Σταμπουλίδης: Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δε θα ξανακλείσει το λιανεμπόριο
Ανανεώθηκε:
Στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και τη δυσαρέσκεια των εμπόρων αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ξανακλείσουν τα καταστήματα.
«Η επιτροπή είναι αυτόνομο όργανο. Λειτουργεί ανάλογα με τις ανάγκες του σκοπού της. Έκανε μια εισήγηση, και τον πρώτο λόγο των έχουν οι υγειονομικοί. Πρέπει όμως όταν λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις να έχουμε στο νου μας ότι μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς, όπως είναι οι επιχειρήσεις. Χρησιμοποιούμε ό,τι εργαλείο χρηματοδοτικό έχουμε. Το επίδομα θα είναι ένα ικανό πόσο που αφορά στο σύνολο της χώρας, όχι μόνο τις τρεις περιοχές» είπε μιλώντας στο Mega ο κ. Σταμπουλίδης.
«Η κυβέρνηση ετοιμάζει προτάσεις και η επιτροπή δίνει το πράσινο φως. Πριν ανακοινώσουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 του μήνα, πέρασε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων η πρόταση» ανέφερε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:
«Έχουμε δείξει και συνεχίζουμε να δείχνουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην επιτροπή.
Όπου χρειάζεται να παρέμβουμε το κάνουμε, για να διατηρηθεί η ισορροπία. Σε αυτή τη φάση πάρθηκε μια απόφαση που προφανώς έχει τους λόγους της. Εμπιστευόμαστε την επιτροπή και όπου χρειάζεται να κάνουμε διορθώσεις τις κάνουμε».
Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, κάθε εβδομάδα η παρουσιάζονται στην επιτροπή οι προτάσεις της κυβέρνησης και η οικονομική κατάσταση της χώρας.
«Πρέπει και η επιτροπή να γνωρίζει την επίπτωση κάθε απόφασης στα δημόσια οικονομικά. Σήμερα κάνουμε ένα μικρό βήμα, δεν είναι άνοιγμα της αγοράς, έχει αρκετά πιο αυστηρούς περιορισμούς από ό,τι στην προηγούμενη φάση. Ο Απρίλιος είναι ένας σπουδαίος μήνας για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας», τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης.
Ωστόσο, τόνισε:
«Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δε θα ξανακλείσει το λιανεμπόριο. Συμφωνώ ότι δεν έπρεπε να κλείσει το click away στα καταστήματα. Στην ένδυση και στην υπόδηση, ωστόσο, δεν εξυπηρετεί. Αλλά σε ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς πέτυχε. Σήμερα γράφουμε ιστορικό ρεκόρ εμβολιασμού στη χώρα, οπότε κερδίζοντας έδαφος προσδοκούμε να συνεχίσουμε».
Μάλιστα, ο ίδιος είπε πως σήμερα μπήκε ο περιορισμός για το άνοιγμα καταστημάτων σε τρεις περιοχές.
«Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα. Αν διατηρήσουμε την αγορά σε μια τάξη , και δε δούμε ξανά συνωστισμό σε εμπορικούς δρόμους, μπορούμε να συνεχίσουμε. Αν όμως δεν τηρούνται τα μέτρα, το μυαλό μας είναι να διασφαλίσουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας», σημείωσε ο ίδιος.
Μιλώντας για τα της διαδικασίας, ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε ότι: «Για να πάμε σε εμπορικό κατάστημα πρέπει να έχουμε κλείσει ραντεβού με την επιχείρηση και έχουμε απαντητικό ή mail ή μήνυμα. Μετά στέλνουμε στο 13032 μόνο το ονοματεπώνυμό μας για να πάμε στο ραντεβού μας. Κατά τον έλεγχο ο πολίτης πρέπει να επιδείξει το μήνυμα στο 13032 και το αποδεικτικό μήνυμα από την επιχείρηση. Η διάρκεια του μηνύματος είναι τρεις ώρες, και μπορούμε να πάμε σε όσα μαγαζιά έχουμε κλείσει ραντεβού. Επίσης είναι για μία φορά την ημέρα αυτό το μήνυμα και έτσι ελπίζουμε ότι θα ελέγξουμε την κατάσταση. Τα εμπορικά κέντρα παραμένουν κλειστά και τα εκπτωτικά χωριά. Το θέμα θα το επαναφέρουμε στην επιτροπή σύντομα».
Καταλήγοντας και αναφερόμενος στο Πάσχα, ο κ. Σταμπουλίδης δήλωσε:
«Για το Πάσχα θα κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τι θα γίνει. Η πανδημία έχει άλλη δυναμική μέρα με τη μέρα».
Τι είπε για το click away
Σε άλλη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε πως η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ξεκίνησε ομαλά ενώ παράλληλα τόνισε πως βοηθάει πολύ το γεγονός ότι κάποιος πρέπει να έχει ραντεβού είτε για click away είτε για click in shop για να μεταβεί στην επιχείρηση.
«Βοηθάει πολύ το γεγονός ότι κάποιος πρέπει να έχει ραντεβού είτε για click away είτε για click in shop για να μεταβεί στην επιχείρηση. Επίσης, θεωρούμε ότι και το ραντεβού και ο τρίωρος περιορισμός είναι στοιχεία που συμβάλλουν στην τάξη κι ελπίζουμε αυτή η διαδικασία να τηρηθεί και τις επόμενες μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι σε κάθε βήμα χρειάζεται χρόνος για να διαπιστωθεί αν και πώς επιδρά στην πανδημία.
Την ίδια ώρα, ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη η υπηρεσία του click away όλο αυτό το διάστημα, απάντησε ότι αυτή ήταν μια εισήγηση που είχε κατατεθεί δεκάδες φορές στην επιτροπή.
«Πλέον έχουμε κατακτήσει έναν μίνιμουμ τρόπο λειτουργίας κι αυτό είναι το click away και πρέπει να το διασφαλίσουμε ακόμα και σε περιπτώσεις που η πανδημία κινείται αυξητικά. Σε κάθε περίπτωση αυτό που επιδρά είναι η κινητικότητα», επισήμανε.