Μητσοτάκης: Πετύχαμε η ελληνοτουρκική διαφορά να μπει στο «τραπέζι» της ΕΕ με τον Ερντογάν
Ανανεώθηκε:
Η Ελλάδα έχει πετύχει ουσιαστικά να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο της θεματολογίας που η ίδια η Ευρώπη βάζει στο τραπέζι όταν συνομιλεί με την Τουρκία, τονίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραπέμποντας στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής περί αναστρέψιμης προσέγγισης με την Άγκυρα.
Μιλώντας επί των ελληνο-τουρκικών σχέσεων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Star, o πρωθυπουργός εκτίμησε, παράλληλα, πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπει στον πειρασμό να εξαγάγει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο την εσωτερική κρίση που αντιμετωπίζει -ακριβώς διότι τα ελληνοτουρκικά έχουν καταστεί αντικείμενο των ευρω-τουρκικών σχέσεων.
Ως προς την επίσκεψή του στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός μίλησε για την αποκατάσταση ενός διαύλου ειλικρινούς επικοινωνίας· τόνισε πως κατέστησε σαφές ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο, ενώ εκτίμησε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως η ηγεσία της γειτονικής χώρας επέδειξε τη διάθεση να ξεκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.
Η Τουρκία έχει αντιληφθεί την ισορροπία δυνάμεων
«Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν απολύτως ξεκάθαρες. Κάνουν λόγο για σταδιακή, αναλογική και ανατρέψιμη, -προσέξτε, ανατρέψιμη- προσέγγιση με την Τουρκία» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με άλλα λόγια δίνουμε στην Τουρκία την προοπτική να εκμεταλλευτεί τις θετικές πτυχές μιας θετικής ατζέντας με την Ευρώπη υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Και προφανώς μία από τις προϋποθέσεις είναι να μην παράγει η Τουρκία ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος και της Ελλάδος και της Κύπρου» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης αποσαφήνισε πως αυτό πλέον πια είναι ένα κεκτημένο και της Ελλάδας και της Ευρώπης, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι η Τουρκία έχει πλήρως αντιληφθεί αυτή τη στιγμή την ισορροπία δυνάμεων.
Ανέφερε, παράλληλα, πως υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε με την Τουρκία ως Ευρώπη αλλά και ως Ελλάδα, όπως το Προσφυγικό. «Περιμένουμε από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να εμποδίζει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και βέβαια να δεχθεί επιστροφές από τα νησιά του Αιγαίου» σημείωσε.
«Θέλω να θυμίσω ότι έχει γίνει μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Αν πάτε στα νησιά θα σας το πούνε αυτό: Πολύ μειωμένες ροές, πιο αυστηρή φύλαξη των συνόρων, πολύ πιο γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου» υπογράμμισε.
«Υπάρχουν σήμερα 1.450 άτομα στα νησιά των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί σε τελεσίδικο στάδιο. Μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία. Θα ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα εάν η Τουρκία τους δεχόταν πίσω» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Κατέστη σαφής η θέση μας για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο
Σχετικά με την επίσκεψή του στη Λιβύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη προοπτική κατάργησης του τουρκο-λιβυκού μνημονίου:
Κατέστησα απολύτως προφανές ότι για εμάς το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ένα μνημόνιο παράνομο το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα -θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας- και υπενθύμισα επίσης στη λιβυκή κυβέρνηση ότι την ίδια άποψη με εμάς έχει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την αποκατάσταση ενός διαύλου ειλικρινούς επικοινωνίας με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της Λιβύης, έπειτα από ουσιαστικά μία δεκαετία, κάτι το οποίο, όπως είπε, «προφανώς έδωσε δικαιώματα σε άλλες χώρες να μπορούν να παρέμβουν στη Λιβύη έτσι ώστε να δημιουργήσουν ενδεχομένως καινούργιες ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Εκτιμώντας πως η ελληνική θέση επί του τουρκο-λιβυκού μνημονίου κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε, παράλληλα, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει με την Ελλάδα απευθείας συνομιλίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.
«Εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι γείτονας της Λιβύης είναι η Ελλάδα. Η Κρήτη είναι απέναντι στη Λιβύη και όχι η Τουρκία» ανέφερε.
Επίσης, τόνισε πως με μία φωνή ο ίδιος, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ζήτησαν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, περιλαμβανομένων των τουρκικών, καθώς αυτός είναι απαράβατος όρος προκειμένου η Λιβύη να λάβει και στήριξη από την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως στη Λιβύη ανοίγονται και πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, του νερού, καθώς και των εμπορικών σχέσεων. «Εάν η χώρα καταφέρει και σταθεί στα πόδια της θα υπάρχει μια διαδικασία ανοικοδόμησης από την οποία δεν θέλω προσωπικά να απέχουν οι ελληνικές εταιρείες» σημείωσε.
Και χαρακτήρισε, παράλληλα, εξαιρετικά θετικό το γεγονός της επαναλειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη.
«Ήταν συγκινητική η στιγμή, ειδικά όταν βρέθηκα και με τους λίγους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας της Τρίπολης που έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου. Πολύ σημαντικό ότι η ελληνική σημαία κυματίζει πάλι στην πρεσβεία μας στην Τρίπολη» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.