Σύνοδος Κορυφής: Ποιες κυρώσεις συζητιούνται για την Τουρκία - Οι στόχοι Μητσοτάκη
Ανανεώθηκε:
Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ελληνικό και κυπριακό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο δείπνο όπου θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις μαζί με τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Η παράλληλη συζήτηση των δύο ζητημάτων ενισχύει την εκτίμηση ότι οι σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάρτιο, όταν η νέα αμερικανική διοίκηση θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Έτσι κι αλλιώς ο πολιτικός χώρος που αφήνεται στην Τουρκία να καταλάβει στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο ζήτημα των Ευρωπαίων, αλλά και των Αμερικανών. Σχετίζεται δε με τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς και με τον ανταγωνισμό της Δύσης με τη Ρωσία. Για την ακρίβεια, η στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας» που έχει εκπονήσει η Άγκυρα, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί, αν οι ΗΠΑ δεν είχαν προχωρήσει σε μια σχετική απόσυρση από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Η στάση Ελλάδας - Κύπρου
Το σχέδιο κειμένου συμπερασμάτων που συζήτησαν χτες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στις Βρυξέλλες των χωρών μελών, δεν ικανοποιεί την ελληνική και κυπριακή πλευρά. Αθήνα και Λευκωσία ζητούν επισήμως μέτρα που να συνιστούν πραγματικούς μοχλούς πίεσης προς την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο δεν αρκέστηκε στις γενικολογίες οι οποίες είθισται να λέγονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε:
«Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εδώ το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. “Pacta sunt servanda”.»
Κάτι παραπάνω
Ο Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε και τον πραγματικό στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη Σύνοδο Κορυφής. Μιλώντας στον Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο αν δεν πάρει κάτι». Αυτό το «κάτι» στην πραγματικότητα σημαίνει «κάτι παραπάνω» από όσα έχουν αποφασιστεί μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι για τις τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε δύο στελέχη της Τουρκικής Εταιρίας Πετρελαίων (TPAO).
Στη νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να αναμένουμε να επεκταθούν οι κυρώσεις και σε άλλα στελέχη της TPAO. Αντικείμενα της διαπραγμάτευσης είναι:
-Η επέκταση των κυρώσεων σε εταιρίες και σκάφη που συμμετέχουν στις τουρκικές έρευνες. Θα μπορούσε να απαγορευτεί, για παράδειγμα, ο ελλιμενισμός των συγκεκριμένων σκαφών στα ευρωπαϊκά λιμάνια.
-Η ανάθεση στον επίτροπο Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ, ενός νέου διευρυμένου καταλόγου κυρώσεων ο οποίος θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Δεν είναι πιθανό να αποφασιστούν κυρώσεις κατά Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων. Επίσης, δεν πρέπει να αναμένεται εμπάργκο όπλων ή άλλα μέτρα που θα προκαλέσουν πλήγμα στις εμπορικές συναλλαγές ΕΕ-Τουρκίας.
Διαβάστε επίσης:
Προς ατομικές και «συμβολικές» κυρώσεις κατά Τουρκίας καθώς οι Ευρωπαίοι διστάζουν