Σκληρά μηνύματα Δένδια εν όψει των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία
Ανανεώθηκε:
Βαρυσήμαντη πολιτική παρέμβαση έκανε σήμερα ο Νίκος Δένδιας στη συζήτηση στη Βουλή για την επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο.
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την «ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του εθνικού κοινοβουλίου» στο υπό συζήτηση νομοθέτημα. Τόνισε δε ότι:
«Είναι η πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου από το 1947. Πρόκειται για μια έκταση 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αν προσθέσει κανείς το κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν λάβει κανείς υπόψη, σας το λέω ως αίσθηση μεγέθους, ότι το σύνολο της χώρας είναι περί τα 135.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεται και το μέγεθος της έκτασης αυτής.»
Η είδηση
Στη δεύτερη παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε αρκετές ειδήσεις. Πρώτα απ’ όλα γνωστοποίησε ότι θα γίνει επέκταση των χωρικών υδάτων και στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, είπε:
«Όσον αφορά την Κρήτη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού.»
Τα χωρικά ύδατα
Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές που θα ξαναρχίσουν στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι ο καθορισμός των χωρικών υδάτων είναι εκτός ατζέντας:
«Όσον αφορά την ερμηνεία των φράσεων του πρωθυπουργού, η οποία υπονοεί ότι ο πρωθυπουργός, ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός, θα διαπραγματευόταν με την Τουρκία τα χωρικά ύδατα, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό αντίκειται στη λογική. Ουδείς πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, οποτεδήποτε, θα διαπραγματευόταν το θέμα των χωρικών υδάτων, γιατί είναι θέμα κυριαρχίας και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης.»
Προσέθεσε ότι: «Βεβαίως όμορες χώρες κατανοούν την άσκηση του δικαιώματός μας. Η Ιταλία γνώριζε. Της το είχαμε πει ότι θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Δεν σημαίνει ότι το διαπραγματευτήκαμε μαζί τους.»
Να σημειωθεί ότι όπως έχει δηλώσει ο Έλληνας διαπραγματευτής Παύλος Αποστολίδης, έχει δηλώσει ότι επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου είχαν γίνει συζητήσεις για μια κλιμακωτή επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Η τοποθέτηση του κ. Δένδια είναι σαφώς πιο κοντά στην πολιτική του Πέτρου Μολυβιάτη, υπουργού Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή.
Καμία διάσταση με Μητσοτάκη
Απαντώντας στην τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση διατυπώσεων με τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Όσον αφορά τη φερόμενη δήθεν διάσταση διατυπώσεων μεταξύ της διατύπωσης του κ. πρωθυπουργού για μη οριοθετημένες ζώνες και της διατύπωσης του υπουργείου Εξωτερικών για την υφαλοκρηπίδα, νομίζω ότι είναι δυο επάλληλα επίπεδα του ιδίου πράγματος.
Η θέση της χώρας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, διατυπώνεται από το νόμο Μανιάτη. Είναι έτσι ως προς την αποκλειστική οικονομική ζώνη, την υπερκείμενη της συγκεκριμένης υφαλοκρηπίδας, στη συγκεκριμένη περιοχή. Το γεγονός είναι πραγματικό. Δεν έχει οριοθετηθεί με συμφωνία με μια από τις όμορες χώρες και αναφέρομαι στην Τουρκία».
Επισήμανε δε ότι:
«Όσον αφορά το θέμα του Βερολίνου, το οποίο πράγματι ενυπάρχει στο δημόσιο λόγο, προφανώς αναφέρεται κανείς στην τηλεφωνική συνομιλία της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του Τούρκου προέδρου, τον κ. Καλίν. Θέλω να σας πω το εξής και να σας το πω γενικά και οριζόντια.
Η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι βεβαίως διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού. Είναι όμως διπλωμάτης. Και υπό τη διπλωματική της ιδιότητα είναι υφισταμένη του εκάστοτε υπουργού των Εξωτερικών. Και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του υπουργού των Εξωτερικών.»
Η τοποθέτηση Κατρούγκαλου
Προηγουμένως, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων:
«Αναφέρομαι στον πρωθυπουργό διότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα σε δικές του δηλώσεις ή τοποθετήσεις και δηλώσεις ή τοποθετήσεις του υπουργείου Εξωτερικών.
Για παράδειγμα το υπουργείο Εξωτερικών παγίως τοποθετήθηκε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα μιλώντας για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων «εντός της υφαλοκρηπίδας μας», ενώ ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στις τρεις αλλοδαπές εφημερίδες στις 9.9.2020 μιλούσε για έρευνες σε «μη οριοθετημένη περιοχή.»
Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμα ότι:
«Ακόμη πιο κρίσιμο ενόψει των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία: με επανειλημμένες δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ περιορίζει το αντικείμενο της συζήτησης στις «θαλάσσιες οικονομικές ζώνες», δηλαδή αποκλειστικά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Ο πρωθυπουργός επανειλημμένα αναφέρεται στις «θαλάσσιες ζώνες» συνολικά, ορισμός που περιλαμβάνει όχι μόνον ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα αλλά και τα χωρικά ύδατα, την αιγιαλίτιδα ζώνη.
Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός και όχι εσείς κ. υπουργέ. Αφενός γιατί δεν είστε εσείς που αποκλίνετε από την εθνική θέση. Αφετέρου γιατί δεν είμαι βέβαιος ότι γνωρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τι κάνει το γραφείο του πρωθυπουργού. Η συμφωνία του Βερολίνου είναι κατ εξοχήν παρόμοια περίπτωση. Ακόμη είμαστε στο σκοτάδι για το τι συμφωνήθηκε εκεί. Δεν έχετε θέσει τα πρακτικά αυτά στη δημοσιότητα ούτε καν έχετε ενημερώσει τα κόμματα ακριβώς για το περιεχόμενό τους.»