ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Οπισθοδρόμηση η απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση για τη βία κατά των γυναικών

ΥΠΕΞ: Οπισθοδρόμηση η απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση για τη βία κατά των γυναικών
ΙΝΤΙΜΕ

Για οπισθοδρόμηση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κίνηση που προκαλεί ιδιαίτερη απογοήτευση κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τη συνθήκη-ορόσημο του 2011 με στόχο να προστατεύσει τις γυναίκες από τη βία.

«Η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας αποτελεί μια οπισθοδρόμηση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προκαλεί ιδιαίτερη απογοήτευση» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η Ελλάδα πιστεύει ότι θα πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Στο πλαίσιο αυτό, η διαφύλαξη της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι εξαιρετικά σημαντική» προσθέτει.

Καταδίκη από ΕΕ και ΗΠΑ

Η κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν έχει καταδικαστεί εν χορώ από την Κομισιόν, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν,τονίζει ότι «η βία κατά των γυναικών δεν είναι ανεκτή», προσθέτοντας ότι «οι γυναίκες αξίζουν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία τους».

Σε έντονο τόνο, ο Ύπατος Εκπροσώπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρει την ίδια στιγμή πως η απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης «στέλνει επικίνδυνο μήνυμα σε όλο τον κόσμο».

«Η Σύμβαση στοχεύει στη διασφάλιση ουσιαστικής νομικής προστασίας σε γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ, καθώς η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχει αυξηθεί σε νέα επίπεδα παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 και των πολλών συγκρούσεων, όπου οι γυναίκες είναι βασικά θύματα» δηλώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «τώρα είναι η ώρα να δείξουμε ηγεσία και να ενισχύσουμε τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, όχι για να υποχωρήσουμε. Γι' αυτό δεν μπορούμε παρά να εκφράζουμε βαθιά απογοήτευση και δεν κατανοούμε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από αυτήν τη σύμβαση που φέρει ακόμη και το όνομα της Κωνσταντινούπολης».

«Αυτή η απόφαση κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την προστασία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην Τουρκία. Στέλνει επίσης ένα επικίνδυνο μήνυμα σε όλο τον κόσμο» υπογραμμίζει.

Στον ίδιο τόνο ήταν η αντίδραση της Γερμανίας, διά στόματος της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία τόνισε πως η απόφαση Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στέλνει «το λάθος μήνυμα στην Ευρώπη και στις γυναίκες της χώρας».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν παρουσίασε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ένα σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο ασχολείται και με την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών. Η καταγγελία μιας σημαντικής σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης γι' αυτό το θέμα θέτει το ερώτημα, πόσο σοβαρά εννοεί η Τουρκία τους στόχους που εξαγγέλθηκαν στο σχέδιο δράσης. Είναι σαφές. Ούτε πολιτιστικές, θρησκευτικές ή άλλου είδους εθνικές παραδόσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα προκειμένου να αγνοηθεί η βία κατά των γυναικών», αναφέρει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωσή της.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη του» για την απόφαση της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια νέα οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η απόφαση θα επηρεάσει πρωτίστως τις γυναίκες της Τουρκίας, στις οποίες η Γαλλία εκφράζει την αλληλεγγύη της» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζει «βαθιά απογοητευτική» την αποχώρηση της Τουρκίας από τη διεθνή Σύμβαση, δηλώνοντας πως είναι ένα βήμα πίσω στις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.

«Οι χώρες θα πρέπει να εργαστούν για την ενίσχυση και την επανεξέταση των δεσμεύσεών τους για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, χωρίς την απόρριψη διεθνών συνθηκών που σχεδιάστηκαν για την προστασία των γυναικών και την απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τις παραβιάζουν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τζο Μπάιντεν.