε:
Μαζί με τη χαλάρωση του lockdown θα σηκωθεί η αυλαία μιας νέας πολιτικής συγκυρίας;
Και ναι, ποια είναι η μορφή που θα πάρει η νέα συγκυρία; Αυτά είναι τα δύο μεγάλη ερωτήματα που επιχειρούν να απαντήσουν τα κομματικά επιτελεία.
Πάρα την (αναπόφευκτη) χαλάρωση των εορταστικών ημερών, δεν σταματάει η προετοιμασία για τις θέσεις που θα πάρουν οι πολιτικές δυνάμεις στη διαφαινόμενη νέα κατάσταση.
Η πανδημία
Ποια είναι όμως τα ζητήματα κλειδιά που θα καθορίσουν τη νέα συγκυρία;
Το πρώτο κι εντέλει «υπαρξιακό» για τη νέα συγκυρία ζήτημα, είναι η εξέλιξη της πανδημίας.
Αν το αμέσως προσεχές διάστημα σημειωθεί αναζωπύρωση της πανδημίας, τότε η συζήτηση περί νέας συγκυρίας, θα είναι άνευ νοήματος, αφού θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο τέλμα του κορωνοϊού.
Αν συνεχιστεί η υφιστάμενη, έστω αργή, αποκλιμάκωση της πανδημίας είναι βέβαιο ότι το υγειονομικό ζήτημα θα αρχίσει να μπαίνει σε δεύτερο πλάνο.
Βεβαίως για όσο διάστημα θα έχουμε τόσο μεγάλο ημερήσιων θανάτων και διασωληνωμένων, η κατάσταση του ΕΣΥ θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Η οικονομία
Αν λοιπόν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της πανδημίας, η επανάκαμψη της οικονομίας θα ανέβει στην πρώτη θέση της πολιτικής ατζέντας. Και στην Ελλάδα όταν λέμε οικονομία, σε μεγάλο βαθμό εννοούμε τον τουρισμό. Ο ελληνικός τουρισμός ανοίγει επισήμως στις 15 Μαΐου, αν και ήδη βλέπουμε τουρίστες στο κέντρο της Αθήνας. Τα μέχρι τώρα μηνύματα από τις κρατήσεις δύσκολα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενθουσιασμό. Οι τουριστικές αγορές τηρούν στάση αναμονής.
Αν όμως η αποκλιμάκωσή της πανδημίας συνεχιστεί και βοηθήσει ο καιρός ώστε να συνεχιστεί η σεζόν όλον τον Οκτώβριο, θα είναι εφικτός ο (αισιόδοξος) στόχος να κάνει ο ελληνικός τουρισμός φέτος το 40% του τζίρου του 2019, δηλαδή περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το 40% ακούγεται μικρό, αλλά είναι το διπλάσιο από τον τζίρο του 2020.
Κατά συνέπεια, ένας ενδεχόμενος διπλασιασμός του τουριστικού τζίρου θα ενισχύσει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι ξεπεράσαμε τον κάβο της πανδημίας και πλέουμε στα νερά της ανάκαμψης.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Τα 4 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται να εκταμιευτούν φέτος, δεν είναι τεράστιο ποσό, αλλά θα σπάσουν τη χρηματοδοτική ασφυξία της ελληνικής οικονομίας.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι αν τα ευρωπαϊκά κονδύλια εκταμιευτούν στο τέλος του καλοκαιριού και ο τουρισμός πάει σχετικά καλά, ανοίγει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα παράθυρο πρόωρων εκλογών για τα τέλη Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη.
Βεβαίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαψεύδει κατηγορηματικά ότι σκέφτεται την πρόωρη προσφυγής στις κάλπες.
Σε κάθε περίπτωση, το βασικό ερώτημα για τη νέα συγκυρία είναι το πόσο γρήγορα θα τρέξει η οικονομική ανάκαμψη. Αν υπάρξει η αίσθηση ότι βγαίνουμε από το τούνελ, η κυβέρνηση θα ισχυροποιήσει τη θέση της.
Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη
Η εξ αριστερών αντιπολίτευση επενδύει πολιτικά στην αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας το χαρακτηρίζει «μητέρα των μαχών», ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάνει λόγο για κήρυξη πολέμου στην εργατική τάξη.
Το πρώτο ραντεβού στους δρόμους είναι στις 6 Μαΐου στις συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Από τη σκοπιά της κεντρικής πολιτικής σκηνής, μείζον ζήτημα δεν είναι μόνο η μαζικότητα των κινητοποιήσεων.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι το αν πολίτες πειστούν ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι το πρώτο «προαπαιτούμενο» ενός νέου Μνημονίου, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση. Αν συμβεί αυτό, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την κυβέρνηση.