ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμβιβαστική λύση για Μουζάλα ψάχνει το Μαξίμου

Συμβιβαστική λύση για Μουζάλα ψάχνει το Μαξίμου
Eurokinissi

Ανοιχτή πληγή παραμένει το ζήτημα Μουζάλα, έγραφε το CNN Greece αμέσως μετά το τέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ την περασμένη Πέμπτη και μάλλον επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις.

Οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος μπορεί να έριξαν τους τόνους της αντιπαράθεσης, όμως επιμένουν ότι ο Γιάννης Μουζάλας δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του υπουργού Μετανάστευσης.

Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Real News υπογραμμίζει ότι ο Γιάννης Μουζάλας «θα αποκεφαλιστεί». Επισημαίνει δε ότι «αν δεν παραιτηθεί μόνος του θα το ρυθμίσουμε μαζί με τον πρωθυπουργό», εκφράζοντας για άλλη μια φορά τη δυσαρέσκειά του για το ότι αποκάλεσε την ΠΓΔΜ, ως «Μακεδονία».

Επιπλέον, ο κ. Καμμένος επιμένει ότι ο κ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ. Σε ερώτηση για το εάν προτίθεται να καταθέσει εναντίον του πρόταση μομφής επισημαίνει: «Εγώ έχω εννέα βουλευτές, όχι πενήντα για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά υπουργού. Αν όμως κατατεθεί πρόταση μομφής από άλλο κόμμα εγώ θα την ψηφίσω. Θα ψηφίσω κατά του κ. Μουζάλα», δηλώνει καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τη ΝΔ να καταθέσει σχετικό αίτημα.

Το ζήτημα Μουζάλα αναμένεται να λυθεί οριστικά εντός της εβδομάδας και σίγουρα μετά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που θα γίνει στη Βουλή την Τρίτη, για τα θέματα της διαπλοκής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η χρυσή τομή αναμένεται να βρεθεί καθώς ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να μεταφέρει τον κ. Μουζάλα από το υπουργείο Μετανάστευσης σε επιτελική θέση δίπλα στον πρωθυπουργό. Η σκέψη είναι το Συντονιστικό Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης να μετεξελιχθεί σε Γραμματεία την οποία να αναλάβει ο Γιάννης Μουζάλας.

Η αλήθεια είναι ότι αν και η ένταση στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων «χτύπησαν κόκκινο» στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι δεν θα βρεθεί, τελικώς, λύση.

Τι ζητάει ο Καμμένος

Στη σύσκεψη υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών, που προηγήθηκε της συνάντησης Τσίπρα – Καμμένου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη σκέψη της αλλαγής κυβερνητικού εταίρου και διερεύνησης των πιθανοτήτων διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με νέους πολιτικούς εταίρους. Αν και πολλά από τα κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν στη σύσκεψη εξέφρασαν την άποψη ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να στηρίξει τον κ. Μουζάλα η πλειοψηφία των παρευρισκομένων υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος εκτόνωσης της κρίσης καθώς δεν υπάρχει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δυνατότητα αλλαγής της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στη συνάντηση πρωθυπουργού – υπουργού Άμυνας ο δεύτερος εξέφρασε παράπονα για την μεταχείριση των ΑΝΕΛ καθώς θεωρεί ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα δεν «παίρνουν όση αναγνώριση τους αναλογεί». Πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν τον Πάνο Καμμένο να εκφράζει τον προβληματισμό του για την περιθωριοποίησή του από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, παρά τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, ο κ. Καμμένος φαίνεται να ζήτησε από τον πρωθυπουργό αναβάθμιση της συμμετοχής των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα στον πρώτο ανασχηματισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως φέρεται να προγραμματίζει ανασχηματισμό προς το τέλος της άνοιξης και ήδη βάζει στο τραπέζι τις πρώτες σκέψεις για μεταθέσεις πρωτοκαλασάτων στελεχών σε άλλα υπουργεία. Η σκέψη του πρωθυπουργού είναι να προβεί σε "φρεσκάρισμα" της κυβέρνησης αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, εκτός βέβαια κι αν οι πολιτικές εξελίξεις των προλάβουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ