ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Λιγνάδη: Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης, λέει η κυβέρνηση - Ποιες παρεμβάσεις έρχονται

Υπόθεση Λιγνάδη: Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης, λέει η κυβέρνηση - Ποιες παρεμβάσεις έρχονται
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Όλα στο φως» και είναι η «ώρα της Δικαιοσύνης» είναι το διπλό μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση με φόντο τις εξελίξεις στην υπόθεση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και συνολικά τις καταγγελίες για φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης και βίας που λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το πέπλο της σιωπής διαλύθηκε χάρη στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τις πρωτοβουλίες που η ίδια ανέλαβε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

«Τα στόματα ανοίγουν επειδή έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον και η κυβέρνηση είχε μεγάλη συμβολή σε αυτό» αναφέρεται χαρακτηριστικά από κυβερνητικές πηγές.

Υπό αυτά τα δεδομένα και με διακηρυγμένη την βούληση να αποκατασταθεί κάθε πτυχή που συμβάλλει στην εκδήλωση και υποτροπή παρόμοιων φαινομένων, η κυβέρνηση καθιστά ταυτόχρονα σαφές ότι δεν θα αφήσει να επισκιαστεί αυτή η ρότα προς την αλλαγή από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις.

«Το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς νομικό και σε κάθε περίπτωση δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση. Χρειάζεται η μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να αντιμετωπιστεί», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντηση της Παρασκευής με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την εμβέλεια αλλά και τους παραλήπτες του, διεύρυνε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον υπουργό Επικρατείας να τονίζει: «Αυτό που δεν ανέχεται κατά την άποψή μου η ελληνική κοινωνία, είναι αυτόν τον ανοίκειο πολιτικό καιροσκοπισμό εκ μέρους της αντιπολίτευσης». Ο εξ’απορρήτων του πρωθυπουργού υπενθύμισε ότι: «Αυτό το απόστημα για πρώτη φορά φαίνεται να σπάει -και δεν αφορά μόνο τον καλλιτεχνικό χώρο, αφορά όλους τους χώρους που υπάρχει σχέση εξουσίασης, όλους τους εργασιακούς, αθλητικούς χώρους».

Συμπλήρωσε δε, σε άκρως επικριτικό ύφος: «Αυτό, αντί να αποτελεί ένα ζήτημα, το οποίο ομόθυμα να διαχειριστούμε έτσι ώστε να βρούμε τη διέξοδο από αυτό μέσω πολλών δράσεων, δράσεων παιδείας, ρυθμιστικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία... Αντί να τα δούμε από κοινού, γίνεται, κατά τη γνώμη μου, μια πάρα πολύ άκαιρη και άσκοπη κομματικοποίηση του φαινομένου, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».

Οι παρεμβάσεις που επίκεινται

Κυβερνητικές πηγές πάντως υπενθύμιζαν ότι κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ήδη δρομολογούνται παρεμβάσεις. Η υλοποίηση τους αναμένεται σε ένα μικτό χρονοδιάγραμμα, άμεσο και μακροπρόθεσμο.

Για τον χώρο του πολιτισμού ήδη προετοιμάζεται διά του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη ένας κώδικας δεοντολογίας.

Εκτός από την «εξατομίκευση», ανά φορέα, οι οργανισμοί που εποπτεύονται από το υπουργείο, θα πρέπει να δημιουργήσουν και έναν μηχανισμό εφαρμογής του.

Σημειώνεται ότι κατά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που έγινε λίγο αφότου συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για το αδίκημα του βιασμού.

Ακόμη εντατικοποιείται η επεξεργασία αλλαγών που αφορούν στην παραγραφή των αδικημάτων, με την έναρξη της για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων να ξεκινά από τα 18 έτη, την επέκταση της 20ετίας της παραγραφής από τα κακουργήματα και στα πλημμελήματα και συνολικά αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων.

«Θα γίνει συστηματική προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά που τυχόν υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο», όπως δηλώνουν στο CNN Greece κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα: «Σημασία έχει να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον σε όλους τους χώρους, όχι μόνο στο θέατρο. Είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία».

Ταυτόχρονα έχει προαναγγελθεί από τον υπουργό Εργασίας, η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία με την οδηγία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που θα καθιστά την σεξουαλική παρενόχληση, αυτοτελές ποινικό αδίκημα, με αυξημένη φυσικά ποινή.

Ως ενδεικτικής της ισχυρής κυβερνητικής δέσμευσης και βούλησης,αναφέρεται το γεγονός ότι η εποπτεία , των κυοφορούμενων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο, έχει αναληφθεί από τον εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Βαρύ κλίμα για Μενδώνη

Το κλίμα πάντως είναι ιδιαιτέρως βαρύ για την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που συγκεντρώνει τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο αυτήν την στιγμή δεν προοιωνίζεται η παραμικρή μεταβολή για τη θέση της στην κυβέρνηση.

Με αφορμή την επίθεση του Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε: «Η κυρία Μενδώνη διόρισε έναν άνθρωπο, ο οποίος κατά το χρόνο του διορισμού του δεν είχε εντάσεις σε ό,τι αφορούσε την επιλογή, κανείς δεν αντέτεινε το ο,τιδήποτε. Όταν προέκυψαν ανώνυμα δημοσιεύματα χωρίς καταγγελία, η κυρία Μενδώνη παρέμεινε στη βασική της θέση ότι θα πρέπει να δούμε τις καταγγελίες. Όταν υπήρξε παραίτηση, αυτή έγινε αμέσως αποδεκτή. Και τη στιγμή αυτή συγκροτημένα -κράτος δικαίου είμαστε- θα πρέπει να περιμένουμε τι θα αποφανθεί η δικαιοσύνη».