ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης το 2022

Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης το 2022
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την υλοποίηση μιας εκ των προγραμματικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας, που αφορά στην ελάφρυνση των φορολογούμενων από την εισφορά αλληλεγγύης, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

«Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους. Αλλά εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022.

»Εξάλλου, θέλω να θυμίσω την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές: «Έχω εκφραστεί πάρα πολλές φορές δημόσια υπέρ της ανάγκης οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. Άρα θα ήμουν ασυνεπής ως προς αυτά έχω πει ο ίδιος... Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας. Η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού».

«Έχει 158 βουλευτές, μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία, και έχει τη δυνατότητα -τελειώνοντας με την πανδημία- να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορωνοϊό και την οικονομική κρίση. Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας. Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω.

«Άρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό. Άρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα», επεσήμανε.

Για την πανδημία

Στο μέτωπο της πανδημίας και δη των εμβολιασμών των υγειονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός στο πλαίσιο μιας συζήτησης που θα γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο:

«Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία…

Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας.

«Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή».

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους ηλικιωμένους που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί: «Ένα ποσοστό των συμπολιτών μας που είναι ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Τους καλώ, τους παρακαλώ, σας παρακαλώ να πάτε να εμβολιαστείτε τo συντομότερο δυνατόν. Και το λέω αυτό διότι οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό, κινδυνεύουν οι ίδιοι» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε εμφατικά: «Για τους νέους το επιχείρημα είναι διαφορετικό: «Προσέξτε μην κολλήσετε τον παππού σας ή τον πατέρα σας, τη γιαγιά σας ή τη μητέρα σας». Για τους ηλικιωμένους δεν είναι το ίδιο πράγμα.

«Ξέρουμε πια και το αποδεικνύουν όλα τα στατιστικά στοιχεία -και σε λίγο θα μπορούμε να δώσουμε στοιχεία και από την Ελλάδα- ότι ο εμβολιασμός μειώνει δραματικά την πιθανότητα να κολλήσεις Covid. Ή αν τον κολλήσεις μειώνει δραματικά την πιθανότητα να διασωληνωθείς και φυσικά την πιθανότητα να χάσεις, τελικά, τη ζωή σου. Είναι ασπίδα προστασίας το εμβόλιο. Υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα αυτή την στιγμή για τις μεγάλες ηλικίες που ακόμα δεν έχουν κάνει το βήμα να πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, ώστε το τείχος ανοσίας να ξεκινήσει από τους ηλικιωμένους, όπως ήδη έχει ξεκινήσει, προς τους νεότερους».

Για τα εθνικά θέματα

Για τα εθνικά θέματα και κάνοντας την αποτίμηση του ταξιδιού στη Λιβύη ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του με την μεταβατική ηγεσία της χώρας της Βορείου Αφρικής:

«Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ήμουν από τους πρώτους πρωθυπουργούς που επισκέφθηκαν τη Λιβύη. Αποκαταστήσαμε ένα δίαυλο ειλικρινούς επικοινωνίας και κατέστησα απολύτως προφανές ότι για εμάς το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ένα μνημόνιο παράνομο που δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και υπενθύμισα ότι την ίδια άποψη με μας έχει το ευρωπαϊκό συμβούλιο...».

«Η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει με την Ελλάδα απευθείας συνομιλίες για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Γείτονας της Λιβύης είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία. Από αυτήν την πλευρά θεωρώ ότι το ταξίδι ήταν πετυχημένο».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά υπενθύμισε τη σημασία των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής: «Η Ελλάδα πέτυχε να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο της θεματολογίας που η ίδια η Ευρώπη βάζει στο τραπέζι, όταν συνομιλεί με την Τουρκία. Οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου ήταν ξεκάθαρες. Υπάρχουν πεδία που μπορούμε να συνεννοηθούμε με την Τουρκία ως Ευρώπη και ως Ελλάδα. Περιμένω από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας».

Για το lockdown

Για την πανδημία ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της απόφασης για το lockdown, παρότι όπως υπογράμμισε λόγω της κόπωσης και των μεταλλάξεων δεν είχε καλύτερα αποτελέσματα. Απέφυγε πάντως να δώσει το παραμικρό ορόσημο για νέα ανοίγματα: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμα για το Πάσχα. Θα ήταν ανεύθυνο από μέρους μου –Για την εστίαση επανέλαβε την εκτίμησή του ότι θα ανοίξει μετά το Πάσχα: «Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Όταν έχεις να φας ή να πιείς τον καφέ σου πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα. Άρα, εγκυμονεί κάποιο κίνδυνο η εστίαση. Όταν ανοίξει θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους. Εκτιμώ και θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη ότι αυτό δε θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα και για αυτό προχωρήσαμε για τον κλάδο της εστίασης να ανακοινώσουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα».

Συμπλήρωσε μάλιστα: «δεν μπορώ να υποκαταστήσω το ρόλο των ειδικών».

«Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε μπροστά μας δύο εβδομάδες, για να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να πάμε στα χωριά μας και στους τόπους καταγωγής μας. Έχουμε κατά κανόνα ακούσει τους ειδικούς και όταν έχουμε αποκλίνει ήταν για θέματα ήσσονος σημασίας…Τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο μέτωπο της πανδημίας».

Για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων και τις καθημερινές ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Το αν θα επιτραπεί και τις καθημερινές η διαδημοτική μετακίνηση θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Η απόφαση των ειδικών να επιτρέψουν, με αυτές τις δικλείδες ασφαλείας, το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι σωστή».