Επικοινωνία Δένδια με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ - Η πρόταση Στόλτενμπεργκ και η απάντηση της Αθήνας
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παρουσία και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενόψει της επικείμενης Συνόδου υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συζητήθηκε μεταξύ άλλων, και η επίτευξη συμφωνίας για την εγκαθίδρυση εικοσιτετράωρης γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των Διακλαδικών Κέντρων Επιχειρήσεων των υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διερωτήθηκε κατά πόσο θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει μια σύντομη συνάντηση μεταξύ του ιδίου και των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, στο περιθώριο της υπουργικής Συνάντησης στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ότι έχει προγραμματισθεί καταρχήν, εφόσον υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Υπό το φως της εξέλιξης αυτής, επεσήμανε ότι για πρακτικούς και συμβολικούς λόγους θα ήταν ευκταίο να πραγματοποιηθεί πρώτα η διμερής συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών.
Πρόσθεσε δε, ότι μετά τη συνάντηση αυτή και ανάλογα με την έκβασή της θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των δύο υπουργών και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί στο μέλλον.
Καταρχήν συμφωνία
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει πει «ναι» υπό αίρεση στην πρόκληση της τουρκικής πλευράς για συνάντηση των Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου.
Ειδικότερα, ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ Πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, ότι ο Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου, να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.
Η αιρεσιμότητα της ελληνικής πλευράς σχετίζεται με την στάση της Τουρκίας το προσεχές διάστημα, δηλαδή το εάν η Άγκυρα θα μείνει μακριά από προκλητικές κινήσεις.