ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτο επίδομα: Η παρέμβαση Μητσοτάκη και η «γέφυρα» για τις αντιδράσεις

Έκτακτο επίδομα: Η παρέμβαση Μητσοτάκη και η «γέφυρα» για τις αντιδράσεις
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η κυβέρνηση προχωρά στο πρώτο βήμα εκτόνωσης της κρίσης που ενέσκηψε με τους επαγγελματίες σε Αχαΐα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη, μετά την απόφαση των ειδικών για εξαίρεση των συγκεκριμένων περιφερειακών ενοτήτων από τη σημερινή πρεμιέρα της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου.

Το έκτακτο επίδομα, η παρουσίαση του οποίου γίνεται από το οικονομικό επιτελείο, απηχεί έως ένα βαθμό και τα αιτήματα που διατυπώθηκαν προς τον πρωθυπουργό δια της επιστολής των αιρετών, αλλά και μέσω του «ειδικού απεσταλμένου» στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, Στέλιου Πέτσα.

Επιπλέον ο οριζόντιος χαρακτήρας του διευρύνει τη χρονική, εμβέλεια κάλυψης στο δίχτυ προστασίας που έχει απλώσει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Η νέα ενίσχυση θα δοθεί σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας που θα παραμείνουν κλειστές, με κρατική εντολή, τον Απρίλιο, ήταν η απόδοση του περιγράμματός, που έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την προαναγγελία της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, νωρίς το βράδυ της Κυριακής.

Κατά πληροφορίες το ύψος του έκτακτου επιδόματος προσδιορίζεται στην περιοχή των 2.000 ευρώ ενώ για την χορήγηση του θα χρησιμοποιηθεί ως έτος βάσης το 2019 και ο τζίρος των καταστημάτων εκείνη την χρονιά.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλάμβανε προσωπική δράση αναβαθμίζοντας στο ανώτερο επίπεδο την ενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας της κυβέρνησης με τον εμπορικό κόσμο.

Στην επικοινωνία του με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης δοθέντος του καλού κλίματος έθετε στον κ. Παντελή Φιλιππίδη τα νέα δεδομένα, με την οριζόντια παρέμβασης στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου.

Επιπλέον υπενθύμιζε στον συνομιλητή του ότι επρόκειτο για μια απόφαση των γιατρών και όχι της κυβέρνησης, καθώς επίσης ότι στη Θεσσαλονίκη η χρονική διάρκεια εφαρμογής των αυστηρών απαγορεύσεων είναι μικρότερη από την αντίστοιχη της Αθήνας.

Πρόσθετες «γέφυρες» με τον εμπορικό κόσμο -για να καμφθούν οι αντιδράσεις και να καταστεί πιο ευκρινής η αναγκαιότητα λήψης της απόφασης των ειδικών- χτίστηκαν και στις επαφές μέσω τηλεδιάσκεψης του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, με εκπροσώπους του κλάδου.

Το χρονικό

Το πρωί της Κυριακής και ενόσω οι αντιδράσεις στις τρεις περιφερειακές ενότητες σοβούσαν, κυβερνητικά στελέχη απηύθυναν κάλεσμα υπευθυνότητας προς τους καταστηματάρχες.

Θύμιζαν ότι η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών στηρίχθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα που καταγράφουν ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων.

Μετέδιδαν επίσης την αναγκαιότητα να γίνει σεβαστή η απόφαση της επιτροπής των ειδικών προβάλλοντας τον κίνδυνο, για λίγες ημέρες, να χαθούν όλες οι θυσίες των τελευταίων 13 μηνών.

Στο ίδιο μήνυμα άνοιγε και το «παράθυρο» στην συζήτηση για οικονομική στήριξη, που διατυπωνόταν ως αίτημα από τους εκπροσώπους των επαγγελματιών.

Το μήνυμα των κυβερνητικών στελεχών ήταν διττό, καθώς ζητούσαν από τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καλώντας τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα αντί να επιδιώκουν να γίνονται αρεστοί.

Στο ίδιο μήνυμα πάντως γινόταν διακριτή αναφορά στο σκέλος της στήριξης των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή δραστηριοτήτων, ότι θα δοθεί η ενίσχυση που δίνεται στις επιχειρήσεις και στην υπόλοιπη χώρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δυο υπουργοί της κυβέρνησης, με τηλεοπτικές συνεντεύξεις, επιχειρούσαν να αμβλύνουν τις αντιδράσεις αλλά και να αναλύσουν διεξοδικά το σκεπτικό της απόφασης των ειδικών για την εξαίρεση των ειδικών.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Open, συμπλήρωνε περισσότερα κομμάτια στο πάζλ της ανησυχίας, που οδήγησε τους λοιμωξιολόγους στην εξαίρεση των τριών περιφερειακών ενοτήτων.

Στοιχεία που, όπως ανέφερε, δείχνουν περαιτέρω πίεση στις συγκεκριμένες περιοχές, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε δημοτικό επίπεδο.

Ενδεικτικά ανέφερε την αύξηση κατά 97,56% των ενεργών κρουσμάτων στον Δήμο Κοζάνης.

Επιπλέον την πληρότητα 100% στα νοσοκομεία της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης καθώς επίσης τη μηδενική δυνατότητα των ΜΕΘ στις ίδιες δομές.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι ο δείκτης Rt βρίσκεται αρκετά πάνω από το όριο επιφυλακής της μονάδας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, πρόσθεσε την αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κατά 45% στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και την επέκταση τρεις φορές του σχεδίου έκτακτης ανάγκης στην Αχαΐα.

Στον αντίποδα, όπως σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας, στην Αττική ο δείκτης Rt είναι κάτω από το 1, πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και όπως υπογράμμισε με το αυξημένο testing κρίθηκε ότι μπορούν να δοθούν οι «ανάσες» στους πολίτες της περιφέρειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε αναφερόμενος στην εισήγηση των ειδικών:

«Όταν ξαφνικά βλέπουν αυτοί οι άνθρωποι ότι υπάρχει τεράστια αύξηση στα κρούσματα, μεγάλη δυνατότητα να υποδεχτούν στις ΜΕΘ τους ασθενείς, παίρνουν μια απόφαση που σαφώς ανατρέπει μια προηγούμενη αλλά είναι απαραίτητη».

Σε άλλη παρέμβαση του μάλιστα στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104.6, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι:

«Κανένας υπουργός και καμία κυβέρνηση δεν θέλουν να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις».

Και συνέχισε:

«Από την στιγμή που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων επαναξιολόγησε την Παρασκευή τα δεδομένα, τι μπορούσαμε να κάνουμε; Οφείλουμε να ακούσουμε ένα επιστημονικό όργανο».

Η «πυροσβεστική» επίσκεψη

Ρόλο γεφυροποιού ανέλαβε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σε μια πυροσβεστικού χαρακτήρα επίσκεψη στην Πάτρα, συναντήθηκε με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου αλλά και της αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Πέτσας είχε κάνει λόγο για δυο ξεκάθαρες επιλογές που θα μετέφερε στον πρωθυπουργό.

«Ή παραμένουμε όπως είμαστε σε αυτό το πεδίο, κάνοντας φυσικά κάθε προσπάθεια περιορισμού του επιδημιολογικού φορτίου με τα εργαλεία που είπαμε πριν και εκεί θα χρειαστεί μια έκτακτη στήριξη που θα δούμε τις αποφάσεις που θα παρθούν. Και η δεύτερη είναι να προχωρήσουμε σε μια λογική μερικού ανοίγματος με τη μέθοδο του click away» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Είχε εκφράσει δε, την ελπίδα του για «κάποιες αποφάσεις σε μια θετική κατεύθυνση εντός της ημέρας, ει δυνατόν μέχρι το βράδυ».

Ο Στέλιος Πέτσας μάλιστα τόνισε εμφατικά ότι:

«Η πρόθεση μας είναι να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα από κοινού. Επαναλαμβάνω είμαστε σύμμαχοι και από κοινού θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία έχουμε, έστω και αυτές τις δύσκολες εβδομάδες μέχρι να ξεπεράσουμε οριστικά αυτήν την κρίση».

Η αντιπαράθεση

Η απόφαση για την αναστολή του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, άνοιξε ακόμη ένα κύκλο ομόκεντρης -με την πανδημία- αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση αχρήστων».

Η κα Πελώνη επιστρέφοντας, όπως τόνισε, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τους χαρακτηρισμούς, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν διαφωνεί με το να τηρηθεί η απόφαση των λοιμωξιολόγων.

Τη «σκυτάλη» πήρε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος χρησιμοποιώντας δηκτικό τόνο είπε:

«Αν πράγματι, λοιπόν, ακούνε τους λοιμωξιολόγους και δεν τους αντιμετωπίζουν σαν βαστάζους των προειλημμένων πολιτικών τους αποφάσεων, ας δώσουν τα πρακτικά της επιτροπής στη δημοσιότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει και ζητάει να αγνοήσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών ανταπάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο.