ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριθαρίδης στο CNN Greece: Η κυβέρνηση παρανομεί και ρισκάρει τον πρώτο θάνατο απεργού πείνας

Κριθαρίδης στο CNN Greece: Η κυβέρνηση παρανομεί και ρισκάρει τον πρώτο θάνατο απεργού πείνας

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece o Μιχάλης Κριθαρίδης ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25 υποστήριξε ότι: «Η κυβέρνηση επιλέγει να παρανομήσει, ρισκάροντας την ύπαρξη του πρώτου νεκρού απεργού πείνας και δίψας πλέον, στην Ευρώπη, από την εποχή ακόμα της Θάτσερ».

Για την πανδημία, ο κ. Κρθαρίδης εκτίμησε ότι ο κυβερνητικός απολογισμός είναι τραγικός, τονίζοντας ότι: «Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την έλευση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και τη χώρα μας, η κατάσταση δυστυχώς παραμένει δραματική, τη στιγμή που ήδη χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους.» Για την οικονομική κρίση υπογράμμισε ότι: «Αν δεν υπάρξουν κουρέματα στις συσσωρευμένες αυτές οφειλές, δεν θα υπάρξει πραγματική έξοδος από την οικονομική πανδημία».

Τέλος, επισήμανε ότι:

«Για μας είναι απαραίτητη η ρήξη με την τρόικα και το καθεστώς αυτό που βυθίζει τη χώρα μας και τους πολίτες της σε καθεστώς λιτότητας, μνημονίων, αναξιοπρέπειας, φτωχοποίησης και σε τελική ανάλυση και παραλογισμού.»

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μιχάλη Κριθαρίδη στο CNN Greece:

-Η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για τη μεταφορά του στον Κορυδαλλό. Πώς κρίνετε τη στάση της; Τι απαντάτε στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η ικανοποίηση του αιτήματός του θα συνιστούσε προνομιακή μεταχείριση;

-Η στάση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη, παράνομη και αντιδημοκρατική. Πρόκειται για μία κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου, αλλά και της ουσίας, της έννοιας και του σκληρού πυρήνα του σωφρονιστικού νόμου.

Η κυβέρνηση επιλέγει να παρανομήσει, ρισκάροντας την ύπαρξη του πρώτου νεκρού απεργού πείνας και δίψας πλέον, στην Ευρώπη, από την εποχή ακόμα της Θάτσερ. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν δικαιολογείται και τα δήθεν επιχειρήματα της Κυβέρνησης είναι έωλα και σαθρά. Ποια ακριβώς προνομιακή μεταχείριση ζητάει ο Δημήτρης Κουφοντίνας; Την εφαρμογή του δικού τους φωτογραφικού νόμου; Το να πάψει η Κυβέρνηση να τον εξαιρεί πάλι φωτογραφικά από τον ίδιο τον δικό της φωτογραφικό νόμο; Είναι τελείως παράλογο όλο αυτό που βλέπουμε και εξαιρετικά απάνθρωπο. Παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τα "επιχειρήματα" των πληρωμένων τρολ του, τη στιγμή που σύσσωμος ο νομικός και όχι μόνο κόσμος, εντός και εκτός Ελλάδας καταδεικνύουν τον Ερντογανισμό του.

Ο αυταρχισμός

-Κατηγορείτε την κυβέρνηση για αυταρχισμό. Ωστόσο, ο Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατη ανάρτησή του έγραψε ότι όλα αυτά που κάνει η κυβέρνηση τα είχε θέσει προεκλογικά υπόψη των πολιτών και αυτοί τα ενέκριναν; Εσείς τις πιστεύετε, θέλει η κοινωνική πλειονότητα ένα πιο σκληρό κράτος;

-Δεν νομίζω πως η Κυβέρνηση εξελέγη με ένα πρόγραμμα στο οποίο θα έβαζε χωροφύλακες εντός των πανεπιστημίων, όπου τα ΜΑΤ θα ξυλοφόρτωναν καθημερινά φοιτητές και δημοσιογράφους, όπου θα οδηγούσε στο θάνατο έναν κρατούμενο απεργό πείνας, όπου θα έβαζε σε αναστολή τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

Πράγματι υπάρχει ένα μέρος της κοινωνίας που είναι πολύ συντηρητικό, στη συντηρητικοποίηση του οποίου συνέβαλε δυστυχώς τα μέγιστα η "διάψευση" από τη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι πολίτες έχουν φτάσει στο σημείο να επιχαίρουν για την επιβολή ενός αστυνομικού κράτους και την διολίσθηση στην αντιδημοκρατική εκτροπή της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Η κοινωνική πλειονότητα λοιπόν η οποία ούτως ή άλλως δεν εκφράζεται και πλήρως στις εκλογές, λόγω της ευρύτερης αποπολιτικοποίησης και της μεγάλης αποχής μετά την ανατροπή του δημοψηφίσματος του 2015, ούτε εκφράζεται στο καθημερινό αφήγημα των συστημικών μέσων της Κυβέρνησης, δεν είναι αυτή που ισχυρίζεται ο κ. Γεωργιάδης.

Η διαχείριση της πανδημίας

-Ένας χρόνος πανδημία. Ποιος είναι ο απολογισμός του ΜέΡΑ25; Τι πήγε καλά, τι άσχημα, τι πρέπει να γίνει τώρα;

-Ο απολογισμός δυστυχώς είναι τραγικός. Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την έλευση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και τη χώρα μας, η κατάσταση δυστυχώς παραμένει δραματική, τη στιγμή που ήδη χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους.

Από την άλλη η κυβέρνηση ακόμα και τώρα δεν έχει ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν έχει γίνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη γιατρού ή νοσηλευτή, δεν δημιουργήθηκαν πραγματικά αρκετές ΜΕΘ (κάτι που βλέπουμε κι αυτές τις μέρες με τα κρούσματα στην Αττική), δεν δημιουργήθηκε το δίκτυο μαζικών τεστ το οποίο τώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τώρα και ως δίκτυο κέντρων εμβολιασμού και έπειτα να μείνει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, δεν αυξήθηκαν τα δρομολόγια στα Μέσα Μεταφοράς, δεν αυξήθηκαν οι τάξεις στα σχολεία, δεν ελήφθησαν πραγματικά μέτρα για τους χώρους εργασίας, για τις προσφυγικές δομές, τα σωφρονιστικά καταστήματα κ.ο.κ.

Κοινώς ένα χρόνο μετά και παρά τους αντίθετους κυβερνητικούς ισχυρισμούς δεν έγινε σχεδόν τίποτα, κι όλα αυτά κιόλας τη στιγμή που η Κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας και επανασχεδιάζει ένα άνοιγμα στον τουρισμό σαν το περυσινό με όλα τα γνωστά συνεπακόλουθα.

Ακόμα και στο μέτωπο του εμβολιασμού η κατάσταση είναι τραγική με ευθύνες τόσο της Κυβέρνησης όσο όμως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία βέβαια ούτε η ελληνική Κυβέρνηση, ούτε ευρύτερα το μνημονιακό τόξο τολμάει να ασκήσει την στοιχειώδη κριτική.

Το μόνο πήγε καλά ήταν η αυταπάρνηση των γιατρών και των νοσηλευτών τους οποίους η κυβέρνηση είτε καταστέλλει πλέον, είτε διώκει. Γι' αυτό και τώρα όπως και τότε πρέπει ενισχυθεί πραγματικά το ΕΣΥ, να γίνονται τα μαζικά τεστ και η ιχνηλάτηση, να ληφθούν μέτρα για ΜΜΜ, σχολεία και χώρους εργασίας και παράλληλα η Κυβέρνηση να σχεδιάσει όχι ανόητα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά το ενδεχόμενο να λάβει εμβόλια και πέραν του ευρωπαϊκού πλαισίου, όχι επειδή αυτό δεν ήταν καλό σαν ιδέα, αλλά επειδή στην πράξη κυριάρχησε και πάλι η διαπλοκή των Βρυξελλών.

Η οικονομική κρίση

-Σε ό,τι αφορά την οικονομική διάσταση της πανδημίας, τι προτείνει το ΜέΡΑ25;

Το φιάσκο της κυβέρνησης δεν περιορίζεται δυστυχώς μόνο στο χώρο της δημόσιας υγείας, αλλά και στο οικονομικό πεδίο. Η κυβέρνηση εξ αρχής αποφάσισε να μην ενισχύσει την πραγματική οικονομία και απλώς να αναλωθεί σε αναβολές και αναστολές φόρων και εισφορών.

Αν δεν υπάρξουν κουρέματα στις συσσωρευμένες αυτές οφειλές, δεν θα υπάρξει πραγματική έξοδος από την οικονομική πανδημία.

Πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί στα κουρέματα αυτά ως μια επένδυση στα ίδια τα δημόσια έσοδα του, καθώς αν δεν γίνουν αυτά, οι επιχειρήσεις θα κλείσουν με αποτέλεσμα όχι απλώς να μην εισπράξει τα χρωστούμενα, αλλά να μην έχει λαμβάνειν και μελλοντικά έσοδα, τη στιγμή που μια νέα στρατιά ανέργων θα δημιουργείται. Παράλληλα πρέπει να γίνει και αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το οποίο όχι απλώς δεν είναι βιώσιμο, αλλά συνιστά και τη θηλιά που θα μας οδηγήσει μαθητικά -ειδικά κιόλας και με το πέρας της πανδημίας- σε μια νέα δεκαετία σκοτοδίνης και το 5ο μνημόνιο.

Η θέση στην ευρωζώνη

-Πόσο όμως είναι εφικτές αυτές οι προτάσεις στο πλαίσιο της ευρωζώνης;

-Οι προτάσεις αυτές είναι απόλυτα εφικτές στο πλαίσιο της ευρωζώνης, μπορεί να μην φαντάζουν εφικτές στο πλαίσιο της τροικανικής επιτήρησης των μνημονίων, αυτό όμως είναι κάτι από το οποίο παλεύουμε να απεμπλακούμε.

Για μας είναι απαραίτητη η ρήξη με την τρόικα και το καθεστώς αυτό που βυθίζει τη χώρα μας και τους πολίτες της σε καθεστώς λιτότητας, μνημονίων, αναξιοπρέπειας, φτωχοποίησης και σε τελική ανάλυση και παραλογισμού. Καθεστώς που είναι απόλυτα καταστροφικό και είναι αυτό ουσιαστικά που κινείται εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου, του δημοκρατικού πλαισίου και του πλαισίου της ευρωζώνης.

Ως εκ τούτου δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε καν τα αυτονόητα για την επιβίωση του λαού μας και την πραγματική ανάκαμψη της εθνική οικονομίας με την τρόικα, κι ας κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, εμείς οφείλουμε να πράξουμε αυτό που πρέπει για τους πολίτες που χειμάζονται εδώ και έντεκα χρόνια και δεν βλέπουν άσπρη μέρα.

Το κόμμα

-Μιλάτε για κινήματα και συλλογικότητες. Εντούτοις, το ΜέΡΑ25 συχνά αποκαλείται «κόμμα Βαρουφάκη». Πόσο συλλογικό είναι τελικά το κόμμα σας;

-Το ΜέΡΑ25 είναι ένα πραγματικό συλλογικό και δημοκρατικό μέτωπο προοδευτικών πολιτών. Έχει όργανα και αμεσοδημοκρατική δομή, βασίζεται στο DiEM25 το πανευρωπαϊκό μας κίνημα που άλλωστε το "γέννησε", το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτό το σκοπό κιόλας, για να εκδημοκρατίσει την Ευρώπη κι ως εκ τούτου λειτουργεί και το ίδιο καθολικά, μαζικά, με διαφάνεια, λογοδοσία και δημοκρατία. Είναι λογικό μια προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας όπως ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συνιδρυτής του DiEM25 και της Προοδευτικής Διεθνούς, να εκλαμβάνεται ως πρωτοπόρος αυτού του εγχειρήματος. Προφανώς αυτό το εγχείρημα παράλληλα σφραγίζεται και θεωρητικά (με το συγγραφικό και όχι μόνο έργο) και πολιτικά και με την πορεία του Γιάνη Βαρουφάκη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι συλλογικό, αντιθέτως κιόλας ο ίδιος ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 σέβεται απολύτως και επιθυμεί προσωπικά συλλογικές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.