ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Πολυτεχνείο: Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα

Τσίπρας για Πολυτεχνείο: Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα
CNN Greece / Κώστας Πλιάκος

Στεφάνι για την επέτειο του Πολυτεχνείου κατέθεσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας 

Με την παρουσία πενηνταμελούς αντιπροσωπείας της κοινοβουλευτικής ομάδας, του κόμματος και της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων με αποστάσεις πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου στον ιστορικό χώρο των βασανιστηρίων του ΕΑΤ – ΕΣΑ.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφθασε κρατώντας ένα λουλούδι και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των βασανισθέντων του ΕΑΤ – ΕΣΑ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμούς αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα.

Σε ανάρτησή του στο Facebook o κ. Τσίπρας έγραψε:

Η μνήμη του Νοέμβρη είναι ζωντανή και το μήνυμα του Πολυτεχνείου φέτος πιο επίκαιρο από ποτέ.Με ευθύνη για την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, τιμήσαμε και φέτος τους νεκρούς και τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Σπάσαμε την ανόητη απαγόρευση και επιστρέψαμε στους εμπνευστές τους τα προβοκατόρικα σχέδια.Η Δημοκρατία και η ιστορική μνήμη δεν μπαίνουν σε καραντίνα.

Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα

Στο επετειακό μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Σήμερα συμπληρώνονται σαράντα εφτά χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Σαράντα εφτά χρόνια από μια κρίσιμη ιστορική στιγμή της νεότερη Ελλάδας, που προκάλεσε καθοριστικούς τριγμούς στη δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά και προσδιόρισε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ανελεύθερο καθεστώς και τις μεθοδεύσεις του, που είχαν επιβληθεί στη χώρα από το 1967.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν ένα δημιουργικό πολιτικό ξέσπασμα των νέων της εποχής. Και έτσι έχει μείνει μέχρι σήμερα στη συλλογική μνήμη. Η επέτειος εκείνης της στιγμής, κάθε χρόνο αποτελεί πηγή έμπνευσης για νέους όλων των μετέπειτα γενιών. Αποτελεί πηγή πολιτικών αναζητήσεων, πηγή διεκδικήσεων για ένα καλύτερο μέλλον και πηγή δημοκρατικών οραμάτων.»

Η Κουμουνδούρου προσθέτει

«Κάθε χρόνο τιμούμε τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν κάλεσμα σε αγώνα για τη νέα γενιά και τον λαό . Συνθήματα όπως Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία αγγίζουν και σήμερα τους νεότερους – σε μια εντελώς διαφορετικά δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Αυτό όμως δεν επιτρέπει, ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό μια κυβέρνηση στο όνομα των πραγματικά δύσκολων συνθηκών, να θέτει σε δεύτερη μοίρα κοινωνικά αιτήματα, ανάγκες και δημοκρατικές ελευθερίες.»

Το μήνυμα καταλήγει ως εξής:

«Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείο ας ξαναθυμηθούμε ότι η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα. Αυτή είναι η διαρκής τιμή για όσους αγωνίστηκαν για την πτώση της δικτατορίας και για όσους έχασαν τη ζωής του γι' αυτό. Αλλά και η διαρκής υποχρέωση για τους νέους της δικής μας εποχής, που αναζητούν μια δημιουργική διέξοδο και ένα καλύτερο μέλλον.»