ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Σκέρτσος: «Αστείο» να ζητούν αμοιβή οι φαρμακοποιοί για το self-test

Κορωνοϊός - Σκέρτσος: «Αστείο» να ζητούν αμοιβή οι φαρμακοποιοί για το self-test
INTIME NEWS/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα, να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία τα οποία δίνει η Πολιτεία, κι από εκεί και πέρα με αίσθημα ευθύνης όλοι να προχωρήσουμε σε ελεγχόμενα ανοίγματα, πάντα με τη συνδρομή των ειδικών». Το μήνυμα αυτό έστειλε, μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας του ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ξεδιπλώνοντας παράλληλα τη νέα κυβερνητική στρατηγική για την αντιμετώπιση του σφοδρού τρίτου κύματος της πανδημίας.

«Θα ζούμε με τα πολλά κρούσματα, όσο όμως προχωράει ο εμβολιασμός, θωρακίζεται ο ευάλωτος ηλικιωμένος πληθυσμός, προφανώς μπορεί να κυκλοφορεί ο ιός ανάμεσά μας, να κολλάνε οι νεότεροι, δεν θα είναι τόσο επικίνδυνος, δεν θα φορτώνει το σύστημα υγείας».

Στην ίδια συνέντευξη, εξήγησε το «γιατί» της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, ενώ χαρακτήρισε «αστείο» να ζητούν αμοιβή οι φαρμακοποιοί για το δωρεάν τεστ. Αν, ωστόσο, ο πολίτης ζητά βοήθεια από το φαρμακοποιό του, θα υπάρχει πρόβλεψη για ένα προκαθορισμένο συμβολικό αντίτιμο, διευκρίνισε.

Ξεκινώντας από το «γιατί» της επιστράτευσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, επιχειρηματολόγησε πως «βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος, αντιμετωπίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως ενιαίο, δηλαδή τον δημόσιο τομέα, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τον ιδιωτικό τομέα, αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που παρέχουν και οι τρεις πυλώνες του συστήματος υγείας.

«Αυτή τη στιγμή, ειδικά σε αυτή τη φάση και στα νοσοκομεία της Αττικής», συνέχισε, «έχει κριθεί ότι είναι αναγκαία η συνδρομή συγκεκριμένων ειδικοτήτων των ιδιωτών γιατρών, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Στη συζήτηση που έγινε με τους εκπροσώπους των γιατρών δεν καταλήξαμε στον απαιτούμενο αριθμό και έχουμε προχωρήσει πλέον στην επιστράτευση 206 γιατρών που είναι αναγκαίοι για να συνδράμουν με τις δικές τους δυνάμεις την προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοί τους στο δημόσιο σύστημα υγείας», εξήγησε επίσης.

Και εκφράζοντας τη διαφωνία του με την άποψη που θέλει την κυβέρνηση να δρα στο «και πέντε», επέμεινε πως «χρειάζεται ενίσχυση των υγειονομικών που έχουν επωμισθεί εδώ και ένα χρόνο μια πολύ βαριά υπόθεση στις πλάτες τους. Σε αυτήν την κρίσιμη ώρα χρειάζεται να βάλουν δυνάμεις και οι ιδιώτες γιατροί». Ενώ αναφορικά, ειδικότερα, με το ποιος καθορίζει τις ανάγκες για επιπλέον γιατρούς, είπε πως τα στοιχεία έρχονται από την 1η και την 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Στην περίπτωση πάντως που δεν παρουσιαστούν κάποιοι από τους 206 γιατρούς «θα προχωρήσουμε με τους επόμενους», ανέφερε ο Α. Σκέρτσος επισημαίνοντας πως στην Αττική υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 ιδιώτες γιατροί στις συγκεκριμένες ειδικότητες.

«Συνεπώς όσοι δεν είναι πρόθυμοι, θα πηγαίνουμε στους επόμενους θα εξαντλήσουμε τη "δεξαμενή" των άνω των 2.000 γιατρών».

Κρίσιμη η συμμετοχή των φαρμακοποιών στα self-test

Στο άλλο θέμα της επικαιρότητας, τα self tests, δήλωσε πως έχει γίνει συζήτηση από την προηγούμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, γίνονται εντατικές συζητήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο, και την περασμένη εβδομάδα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Νομίζω ότι έχουν καταλάβει ποια είναι η δική τους συμμετοχή και γιατί είναι κρίσιμη. Τα φαρμακεία της γειτονιάς είναι το προφανές σημείο στο οποίο πρέπει να προσφεύγει ο πολίτης για να προμηθευτεί τα δωρεάν ατομικά τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού και πιστεύω ότι θα συνεργαστούν χωρίς κόστος για τον πολίτη. Είναι, άλλωστε, υποχρέωσή τους στο πλαίσιο του κοινωνικού λειτουργήματος που επιτελούν» ανέφερε.

Στο αίτημα των φαρμακοποιών για αμοιβή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αντέτεινε, «επί των δωρεάν τεστ που θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων δεν θα υπάρχει αμοιβή προφανώς. Κάνουν απλώς τη διάθεση ενός δωρεάν προϊόντος, που έρχεται από τις φαρμακαποθήκες κατευθείαν στο κατάστημα. Δεν μπορεί να υπάρχει αμοιβή για αυτό, είναι αστείο να το ζητάνε οι φαρμακοποιοί».

Αλλά, «εφόσον ο πολίτης επιθυμεί υποβοήθηση ή εκπαίδευση στο πώς να πραγματοποιεί το τεστ - μπορεί κάλλιστα να το κάνει στο σπίτι του με τις οδηγίες που θα λαμβάνει - αν παρόλα αυτά θα θέλει τη βοήθεια του φαρμακοποιού εκεί θα υπάρχει ένα προκαθορισμένο συμβολικό αντίτιμο».

Παράλληλα, «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που πραγματοποιεί μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας πολλές χιλιάδες τεστ καθημερινά. Ξεκινήσαμε πέρυσι από 800 τεστ την ημέρα, πραγματοποιούμε πάνω από 60.000 πλέον. Αυτό όμως πλέον δεν είναι επαρκές. Εδώ και ένα χρόνο έχουμε περιοριστικά μέτρα, πρέπει η οικονομία, η κοινωνία, η εκπαίδευση, η δικαιοσύνη να αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Άρα, χρειάζεται μια άλλη κλίμακα στη διενέργεια των τεστ που θα εντοπίζουν όσους είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού», υπογράμμισε ο Α. Σκέρτσος ξεδιπλώνοντας τη νέα στρατηγική.

Με τη διευκρίνιση, βέβαια, ότι «τα ατομικά τεστ δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε με το εμβόλιο. Ακόμη κι αν κάνω ένα τεστ που είναι αρνητικό, δεν σημαίνει ότι μπορώ να κάνω κοινωνικές επαφές χωρίς μέτρα προστασίας».

Ταυτόχρονα, τα θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να δηλώνονται, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, αλλά για παράδειγμα η γνωστοποίηση του αποτελέσματος μπορεί συνδέεται με την ανάγκη ένας εργαζόμενος να πάρει άδεια εφόσον έχει διαγνωσθεί θετικός, παρατήρησε και προχώρησε στην ανακοίνωση, ότι ο πολίτης που έχει θετικό τεστ θα το καταθέτει σε μια πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή. Εν συνεχεία θα οδηγείται σε ένα επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσιες δομές όπου σήμερα πραγματοποιούνται τεστ. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί τότε θα ακολουθούνται όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπει ο ΕΟΔΥ για τα θετικά κρούσματα. Με τον υφυπουργό να διευκρινίζει ότι μιλά για τους ασυμπτωματικούς, σε διαφορετική περίπτωση ο πιθανός φορέας θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό του.

«Είναι μια νέα πολιτική και είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που σχεδιάζει και εφαρμόζει μια τέτοια δημόσια πολιτική δωρεάν διάθεσης τεσσάρων τεστ το μήνα σε κάθε πολίτη», τόνισε ακόμη και προχωρώντας έτι περαιτέρω στη νέα στρατηγική, δήλωσε εμφατικά:

«Στο πλαίσιο του ελεγχόμενου ανοίγματος που όλοι επιδιώκουμε και θέλουμε, θα πρέπει να υπάρχει μαζική διάγνωση θετικών κρουσμάτων. Από εδώ και πέρα θα ζούμε με τα πολλά κρούσματα, όσο όμως προχωράει ο εμβολιασμός, θωρακίζεται ο ευάλωτος ηλικιωμένος πληθυσμός, προφανώς μπορεί να κυκλοφορεί ο ιός ανάμεσά μας, να κολλάνε οι νεότεροι, δεν θα είναι τόσο επικίνδυνος, δεν θα φορτώνει το σύστημα υγείας. Πρέπει ωστόσο αυτοί οι οποίοι νοσούν, να το γνωρίζουν και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα».

Εν αναμονή των εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Ερωτηθείς για το τι θα ανοίξει σε μία εβδομάδα, ζήτησε πίστωση χρόνου, καθώς «θα πρέπει να δούμε πώς πηγαίνει η πορεία των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα, βλέπουμε κάποια σημάδια σταθεροποίησης, είμαστε ωστόσο συγκρατημένοι. Θέλουμε να δούμε την Τρίτη και την Τετάρτη που είναι οι πιο ενδεικτικές ημέρες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και 14 ημέρες πριν, κι από εκεί και πέρα που συνεδριάζει η Επιτροπή θα δούμε τα επόμενα βήματα».

Στο ερώτημα αν προηγείται το λιανεμπόριο ή η εκπαίδευση, απάντησε:

«Όλα είναι στην κορυφή της πυραμίδας, έχουμε μείνει κλειστοί για πολύ καιρό. Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα, να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία τα οποία δίνει η Πολιτεία, κι από εκεί και πέρα με αίσθημα ευθύνης όλοι να προχωρήσουμε σε ελεγχόμενα ανοίγματα, πάντα με τη συνδρομή των ειδικών».

Και στο πρόσθετο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξουν ταυτόχρονα, λιανεμπόριο και σχολεία, παρέπεμψε στις αποφάσεις της Παρασκευής.

«Έχουμε αυστηρότερο lockdown από τον περασμένο Μάρτιο, αυτό που έχει επιδράσει καθοριστικά είναι οι μεταλλάξεις - έχουμε τη βρετανική μετάλλαξη που είναι ως και 90% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη μορφή του ιού -, έχουμε αυξημένη κινητικότητα κατά 20% σε σχέση με την άνοιξη, έχουμε αυξημένη κόπωση, έχουμε πολλές συναθροίσεις που γίνονται δημόσια και ιδιωτικά -και αυτό προφανώς συμβάλει στα αποτελέσματα που έχουμε ως προς τα κρούσματα. Τα μέτρα λειτουργούν, δεν πρέπει να τα αμφισβητούμε, πρέπει να τα υποστηρίζουμε συνεχώς. Πρέπει ο καθένας να λειτουργεί με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης για να μπορέσουμε να λειτουργήσει και η οικονομία στο χρόνο της», επεσήμανε κλείνοντας ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.