ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντός Δεκεμβρίου οι υπογραφές για τα Rafale

Εντός Δεκεμβρίου οι υπογραφές για τα Rafale
(AP Photo/Manish Swarup)

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι συζητήσεις για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό, με την ΕΡΤ να μεταδίδει πως εντός της εβδομάδας εισάγεται στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής η συμφωνία για τα 18 Rafale.

Την ίδια ώρα, πάντα σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, σε κομβικό σημείο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για τις τέσσερις φρεγάτες.

Όπως όλα δείχνουν, τρεις μήνες μετά τις ανακοινώσεις του Δεκεμβρίου «πέφτουν» οι υπογραφές για τα 18 μαχητικά, που αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά πληροφορίες, στις 17 Δεκεμβρίου φτάνει στη Βουλή ο νόμος – πλαίσιο για τα 18 νέα μαχητικά ενώ στις 23 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του, Φλοράνς Παρλί, θα συνυπογράψουν τη συμφωνία.

Στην αμέσως επόμενη φάση, θα ξεκινήσει η αποστολή ιπταμένων και μηχανικών για εκπαίδευση στη Γαλλία.

Το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» του υπουργείου και των επιτελείων είναι αδιαμφισβήτητα η απόκτηση των τεσσάρων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, καθώς τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη και αναζητείται λύση – πακέτο.

Διαβάστε επίσης:

Εκτόξευση των πιστώσεων για εξοπλισμούς κατά 375% λόγω Τουρκίας

Η λύση «πακέτο» για το Πολεμικό Ναυτικό

-4 νέες φρεγάτες

-Αναβάθμιση 4 φρεγατών ΜΕΚΟ του ελληνικού στόλου

-Το λιγότερο 2 πλοία ενδιάμεσης λύσης

-Ναυπήγηση νέων φρεγατών και σε ελληνικά ναυπηγεία

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος:

«Για τις τέσσερις φρεγάτες δεν γυρίσαμε την πλάτη στη Γαλλία. Ψάχνουμε την καλύτερη επιλογή, να έχουμε και τα καλύτερα καράβια, να γίνουν εδώ και με οικονομικούς όρους. Και με τους Γάλλους και με άλλους. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, οι φρεγάτες πολλαπλών ρόλων».


Οι συζητήσεις κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και με την Γαλλία για το θέμα των φρεγατών συνεχίζεται με το Νίκο Παναγιωτόπουλο να έχει επαναφέρει το θέμα των πλοίων ενδιάμεσης λύσης στη Γαλλίδα ομόλογό του ενόψει και της συνάντησής τους σε 10 μέρες.

Αύξηση αμυντικών δαπανών

Την Κυριακή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προανήγγειλε αύξηση των πιστώσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 2 δισ. ευρώ, σε ποσοστό 375% σε σχέση με τις φετινές δααπάνες,

Στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2021 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε:

  • Ο συνολικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2021 είναι αυξημένος κατά περίπου 2,1 δισ. ευρώ, στα 5,44 δισ. ευρώ, ή κατά 63% σε σχέση με το τρέχον έτος (ήταν 3,5 δισ. ευρώ φέτος), με την επιφύλαξη περαιτέρω ενίσχυσής του κατά τη διάρκεια του έτους από το ειδικό αποθεματικό, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το γεγονός αυτό φέρνει τις Ένοπλες Δυνάμεις στην περίοδο 2000-2010.
  • Στις εξοπλιστικές δαπάνες προσημειώνεται το ποσό των 2,52 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση 375% σε σχέση με το 2020. Φέτος οι δαπάνες ήταν μόλις στα 520 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται το 2021 κατά 2 δισ. ευρώ.
  • Αύξηση στις αποδοχές του προσωπικού 4,8%, κατά 110 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 2,4 δισ. ευρώ.
  • Οι λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παραμένουν ίδιες με το 2020, στα 480 εκατ. ευρώ.
  • Προσλήψεις 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ, σύνολο 2.600 ΕΠΟΠ/ΟΒΑ το 2021
  • Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και για μία πενταετία, θα εισάγονται στις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών όλων των Κλάδων 1.335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών.

Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά, εντός του 2021 θα τρέξει το πρόγραμμα του μαχητικού Rafale. Όπως είπε, ο υπουργός, η σύμβαση θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες στη Βουλή, σχολιάζοντας πώς οι καλές σχέσεις μας με την Γαλλία ήταν αυτές που έκαναν την συμφωνία να υλοποιηθεί μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών.

Για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών είπε ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και πως περιμένουμε μια προσφορά ικανοποιητικής ενδιάμεσης λύσης. Τη χαρακτήρισε, μάλιστα, ως σημαντική διαδικασία που τρέχει για το αμέσως επόμενο διάστημα για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Εντός του 2021 θα τρέξουν επίσης τα προγράμματα:

α) εκσυγχρονισμός 4 φρεγατών MEKO-200 του Πολεμικού Ναυτικού για το ΠΝ,

β) προμήθεια νέων τορπιλών και αναβάθμιση παλαιοτέρων για τα υποβρύχια,

γ) αγορά νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων «Romeo»,

δ) νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς,

ε) νέα κατευθυνόμενα βλήματα διαφόρων τύπων για την Πολεμική Αεροπορία,

στ) νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) για την Αεροπορία και το Ναυτικό,

ζ) «Εθνικό τυφέκιο»,

η) «Εθνικό όχημα».