Πολιτική κόντρα Καμίνη - Μηταράκη για τους πρόσφυγες
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και τον Γιώργο Καμίνη έχει ξεσπάσει εδώ και λίγες ώρες, με αφορμή μια τοποθέτηση που έκανε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ότι η κυβέρνηση «δεν κάνει αρκετά για να βρουν δουλειά οι πρόσφυγες».
Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε την οργή του κ. Μηταράκη, ο οποίος μέσω twitter εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Καμίνη γράφοντας χαρακτηριστικά:
«O @KaminisG με εγκαλεί στην Βουλή ότι δεν κάνω αρκετά για να βρουν δουλειά οι πρόσφυγες. Εφαρμόζουμε μια πολιτική μη διακρίσεων, δεν δίνουμε ισοβίως παροχές. Δυνατότητα εργασίας φυσικά υπάρχει αλλά ξεκάθαρα λέμε ότι δεν θέλουμε να είμαστε πύλη εισόδου για τους λαθροδιακινητές», έγραψε στο twitter ο κ. Μηταράκης.
Δείτε το tweet του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου
Η απάντηση του Γιώργου Καμίνη
Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή του Γιώργου Καμίνη, ο οποίος απάντησε στον υπουργό Μετανάστευσης μέσω Facebook ως εξής:
«Ο κ. Μηταράκης φρόντισε να με “επαναφέρει στην τάξη νωρίτερα”, μέσω twitter, επειδή κατά την ομιλία μου στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, καταλόγισα στο Υπουργείο του απόλυτη αδράνεια σχετικά με πολιτικές ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων. Με κατηγορεί επειδή τόλμησα να πω το εξής, άκρως, “αμφιλεγόμενο”: πως οι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα και λαμβάνουν, από το ίδιο το Ελληνικό Κράτος διεθνή προστασία, πρέπει να εντάσσονται σε ένα σχεδιασμό ώστε να απασχολούνται στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα προσόντα και τις δεξιότητές τους, ώστε να μην καταλήγουν, αυτοί και οι οικογένειες τους, πένητες και πλάνητες, στην Πλατεία Βικτωρίας και αλλού.
Δύο γρήγορα σχόλια για το τουιτ του κ. Μηταράκη, προτού συνεχίσω:
1. Αν θέλουμε οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες να μην εξαρτώνται “ισοβίως από επιδόματα”, όπως απεύχεται, οφείλουμε να μεριμνήσουμε για την ουσιαστική ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Το ότι η Ελλάδα τους δίνει απλώς την ευκαιρία να αναζητήσουν εργασία, προφανώς δεν το εξασφαλίζει αυτό. Απορώ που ένας φιλελεύθερος οικονομολόγος όπως ο κ. Μηταράκης δεν κατανοεί το αυτονόητο.
2. Όσον αφορά την πραγματικά επικίνδυνη σύνδεση μεταξύ ένταξης και παράνομης διακίνησης μεταναστων που επιχειρεί, ας την απευθύνει προς τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, αρμόδιο Αντιπροέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ένταξης προσφύγων στην ΕΕ.. Εκεί τονίζεται με πλήρη σαφήνεια η σημασία της πρόσβασης των προσφύγων στην εκπαίδευση, τη στέγαση, την υγεία και την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Εκτός αν ο κ. Σχοινάς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κι αυτοί στην υπηρεσία των “λαθροδιακινητών”.
Ο κ. Μηταράκης φυσικά όλα αυτά τα γνωρίζει. Αν όχι, έχει φροντίσει να στελεχώσει το Υπουργείο του με τόσους μετακλητούς, που είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί έστω και ένας να του τα εξηγήσει. Πρέπει, λοιπόν, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Όχι αντιμετωπίζοντας τη μετανάστευση ως “παίγνιο μηδενικού αθροίσματος”. Όχι με ιδεοληψίες και χάιδεμα των πιο ακραίων φωνών. Και βεβαίως όχι με εύπεπτα τουιτ αντί σοβαρών πολιτικών.
Ο κ. Μηταράκης οφείλει να αντιληφθεί ότι είναι Υπουργός και όχι κομματάρχης. Το χαρτοφυλάκιο που του εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός, και του οποίου την εμπιστοσύνη φαντάζομαι συνεχίζει να απολαμβάνει, είναι απολύτως κρίσιμο για το μέλλον της χώρας. Τη στιγμή που μιλάμε, ολόκληρη η ανθρωπότητα προσπαθεί να βρει τις κατάλληλες λύσεις για να διαχειριστεί την παγκόσμια πρόκληση της μετανάστευσης. Να αξιοποιήσει τα θετικά και να μειώσει τα αρνητικά της χαρακτηριστικά. Είναι ασυγχώρητο για τη χώρα και τις προοπτικές της ο πολιτικός υπεύθυνος για τη μετανάστευση να εμφανίζεται τόσο μυωπικός, τόσο αποκομμένος από τη διεθνή πραγματικότητα, τόσο έτοιμος να αναμασήσει στερεότυπα και ιδεοληψίες».