Μηνύματα Μητσοτάκη ενόψει των διερευνητικών επαφών
Ανανεώθηκε:
Να ενισχυθεί η διπλωματική «ασπίδα» με την καθολική στήριξη της Εθνικής Αντιπροσωπείας στο νομοσχέδιο της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, επιδιώκει η κυβέρνηση εν όψει των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.
Με την έγκρισή του παμψηφεί, η Βουλή στέλνει ένα ισχυρότατο μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας που θα ενδυναμώσει το διπλωματικό οπλοστάσιο της ελληνικής αποστολής.
Παρέμβαση Μητσοτάκη
Αναμένονται με ενδιαφέρον τα μηνύματα που θα στείλει κατά την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, πέντε εικοσιτετράωρα πριν από το ραντεβού της Κωνσταντινούπολης.
Άλλωστε με την σημερινή ψηφοφορία ολοκληρώνεται μια ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται, αλλαγή καθώς πρόκειται για το πρώτο βήμα διεύρυνσης της ελληνικής επικράτειας από το 1947.
Θα επισημανθεί δε, για ακόμη μια φορά στο ανώτατο επίπεδο, η μείζονος σημασίας αναφορά στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του νομοσχεδίου, όπου αναφέρεται κατά λέξη:
«Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο».
Με αυτήν προδιαγράφονται τα επόμενα βήματα, με τον Νίκο Δένδια, να καθιστά για ακόμη μια φορά σαφές από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ότι στο ελληνικό σχέδιο συμπεριλαμβάνεται -και εντείνεται η προετοιμασία- για την επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα που μπορεί να παραχθούν από αυτόν τον γύρο των συνομιλίων.
Οι τουρκικές απειλές
Αυτήν την διπλωματική ώθηση θεωρείται ότι η Άγκυρα επιχειρεί να «φρενάρει», επιστρατεύοντας το γνωστό «κοκτέιλ» της επίθεσης γοητείας προς την Ευρώπη και του εκφοβισμού προς την Αθήνα.
Η γειτονική χώρα επιδιώκει, κατά την κυρίαρχη ανάλυση, να αποδυναμώσει την ελληνική θέση στο τραπέζι της Κωνσταντινούπολης.
Στα επιθετικά μηνύματα της Άγκυρας, η Αθήνα διατηρεί το ύφος που προσήκει στην διπλωματία.
Είναι ξεκάθαρος άλλωστε ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία επιχειρεί να πλαισιώσει τον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών . Δεν αναμένονται, όπως μεταφέρεται χαρακτηριστικά προς το CNN Greece, άλματα αλλά η Αθήνα έχοντας ως ατού το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν πρόκειται να πέσει στην τουρκική παγίδα επίρριψης των ευθυνών.
Ο Νίκος Δένδιας, άλλωστε φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η διεύρυνση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς, αποτελεί το πρώτο στάδιο.
Στον αντίποδα, η τουρκική διπλωματία αναζητά διά των επαφών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τα προσεχή εικοσιτετράωρα στις Βρυξέλλες, την αναζωογόνηση της θετικής ατζέντας και κατ’ επέκταση τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντίβαρου που θα υποστηρίξει τις τουρκικές θέσεις.
Σε επίπεδο ρητορικής πάντως η Άγκυρα δεν εγκαταλείπει τις εξαλλοσύνες και το ακραίο ύφος.
Σε γλώσσα κάθε άλλο παρά διπλωματική, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος επιτέθηκε με ανοίκειους χαρακτηρισμούς στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Αιτία υπήρξε η υπενθύμιση από τον Νίκο Δένδια για τη διεθνή υποχρέωση της Άγκυρας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, για προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο.
Πιστή στο δόγμα των συμβολισμών πάντως η τουρκική κυβέρνηση, φαίνεται ότι προγραμματίζει δυο εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών ακόμη μια φιέστα.
Όπως γράφεται σε τουρκικά μέσα, στις 23 Ιανουαρίου θα καθελκυστεί η εθνική φρεγάτα «Κωνσταντινούπολη», η πρώτη της «κλάσης İ» που προωθεί η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), και ναυπηγήθηκε ως συνέχεια του Προγράμματος MİLGEM (Εθνικό Πλοίο).