Με ευρεία συναίνεση «ψηφίζεται» η προμήθεια των Rafale
Ανανεώθηκε:
Με ευρεία συναίνεση αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής η προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Rafale με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο να επισημαίνει πως ενισχύεται η αποτρεπτική ισχύς της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μεν τις επιφυλάξεις του, ωστόσο, δήλωσε πως θα υπερψηφίσει τις εγκριτικές συμβάσεις, ενώ θετική ψήφο δίνει το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση.
Καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.
«Σε λιγότερο από ένα έτος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα προσγειωθεί το πρώτο Rafale στoν ιστορικό αεροδιάδρομο της Τανάγρας. Το αεροδρόμιο μετά από πολλά χρόνια διάγει περίοδο προσμονής και ανάταξης του ηθικού του προσωπικού», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Από το ερχόμενο καλοκαίρι 18 υπερηχητικές ριπές ανέμου, αυτή είναι η απόδοση της λέξης Rafale στα ελληνικά, με ελληνικά διακριτικά στα φτερά και Έλληνες ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας στο χειριστήριο θα έρθουν να πετάξουν και θα σκεπάσουν μαζί με τον υπόλοιπο στόλο το Αιγαίο με τα φτερά τους και τα όπλα τους», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και υπογράμμισε ότι καθίσταται επιτακτική η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα και απειλεί την ειρήνη στη Νοτιανατολική Μεσόγειο.
«Η Τουρκία δηλώνει τώρα πρόθυμη να προσέλθει σε διάλογο όμως πριν από λίγους μήνες είχε προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων μας με τη συμπεριφορά της», ανέφερε στην ομιλία του.
Στη συζήτηση παρενέβησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος έχει θητεύσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δικαιούνται να νιώθουν πολύ πιο ήσυχες και δικαιωμένες», ανέφερε ο Κώστας Τασούλας επισημαίνοντας ότι η σύμβαση συνοδεύεται από την εξασφάλιση της συντήρησης, μετά την αγορά, αλλά και από την εξασφάλιση του εξοπλισμού, ο οποίος μπορεί να φέρει αποτρεπτικά και άλλα αποτελέσματα, αν χρειαστεί.
Για καλλιέργεια κλίματος υψηλων προσδοκιών κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι περιστρέφεται σκόπιμα η συζήτηση γύρω από το ερώτημα αν χρειάζεται η χώρα να εξοπλίζεται λόγω της τουρκικής επιθετικότητας. Χαρακτήρισε ψεύτικο το δίλημμα, καθώς -όπως είπε- η συζήτηση δεν είναι εξοπλισμός ή όχι, αλλά «τι είδους εξοπλισμός, με τι προσανατολισμό και για ποιες ανάγκες» και με αυτό το κριτήριο το ΚΚΕ καταψηφίζει.
«Από τη μια συγχαίρετε τις Ένοπλες Δυνάμεις κι από την άλλη αρνείστε να εκσυγχρονιστούν, θέλουμε τη στήριξη σας ώστε να πάει η χώρα στο μέλλον με σωστά εξοπλισμένες Ένοπλες Δυνάμεις», είπε, αργότερα, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25 ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.
«Η διπλωματία των εξοπλισμών απέτυχε» ανέφερε από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος και υποστήριξε ότι από το 2004-2005 και μετά καμία κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό για τα εξοπλιστικά και γι' αυτό θα έπρεπε να καθίσουν στο εδώλιο όλοι οι υπουργοί Άμυνας κι όλες οι κυβερνήσεις
Σε ότι αφορά στο ΜέΡΑ25, το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη εκτιμούν πως στο ζήτημα των αμυντικών εξοπλισμών, η στρατηγική της «εξοπλιστικής κούρσας», ειδικά με την Τουρκία του Ερντογάν, μόνο σε θερμό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει από το οποίο ηττημένοι θα βγουν τόσο ο ελληνικός όσο και ο τουρκικός λαός. Για άτακτη και ανακόλουθη προμήθεια εξοπλισμών, έκανε λόγο η Σοφία Σακοράφα και υποστήριξε ότι η υποταγή στα κελεύσματα των δήθεν συμμάχων δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως εθνική πολιτική.