ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής: Να μη συμφωνήσει η Ελλάδα στο κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου

Κουρουμπλής: Να μη συμφωνήσει η Ελλάδα στο κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου
Παναγιώτης Κουρουμπλής (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την ανησυχία του για ενδεχόμενο κλείσιμο Δυτικής οδού Βαλκανίων εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κάνοντας λόγο για μια «απόφαση που θα δικαιώσει τις αφυπνιζόμενες σοβινιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη».

Όπως τόνισε μιλώντας στον Real FM, η Ελλάδα δεν πρέπει με τίποτα να συμφωνήσει και να αυτοκαταδικαστεί στη λογική αυτή, ενώ ερωτηθείς για τις συνέπειες που πιθανόν θα έχει μια τέτοια απόφαση, δεδομένου ότι το ΥΠΕΣΔΑ θα κληθεί να σηκώσει μεγάλο βάρος, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε πως το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί «να συμβάλει σε έναν καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών αυτών, ώστε οι επιπτώσεις από αυτή την πραγματική δυσκολία να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένες. Είναι ένα κύμα που δεν είναι εύκολο να το διαχειρίζεται κανείς. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολο να το διαχειριστεί καμία χώρα - ακόμη και η πιο οργανωμένη - όταν οι δυνατότητές της έχουν μια οροφή και αυτό το πρόβλημα ξεπερνάει αυτή την οροφή».

Εκτίμησε δε ότι δεν μπορεί να συνδεθεί το προσφυγικό με την αξιολόγηση, συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο «θα είναι ωμός εκβιασμός» κι ερωτηθείς για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως «θα είναι καταστροφικό να καθυστερήσει κι άλλο. Θα πρέπει να τελειώσουμε μέσα στον Μάρτιο, Απρίλιο. Δεν γίνεται άλλο, η οικονομία δεν αντέχει, η κατάσταση στον κόσμο είναι πάρα πολύ δύσκολη».

«Όλοι ελπίζουμε ότι η Ιθάκη της Ελλάδας, η προσπάθεια που κάνουμε αυτή τη στιγμή ως κοινωνία και ως οργανωμένη πολιτεία, είναι να φτάσουμε στη ρύθμιση του χρέους. Γιατί ελπίζουμε ότι θα έτσι πλέον θα καλλιεργηθεί καλύτερο κλίμα και κυρίως αισιοδοξία που την έχουμε ανάγκη ως κοινωνία», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμησή του ότι «το μεγαλύτερο βάρος της αναπτυξιακής προσπάθειας θα το σηκώσουμε οι ίδιοι οι Έλληνες, που θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες. Βεβαίως προσδοκούμε και στις επενδύσεις. Και είναι στοίχημα για την κυβέρνηση να κατορθώσει να ξεπεράσει συμπλεγματικές καταστάσεις που φαλκίδευαν και αγκυροβολούσαν κάθε προσπάθεια που γίνονταν».

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου περί παρεμβάσεων του Δ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη, ο κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο για ένα λεπτό θέμα και συνέστησε υπομονή και να ακούσουμε την τοποθέτηση του υπουργού «πριν βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα».

Τέλος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα σχετικά με την εντολή Εισαγγελέα να αρθούν 2 από τα 3 εντάλματα σύλληψης του κ. Χριστοφοράκου και ότι τα χρήματα που δόθηκαν από τη Siemens στα κόμματα που κυβέρνησαν 40 χρόνια, ήταν δωρεές και όχι μίζες, ο κ. Κουρουμπλής είπε: «Μνήσθητί μου, Κύριε. Τι άλλο να πω;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ