Καλαφάτης για τα έργα της Θεσσαλονίκης: Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω
Ανανεώθηκε:
«Το νερό, όμως, μπήκε στ’ αυλάκι. Και δεν γυρίζει πίσω. Και η ύφεση που ακόμη μας καθηλώνει, μέσα στο χρόνο τελειώνει κι αυτή» είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης, για την δωδεκάδα των έργων υποδομής που ήδη τρέχουν στη Θεσσαλονίκη.
Μιλώντας στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης ο κ. Καλαφάτης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: «Ένα είναι πλέον περισσότερο από βέβαιο: Μαζί με το τέλος της πανδημίας θα έρθει και η αρχή μιας νέας εποχής ανάκαμψης, ανάτασης και δημιουργίας».
Πρόσθεσε μάλιστα: «Η κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας. Η θέση και η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -που θέλω να σας μεταφέρω- είναι ξεκάθαρη: Έχουμε να κάνουμε πολλά για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για τη Μακεδονία και τη Θράκη: «Η Κυβέρνηση στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους και ταυτόχρονα στρώνει το έδαφος που απαιτούν οι καιροί. Έτσι ώστε όλοι μαζί να κάνουμε αύριο το άλμα που θέλουμε και μπορούμε».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης, σύμμαχος στην πορεία αυτή θα είναι: «η εμπιστοσύνη που ανέκτησε η οικονομία μας, γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο» και συμπλήρωσε εμφατικά: «Θα είναι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν κι αυτές που προωθούνται στρώνοντας το έδαφος για την επόμενη μέρα».
Ο κ. Καλαφάτης τόνισε και τη δραστική, όπως την χαρακτήρισε, συμβολή της εισόδου νέων επενδυτών που ήδη ξεκίνησε: «Θα βοηθήσουν οι μειώσεις φόρων που έγιναν, αλλά και οι νέες ελαφρύνσεις, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών.
Επιπλέον όπως ανέφερε, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης οι οποίοι -μέσα στο 2021- θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. Ευρώ, καθώς επίσης τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που τρέχουν, όπως είπε με ταχύτητα. Επιπλέον θα πλαισιωθούν με τα σημαντικά εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας.
Τα 12 αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και ο αναπτυξιακός αντίκτυπος τους σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη είναι:
- Η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, που θα μας δώσει ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο και χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης.
- Η αναβάθμιση του λιμανιού και τη σύνδεση του με την Εγνατία και την ΠΑΘΕ που θα κάνουν την πόλη μας κεντρικό μεταφορικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
- Η ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, που θα αποτελέσει το νέο Brand name της πόλης.
- Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess Intec, που θα προσελκύσει επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
- Η μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής, με τη δημιουργία των Μουσείων Εθνικής Αντίστασης, Προσφυγικού Ελληνισμού και εκθεμάτων του Μετρό, που θα αναβαθμίσουν τη δυτική Θεσσαλονίκη.
- Η αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού με την κατασκευή εναέριου αυτοκινητόδρομου, που θα αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας.
- Η ανάπλαση των εγκαταστάσεων του Γηπέδου του ΠΑΟΚ που θα λειτουργήσει ως πόλος προσέλκυσης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.
- Η κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο ένα μεγαλόπνοο έργο βασισμένο σε Διεθνή Πρότυπα Λειτουργίας.
- Η Μετρό που αναμένεται να παραδοθεί πλήρως λειτουργικό και ενιαίο το 2023, με δέσμευση για επέκταση προς τη ΒΔ πλευρά της πόλης.
- Η επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου δυτικά που μπαίνει εκ νέου σε τροχιά υλοποίησης.
- Το Μουσείο Ολοκαυτώματος που θα αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε παγκόσμιο κέντρο μνήμης για τα θύματα του ναζισμού.
- Η Μαρίνα Αρετσούς που θα λειτουργήσει ως πόλος τουρισμού και αναψυχής για την ευρύτερη περιοχή.